Aktuálne 19. marec 2016

Romney bude podporovať Cruza, aby zabránil šíreniu "trumpizmu"

TASR
TASR
"V súčasnosti tu prebieha súboj medzi trumpizmom a republikanizmom," uviedol Romney.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

"V súčasnosti tu prebieha súboj medzi trumpizmom a republikanizmom," uviedol Romney.

Bývalý republikánsky uchádzač o nomináciu v amerických prezidentských voľbách Mitt Romney bude na utorňajšom volebnom zhromaždení v štáte Utah hlasovať za texaského guvernéra Teda Cruza, pretože najhorúcejší kandidát Republikánskej strany, ktorým je realitný magnát Donald Trump, ho odpudzuje. Informovala o tom BBC.

Napriek tomu, že v republikánskych primárkach v štáte Ohio, ktoré sa konali 15. marca, podporil Romney ďalšieho republikánskeho uchádzača o nomináciu a tamojšieho guvernéra Johna Kasicha, teraz tvrdí, že jediným spôsobom, ako zastaviť "trumpizmus", je hlasovať za Teda Cruza. Trump zvíťazil vo väčšine štátov, kde sa doposiaľ konali republikánske primárky alebo volebné zhromaždenia. Na svojom konte má už 678 delegátov celoštátneho nominačného zjazdu, ktorý sa bude konať 18.-21. júla v meste Cleveland. Na získanie nominácie potrebujú jednotliví kandidáti získať podporu najmenej 1237 delegátov.

"Mitt Romney je zmätkár, ktorý o ničom nemá ani potuchy. Nečudo, že prehral!" uviedol v reakcii na Twitteri Trump, čím mal na mysli Romneyho prehru v prezidentských voľbách v roku 2012, keď ho porazil súčasný prezident Barack Obama. 

Republikáni sa obávajú, že v dôsledku svojich kontroverzných výrokov o migrantoch, moslimoch a ženách bude Trump v prezidentských voľbách slabým súperom nominanta Demokratickej strany, ktorým by podľa doterajších výsledkov v primárkach mohla byť bývalá prvá dáma USA Hillary Clintonová. Republikáni navyše Trumpovi ako bývalému demokratovi nedôverujú, že bude presadzovať konzervatívnu politiku. 

"V súčasnosti tu prebieha súboj medzi trumpizmom a republikanizmom," uviedol Romney. "Vďaka presne vyrátaným výrokom svojho lídra sa trumpizmus stal synonymom rasizmu, mizogýnie, bigotnosti, xenofóbie, vulgárnosti a najnovšie aj hrozieb a násilia. Každá jedna z týchto charakteristík ma odpudzuje," konštatoval na svojom facebookovom profile Romney.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0