Aktuálne 25. január 2023

Pápež František pre agentúru AP Homosexualita nie je zločin, ale áno, je to hriech

Pavol Rábara Juraj Brezáni
Pavol Rábara Juraj Brezáni

Svätý Otec v rozhovore tiež priznal, že má opätovne problémy s črevom.

Svätý Otec v rozhovore tiež priznal, že má opätovne problémy s črevom.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Juraj Brezáni

Homosexualita nie je zločin, ale áno, je to hriech
Foto: TASR/AP

Pápež František v rozhovore pre agentúru AP vo svojej rezidencii vo Vatikáne povedal, že treba rozlišovať medzi zločinom a hriechom, pokiaľ ide o homosexualitu. „Byť homosexuálom nie je zločin,“ uviedol a dodal: „Nie je to zločin. Áno, ale je to hriech. Dobre, ale v prvom rade rozlišujme medzi hriechom a zločinom.“

„Hriechom je tiež nedostatok lásky k blížnemu,“ uviedol.

Katolícke učenie tvrdí, že hoci sa k homosexuálom treba správať s rešpektom, homosexuálne činy sú „svojou vnútornou povahou nezriadené“, pripomína AP Katechizmus Katolíckej cirkvi.

Pápež v rozhovore tiež pripustil, že katolícki biskupi v niektorých častiach sveta podporujú zákony, ktoré kriminalizujú homosexualitu alebo diskriminujú komunitu LGBT ľudí. Takéto postoje však pripísal kultúrnemu prostrediu a uviedol, že biskupi musia prejsť procesom zmeny, aby potom uznali dôstojnosť každého človeka.

Povedal, že podobné zákony sú „nespravodlivé“ a že Boh miluje všetky svoje deti – také, aké sú. Vyzval tiež katolíckych biskupov, ktorí tieto zákony podporujú, aby privítali LGBT ľudí v cirkvi.

„Títo biskupi musia prejsť procesom konverzie,“ povedal František. Dodal, že by mali poskytovať „láskyplnosť, útechu, pretože Boh ju dáva každému z nás“.

Podľa AP pápež citoval Katechizmus Katolíckej cirkvi a povedal, že homosexuáli musia byť vítaní a rešpektovaní a nemali by byť odsúvaní na okraj spoločnosti alebo diskriminovaní.

Pápežovo zdravie

František pre agentúru tiež povedal, že je v dobrom zdravotnom stave. „Na môj vek je to v norme,“ povedal 86-ročný pápež. Prezradil však, že má opätovné problémy s črevom. Františkovi v roku 2021 odstránili 33 centimetrov hrubého čreva. Podľa Vatikánu išlo o zápal, ktorý spôsobil zúženie hrubého čreva.

Pápež tiež uviedol, že ľahká zlomenina kosti v kolene sa po magnetoterapii zahojila bez operácie.

„Možno zajtra zomriem, ale je to pod kontrolou. Som v dobrom stave,“ uviedol pre AP so svojím typickým zmyslom pre humor.

O Františkovom zdraví či odstúpení sa začalo väčšmi špekulovať po smrti emeritného pápeža Benedikta XVI. Niektorí analytici sa domnievajú, že František by mohol byť po jeho smrti voľnejší pri tvorbe zmien pre pápežov, ktorí sa vzdajú svojej funkcie.

Pápež František však povedal, že neuvažoval o vydaní noriem na reguláciu budúcich pápežských rezignácií. Uviedol, že bude pokračovať tak dlho, ako bude môcť ako biskup Ríma, a to aj napriek „vlne útokov niektorých popredných kardinálov a biskupov“, píše agentúra AP.

Pápež František v rozhovore s vatikanistkou agentúry AP Nicole Winfieldovou 24. januára 2023 vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

František by špekulácie o jeho odstúpení nespájal s Benediktom, ale s „opotrebovaním“ jeho „10-ročnej vlády“, uviedol.

Pápež tvrdí, že Vatikán potrebuje ešte viac skúseností s odchodmi pontifikov do dôchodku, kým by sa mali upravovať normy pre emeritných pápežov.

Rozhodnutie Benedikta zostať vo Vatikáne bolo „dobrým prechodným riešením“

V rozhovore Svätý Otec zopakoval, že ak odstúpi, bude sa nazývať emeritným rímskym biskupom a bude žiť v rezidencii pre kňazov na dôchodku v Rímskej diecéze.

