Aktuálne 19. marec 2016

Abdeslam sa bráni vydaniu do Francúzska, obvinili ho z teroristického činu

TASR
TASR
Belgický premiér Michel už skôr naznačil, že nemá námietky voči vydaniu Abdeslama do Francúzska, mohlo by to však trvať ešte niekoľko týždňov.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Belgický premiér Michel už skôr naznačil, že nemá námietky voči vydaniu Abdeslama do Francúzska, mohlo by to však trvať ešte niekoľko týždňov.

Spolupáchateľ vlaňajších teroristických útokov v Paríži Salah Abdeslam nesúhlasí so svojím vydaním z Belgicka do Francúzska. Oznámila to dnes agentúra Belga s odvolaním sa na jeho právnika Svena Maryho.

"Budeme proti vydaniu," povedal Mary novinárom po dnešnom stretnutí s vyšetrovacím sudcom, ktorý rozhodne, či bude na Abdeslama formálne vydaný zatykač. Abdeslam sa podľa neho priznal, že bol 13. novembra v Paríži a spolupracuje s belgickými justičnými orgánmi.

Belgická prokuratúra dnes informovala, že Abdeslam bol obvinený z účasti na teroristickom čine a účasti na činnosti teroristickej skupiny.

Belgický premiér Charles Michel už skôr naznačil, že nemá námietky voči vydaniu Abdeslama do Francúzska, vybavenie všetkých právnych formalít by však mohlo trvať ešte niekoľko týždňov.

Rada pre národnú bezpečnosť na svojom dnešnom mimoriadnom zasadnutí rozhodla, že aj po zatknutí Abdeslama zostáva v Belgicku v platnosti druhý najvyšší, teda tretí stupeň ohrozenia, uviedla agentúra Belga.

Salaha Abdeslama zadržali v piatok popoludní pri rozsiahlej protiteroristickej razii v bruselskej štvrti Molenbeek. Dnes ho prepustili z nemocnice, kde mu ošetrili zranenie nohy, ktoré utrpel pri zásahu. 

Bezpečnostné zložky zatkli v piatok aj ďalšie štyri osoby vrátane trojčlennej rodiny, u ktorej sa Abdeslam skrýval. Dvaja z tejto štvorice boli obvinení z ukrývania zločincov, pričom jedna osoba má zrejme aj väzby na teroristickú organizáciu. Jeden podozrivý bol prepustený bez obvinenia.

Ak 26-ročného Abdeslama vydajú do Francúzska, stane sa prvým teroristom zapleteným do útokov z 13. novembra, ktorého postavia pred súd. Zatiaľ nie je celkom jasné, akú úlohu v osudný deň plnil, predpokladá sa však, že bol členom jedného z troch vražedných kománd.

Medzinárodná policajná organizácia Interpol v súvislosti s najnovšími udalosťami v Belgicku vyzvala členské štáty, aby zvýšili ostražitosť na svojich hraniciach, keďže ďalší spolupáchatelia Salaha Abdeslama sa po jeho zatknutí môžu pokúsiť utiecť. V dnes zverejnenom vyhlásení Interpol odporúča dôsledné kontroly na hraniciach, najmä čo sa týka odcudzených pasov, keďže mnohí teroristi z Paríža a ich komplici používali falošné alebo ukradnuté doklady.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0