Aktuálne 20. marec 2016

Najčastejším podvodom v slovenských firmách je sprenevera majetku

TASR
TASR
Ďalších päť najčastejších typov podvodov zahŕňa korupciu a úplatkárstvo (23 %), podvod v nákupnom procese (20 %), počítačovú kriminalitu (13 %), insider trading a úverový podvod (po 10 %).
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Ďalších päť najčastejších typov podvodov zahŕňa korupciu a úplatkárstvo (23 %), podvod v nákupnom procese (20 %), počítačovú kriminalitu (13 %), insider trading a úverový podvod (po 10 %).

Viac ako tretina (34 %) zástupcov firiem na Slovensku sa za posledné dva roky stretla s jedným alebo viacerými prípadmi hospodárskej kriminality. Jej výskyt je porovnateľný s priemerom za strednú a východnú Európu (33 %) aj celosvetovo (36 %). Vyplýva to z aktuálneho prieskumu poradenskej spoločnosti PwC.

Až 67 % firiem v SR sa najčastejšie stretáva so spreneverou majetku, ktorú je v porovnaní s ostatnými druhmi hospodárskej kriminality jednoduchšie odhaliť. Ďalších päť najčastejších typov podvodov zahŕňa korupciu a úplatkárstvo (23 %), podvod v nákupnom procese (20 %), počítačovú kriminalitu (13 %), insider trading a úverový podvod (po 10 %).

Väčšina prípadov podvodov na Slovensku je odhalená pomocou rôznych typov firemných kontrol (61 %). Na zhruba jeden z piatich prípadov sa príde spôsobom mimo pôsobnosti manažmentu, z toho 11 % na základe tipu z vonkajšieho prostredia firmy. Väčšinu podvodov má na svedomí interný páchateľ (52 %) v porovnaní s externým (38 %).

Počítačovú kriminalitu považujú slovenskí respondenti (17 %) za druhú najväčšiu hrozbu po sprenevere majetku a jej výskyt v priebehu najbližších 24 mesiacov považujú za pravdepodobný. Toto vnímanie rizika je nižšie oproti strednej a východnej Európe (25 %) aj svetu (34 %). Na druhej strane, 58 % spoločností si myslí, že riziko vzrástlo.

"V dôsledku rýchlej zmeny technologického procesu sa tradičné vnímanie počítačovej kriminality rozšírilo. K systémom, ktoré sú ohrozené počítačovou kriminalitou, patria aj mobilné telefóny, prístroje pripojené na cloud, automobily a prístroje v domácnosti," vysvetľuje šéf riadenia rizík a informačných technológií v PwC Pavol Adamec.

V nasledujúcich dvoch rokoch očakávajú slovenské firmy hrozbu počítačovej kriminality z externého prostredia (47 %). Plán pre prípad kybernetického útoku má pripravený 51 % slovenských podnikov, v strednej a východnej Európe (36 %) aj vo svete (37 %) je ich menej. Naopak, 17 % spoločností na Slovensku nemá pripravený žiadny plán a ani sa ho nechystá pripraviť. Viac ako polovica firiem (60 %) má celkovo vyškolený tím, ktorý je schopný v prípade potreby zasiahnuť a riešiť narušenie IT prostredia.

Prieskum potvrdzuje pokles korupcie a úplatkov na Slovensku, v strednej a východnej Európe i celosvetovo. Jeho účastníci v SR uviedli, že v uplynulých 24 mesiacoch boli požiadaní, aby zaplatili úplatok (8 %) a sú toho názoru, že stratili príležitosť oproti konkurencii, ktorá úplatok bola ochotná zaplatiť (22 %).

"Klesajúci trend sa zdá byť optimistický, ale aktuálny stav korupcie a úplatkárstva môže byť oveľa horší. Na základe skúseností je korupcia a úplatkárstvo ťažko odhaliteľný typ hospodárskej kriminality. Vnímanie toho, čo je korupcia a úplatkárstvo, môže byť veľmi individuálne naprieč spektrom spoločností," konštatuje poradenská firma.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0