Aktuálne 05. december 2022

Prieskum Podpora pre registrované partnerstvá po útoku v Bratislave narástla

Postoj
Postoj

Prieskum zároveň ukázal, že obavy o svoju bezpečnosť po útoku pociťujú výrazne silnejšie mladí ľudia.

Prieskum zároveň ukázal, že obavy o svoju bezpečnosť po útoku pociťujú výrazne silnejšie mladí ľudia.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Útok na návštevníkov baru, kam chodievajú LGBTI+ ľudia, priniesol nárast podpory pre zavedenie registrovaných partnerstiev. Obavy o svoju bezpečnosť po útoku pociťujú výrazne silnejšie mladí ľudia.

Ukazuje to prieskum Ako sa máte, Slovensko?, ktorý iniciuje prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a s Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.

Prieskum sa uskutočnil od 4. novembra do 12. novembra.

Po teroristickom útoku na Zámockej ulici zmenilo 12,3 percenta opýtaných názor na uzákonenie registrovaných partnerstiev zo záporného na kladný.

Celkovo zavedenie registrovaných partnerstiev na Slovensku podporuje 40,3 percenta respondentov, naopak, 39,2 percenta ich zavedenie nepodporuje. Približne 20 percent opýtaných na otázku o podpore pre registrované partnerstvá nevedelo odpovedať.

Prieskum sa pýtal aj na obavy ľudí po útoku v Bratislave. Veľké obavy o seba a o svojich najbližších vyjadrilo len 10,1 percenta respondentov, naopak, žiadne obavy nemá 60,5 percenta odpovedajúcich. Veľké a mierne obavy po útoku deklarujú výrazne častejšie mladší respondenti.

Polovica respondentov považuje útok na návštevníkov baru na Zámockej ulici za výsledok celkovo netolerantnej atmosféry na Slovensku. Zároveň títo respondenti majú v súvislosti s útokom väčšie obavy o seba a svojich blízkych.

Naopak, 28,3 percenta opýtaných si nemyslí, že útok bol dôsledkom netolerantnej atmosféry. Táto časť respondentov považuje za viac dôveryhodné to, čo im o politike a svete povedia ich známi alebo rodina, ako to, čo sa dozvedia z televízie, rozhlasu či z novín. Ide pritom najmä o voličov strán Republika, SMER-SD, Kotlebovci – ĽS Naše Slovensko, SNS a KDH.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0