Podľa Františka rozhodnutie Benedikta žiť v kláštore vo Vatikánskych záhradách bolo „dobrým prechodným riešením“, ale budúci pápeži na dôchodku možno budú chcieť postupovať inak.

K teóriám o tom, že teraz by mohol ľahšie odstúpiť, lebo by neboli dvaja pápeži na dôchodku, sa vyjadril slovami: „Ani mi nenapadlo napísať závet.“

Pontifex tiež zhodnotil, že spočiatku sa jeho zvolenie stretlo s pocitom „prekvapenia“ z juhoamerického pápeža, potom prišla nepohoda, „keď začali vidieť moje chyby a nepáčili sa im“.

„Jediné, čo žiadam, je, aby mi to robili do očí, pretože tak všetci rastieme, nie?“ dodal.

Reagoval aj na vlnu nedávnej kritiky, ktorá sa spustila po pohrebe jeho predchodcu. Podľa pápeža nie je problém v tom, že ho kritizujú. Podľa neho je to dôkaz, že vo Vatikáne nie je diktatúra. „Nie, nechajte ich hovoriť, pretože (...) kritika vám pomáha rásť a zlepšovať veci.“

František pochválil Benedikta ako „džentlmena“ a o jeho smrti sa vyjadril, že „stratil otca“.

„Pre mňa bol istotou,“ hovoril František a dodal, že v prípade pochybností zašiel do kláštora Mater Ecclesiae a pýtal sa o radu. „Stratil som dobrého spoločníka,“ vravel.

Pri Číne musíme byť trpezliví

Pápež František sa v ďalšej časti rozhovoru vyjadril k vzťahu medzi Vatikánom a Čínou, kde „musíme postupovať trpezlivo“, a pokračovanie dialógu s Pekingom považuje za hlavnú zásadu svojho úsilia o ochranu svojho malého stáda v tejto ázijskej krajine.

Na otázku, čo bude nasledovať v diplomatických vzťahoch medzi oboma krajinami, pontifex povedal: „Podnikáme kroky. Na každý prípad (vymenovania biskupa) sa pozeráme s drobnohľadom.“

Pokiaľ ide o čínske úrady, podľa pápeža „niekedy sú trochu uzavreté, niekedy nie“.

František sa vyhol otázke, ako vzťah Vatikánu s Taiwanom ovplyvňuje dialóg s čínskou vládou. Svätá stolica je totiž jedným z mála štátov, ktoré udržiavajú formálne vzťahy s Taiwanom.

Svätý Otec v rozhovore tiež prezradil, že keď sa po pohrebe Benedikta XVI. stretol s kardinálom Josephom Zenom z Hongkongu, ten sa „rozplakal ako dieťa“, keď zbadal pred pápežovou súkromnou pracovňou sochu Panny Márie zo Šešanu.

František označil 91-ročného Zena, ktorého vlani na isté obdobie zatkli a súdili, za „očarujúceho starca“ a „nežnú dušu“.

Pápež tiež kritizoval požiadavky na uzatváranie manželstva pre kňazov a ďalšie liberalizačné reformy v rámci synodálneho procesu v Nemecku. Hovoril v tejto súvislosti o „škodlivej ideológii“.

Hoci je dialóg dobrý, podľa pápeža synodálny proces v nemeckej cirkvi viedla „elita“, pretože sa na ňom nezúčastňuje „celý Boží ľud“. František hovorí, že cieľom musí byť vždy jednota.

„Existuje nebezpečenstvo, že by sa takýmto spôsobom do cirkvi dostalo niečo ideologické. A keď sa spoja cirkev a ideológia, tak tam už nie je miesto pre Ducha Svätého,“ povedal pápež.

„Musíme byť trpezliví, zapájať sa do dialógu a sprevádzať ľudí na skutočnej synodálnej ceste... Cieľom je pomôcť i tomuto elitárskemu nemeckému procesu, aby neskončil zle, ale aby bol určitým spôsobom tiež včlenený do cirkvi,“ dodal František.

Pápež vyjadril počas rozhovoru aj poľutovanie nad tým, že používanie zbraní na obranu civilistov sa stáva „zvykom“. Dostal totiž otázku na veľký počet zbraní v rukách civilistov a časté masakry v Spojených štátoch.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0