Aktuálne 19. marec 2016

Ženy na Slovensku zarábajú o vyše pätinu menej ako muži

TASR
TASR
Hrubú mzdu do 500 eur na svojej výplatnej páske vidí len 17 % mužov, ale až štvrtina žien. Zároveň menej ako 800 eur v hrubom mesačne zarobí približne 47 % mužov, ale až 62 % žien.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Hrubú mzdu do 500 eur na svojej výplatnej páske vidí len 17 % mužov, ale až štvrtina žien. Zároveň menej ako 800 eur v hrubom mesačne zarobí približne 47 % mužov, ale až 62 % žien.

Ženy na Slovensku zarábajú o 21,1 %, čiže o viac ako pätinu menej ako muži. Je to výraznejší rozdiel ako európsky priemer, keďže v únii sú platy žien o 16 % nižšie ako platy mužov.

Vyplýva to z posledných dostupných údajov Eurostatu za rok 2014, ktoré spracovala analytička Poštovej banky Jana Glasová. "Najvýraznejšie rozdiely v ohodnotení mužov a žien sú v Estónsku, kde ženy zarábajú až o 28 % menej ako muži," vyčíslila. V porovnaní so Slovenkami sú na tom podľa jej slov ešte o niečo horšie, čo sa platového ohodnotenia týka, aj ženy v Rakúsku, Česku a Nemecku.

Slovensko tak patrí do prvej päťky krajín Európskej únie, v ktorých sú rozdiely medzi zárobkami žien a mužov viac než pätinové. "Zlatú medailu za rodovú rovnosť by si zaslúžilo Slovinsko, kde ženy zarábajú len zhruba o 3 % menej ako muži," opísala Glasová. Len o málo horšia je v tomto smere situácia na Malte, kde je rozdiel v platoch len približne 5 %.

Rozdiely v platoch z hľadiska pohlaví na Slovensku potvrdzuje podľa analytičky aj zastúpenie mužov a žien v jednotlivých mzdových pásmach. Hrubú mzdu do 500 eur totiž na svojej výplatnej páske vidí len 17 % mužov, ale až štvrtina žien. Zároveň menej ako 800 eur v hrubom mesačne zarobí približne 47 % mužov, ale až 62 % žien.

Najvýraznejšie rozdiely medzi mužmi a ženami vznikajú pritom v oblasti finančných a poisťovacích služieb, kde ženy zarábajú v priemere o 36 % menej ako muži. "Nasleduje oblasť informácií a komunikácií a samotná priemyselná výroba, keďže tu nežnejšie pohlavie vidí na svojej výplatnej páske zhruba o 30 % menšiu sumu," vymenovala Glasová. 

Približne štvrtinový rozdiel v platoch mužov a žien však možno nájsť aj vo veľkoobchode, maloobchode či v zdravotníctve. Ale existujú aj odvetvia, kde ženy zarábajú aspoň o pár percent viac ako muži. Konkrétne ide o odvetvie ostatných služieb, dodávok vody a odvozu odpadových vôd. 

"Zaujímavé rozdiely môžeme sledovať napríklad aj z hľadiska veku. Najmenšie platové rozdiely, len zhruba desatinové, nájdeme medzi mužmi a ženami vo veku do 25 rokov," doplnila analytička. Následne sa nožnice podľa jej slov viac a viac roztvárajú a vo vekovej skupine 35 až 44 rokov zarábajú ženy až o 27 % menej ako muži. Potom sa s pribúdajúcim vekom rozdiely pomaly stierajú a vo veku nad 65 rokov sú platy žien už "len" o 19 % nižšie ako platy mužov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0