Svet kresťanstva Pápež a Vatikán 13. január 2023

Priamočiary a drsný pastier Dlhý tieň kardinála Pella

Philip F. Lawler
Philip F. Lawler

Pre svoju priamosť a zásadovosť bol často ideologickým terčom. Aj po nespravodlivom odsúdení si zachoval dôstojnosť a schopnosť odpúšťať.

Pre svoju priamosť a zásadovosť bol často ideologickým terčom. Aj po nespravodlivom odsúdení si zachoval dôstojnosť a schopnosť odpúšťať.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Philip F. Lawler

Dlhý tieň kardinála Pella
Kardinál George Pell. Foto: TASR/AP

Približne pred dvadsiatimi rokmi sme si so zosnulým otcom Paulom Mankowským v sérii e-mailových správ vymieňali argumenty proti právnemu uznaniu manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Spočiatku išlo o súkromnú konverzáciu, a keďže sme boli starí priatelia zvyknutí hovoriť slobodne, hovorili sme dosť pestrým spôsobom.

Nakoniec sme dospeli k presvedčeniu, že naše myšlienky sú hodné širšieho publika, a tak sme tento jazyk očistili, odstránili niektoré ostrejšie výrazy a výsledok uverejnili v časopise Catholic World Report.

Pred jeho uverejnením mi však otec Mankowski povedal, že sa o túto výmenu názorov podelil s vtedajším arcibiskupom Georgeom Pellom. Bol som zaskočený. Poslal mu pôvodnú, necenzurovanú verziu? Áno, odpovedal bez okolkov otec Mankowski. Dobre poznal austrálskeho preláta a vedel, že ho silné výrazy nerozhodia.

Napokon sa arcibiskup Pell podelil o túto výmenu aj s kňazmi vo svojej arcidiecéze v Sydney. Neviem, či pred jej distribúciou zmiernil jazyk. Ale pochybujem o tom. George Pell nebol veľmi naklonený zmierňovaniu.

Ďalšiu osobnú skúsenosť s kardinálom mala moja manželka Leila. Keď napísala svoju knihu God Has No Grandchildren (Boh nemá vnukov), študijnú príručku k veľkej encyklike o manželstve Casti Connubi, požiadala kardinála Pella, aby napísal predslov, a on jej s radosťou vyhovel.

Potom o niekoľko rokov neskôr napísala nové vydanie, ktoré obsahovalo aj ostrú kritiku medzitým vydanej encykliky pápeža Františka Amoris Laetitae. Leila opäť kontaktovala kardinála Pella a ponúkla mu, že v novom vydaní vypustí jeho predslov, aby s kritikou pápeža nebol spájaný. Kardinálova odpoveď prišla rýchlo: predslov v novom vydaní zostal.

Ideologický terč

Každý, kto mal osobné kontakty s kardinálom Pellom, by pravdepodobne mohol rozprávať podobné príbehy. Bol to statný, rázny, neotesaný muž, ktorý mal rád otvorenú reč a nebál sa konfliktov. Vedeli ste pri ňom, na čom ste a čo si myslí.

Jeho neochvejná obhajoba katolíckej ortodoxie z neho urobila vhodný terč pre liberálov v Austrálii, kde sú katolíci v menšine a väčšina prelátov radšej nepláva proti prúdu. Keď ho povolali do Ríma, aby viedol nový Ekonomický sekretariát, jeho vytrvalé vyšetrovanie finančných nezrovnalostí mu vo Vatikáne prinieslo nepriateľov.

Aj dnes, po jeho náhlej smrti, správy v médiách ukazujú, že naďalej pôsobí ako akýsi lakmusový papierik postoja k cirkvi. Titulky, ktoré ho označujú za „rozdeľujúceho“ cirkevného predstaviteľa, naznačujú, že jeho zápasy pokračujú.

K najbolestnejšiemu zápasu kardinála Pella – boju za očistenie svojho mena po tom, ako bol obvinený zo sexuálneho zneužívania – nemalo nikdy dôjsť. Obvinenia proti nemu boli falošné, jeho odsúdenie bolo groteskným justičným omylom a skutočnosť, že mnohé nekrológy upozorňujú na jeho odsúdenie (a až neskôr na zrušenie obvinení), ukazuje, ako ďaleko sú niektorí jeho ideologickí odporcovia ochotní zájsť, ignorujúc fakty v zápale zničiť ho.

Po viac ako roku strávenom vo väzení bol kardinál Pell nakoniec prepustený na slobodu, keď najvyšší austrálsky súd rozhodol, že jeho odsúdenie bolo v jasnom rozpore s faktmi. Nešlo o zrušenie rozsudku z formálnych dôvodov. Najvyšší súd konštatoval, že každý, kto sa zaoberal dôkazmi, mohol dospieť len k takému záveru, že kardinál nemohol urobiť to, z čoho bol obvinený. Bolo to fyzicky nemožné.

Ako teda mohlo k odsúdeniu kardinála Pella vôbec dôjsť? Jeho proces bol podvod riadený viac zášťou voči katolicizmu než záujmom o právo. Je zvláštne, že jeho kolegovia austrálski biskupi boli vo svojich protestoch ticho a Vatikán naďalej vydával vyhlásenia o dôvere v austrálsky súdny systém dlho potom, čo sa táto dôvera mala vypariť.

Bol to statný, rázny, neotesaný muž, ktorý mal rád otvorenú reč a nebál sa konfliktov. Vedeli ste pri ňom, na čom ste a čo si myslí.Zdieľať

Kardinál Pell si počas toho všetkého zachoval dôstojnosť. Vždy trval na svojej nevine, ale nikdy neútočil na svojich žalobcov. V skutočnosti sa v Ríme s niektorými z nich zišiel a úctivo ich vypočul, hoci už vedel, že ich tvrdenia sú neopodstatnené.

Z Ríma odcestoval späť do Austrálie, aby sa voči obvineniam mohol postaviť. Neskrýval sa v Ríme za diplomatickú imunitu (ako to urobil najmenej jeden iný kardinál) a prejavil tak svoju dôveru v to, že pravda nakoniec zvíťazí.

Po rokoch verejného ponižovania, ktoré vyvrcholilo niekoľkými mesiacmi na samotke bez možnosti sláviť svätú omšu, využil svoje uväznenie ako „predĺžené útočisko“, svoje utrpenie premenil na obetu a napísal Denník z väzenia, ktorý ukazuje inú stránku tohto muža. Nebol vždy odvážny a drzý; bol aj pokorný, zbožný a pripravený odpustiť tým, ktorí ho obvinili.

Čestný odkaz

Napriek tomu si väčšina tých, ktorí ho poznali, priatelia aj nepriatelia, bude kardinála Pella pamätať nie ako trpezlivú obeť za mrežami, ale ako priamočiareho a prenikavého preláta, ktorý na rovinu hovoril to, čo si mnohí iní iba mysleli.

Bol to on, kto sa na zasadnutí biskupskej synody postavil, buchol knihou o stôl a zaburácal: „Prestaňte už manipulovať s touto synodou!“ Keď sa pripravovala ďalšia synoda, tesne pred svojou smrťou napísal ďalšiu jasnú výzvu, v ktorej odsúdil „toxický“ a „nesúrodý“ prípravný dokument.

Nebol vždy jemný. Nebol vždy diplomatický. Ale vo svete, ktorému dominuje romanitas, kde zvyky jemnosti a diplomacie často maskujú váhavosť a skazenosť, bol vítanou zmenou – a stálou výzvou.

Nech odpočíva v pokoji.

Autor je dlhoročným katolíckym žurnalistom, zakladateľom Catholic World News a šéfredaktorom Catholic Culture. Napísal osem kníh, v českom Kartuziánskom nakladateľstve mu vyšli knihy Ztracený pastýř a Ztraceni. Kolaps katolické kultury.

Pôvodný text: Cardinal Pell’s long shadow. Uverejnené so súhlasom autora, preložil Lukáš Obšitník.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0