Komentáre a názory 01. december 2022

Očista Fica a Kaliňáka Chatári zo Súmračnej a motívy Maroša Žilinku

Marek Vagovič
Marek Vagovič

Generálny prokurátor si pravidelne oblieka sudcovský talár, aby očistil ľudí z najvyšších poschodí biznisu aj politickej moci.

Generálny prokurátor si pravidelne oblieka sudcovský talár, aby očistil ľudí z najvyšších poschodí biznisu aj politickej moci.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Marek Vagovič

Chatári zo Súmračnej a motívy Maroša Žilinku
TASR

Už v polovici leta sme avizovali, že polícia plánuje ukončiť vyšetrovanie kauzy Súmrak – podaním obžaloby na Roberta Fica a Roberta Kaliňáka. Naznačovala to aj prítomnosť NAKA na úrade vlády.

Vyšetrovatelia si tam zavolali dvoch spolupracujúcich obvinených – Ľudovíta Makóa a Františka Imreczeho. Cieľom bolo zistiť, ako prebiehali schôdzky tzv. Bödörovho komanda v kancelárii expremiéra Fica.

Po vykonaní previerky na „mieste činu“ nič nebránilo tomu, aby navrhol vyšetrovateľ prokuratúre obžalovať vrcholových politikov Smeru. To, že polícia sa blíži do finále, potvrdil pre Postoj aj riaditeľ NAKA.

Dozorujúci prokurátor si však všimol formálnu chybu, ktorá proces podania obžaloby oddialila. Vyšetrovateľ nezaložil do spisu informáciu, že Makóovi s Imreczem bolo odložené obvinenie v kauze Súmrak.

Ručná brzda

Z tohto dôvodu bolo nutné zopakovať aj niektoré procesné úkony. Dozorujúci prokurátor dal zároveň vyšetrovateľovi pokyn, aby doložil do spisu ešte jeden listinný dôkaz a vypočul niektorých svedkov.

Po splnení týchto podmienok polícia prípad druhý raz uzavrela s tým, že hlavní aktéri kauzy Súmrak sa mali začať oboznamovať s vyšetrovacím spisom. Následne by zrejme špeciálna prokuratúra podala obžalobu.

Do hry však vstúpila generálna prokuratúra, ktorá zatiahla ručnú brzdu. Ficovi a Kaliňákovi zrušila obvinenie zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Na základe smutne známeho paragrafu 363.

Prokurátor Jozef Kandera, ktorý konal z poverenia Maroša Žilinku, spochybnil aj podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a z ohrozenia daňového tajomstva politikmi Smeru.

Právna spartakiáda

O spôsobe, akým zdôvodnila Žilinkova prokuratúra zrušenie obvinenia Ficovi a Kaliňákovi, už písal na tomto mieste kolega Martin Hanus. Okrem iného to označil za „formalistické cvičenie z paragrafov“.

Problém je, že aj táto právna spartakiáda kríva na obe nohy. Podobne ako jej generálka (Haščák) i niekoľko repríz (Pčolinský, Kažimír, brat oligarchu Brhela), kde bola takisto využitá barlička v podobe paragrafu 363.

V kauze Súmrak sa diskutuje hlavne o tom, či boli Fico s Kaliňákom – spolu s bývalým šéfom polície Tiborom Gašparom a oligarchom Norbertom Bödörom – oprávnene zaradení do zločineckej skupiny.

Vedenie GP tvrdí, že polícia jasne nezadefinovala jej štruktúru, časové vymedzenie ani miesta pôsobnosti. Existuje pritom viacero príkladov, keď boli tieto kategórie ešte menej zreteľné, čo priznal aj prokurátor Kandera.

Odkaz z chaty

Moderný organizovaný zločin navyše funguje – minimálne z hľadiska formy – inak ako hrubokrkí mafiáni z 90. rokov. Okrem toho, členstvo v skupine sa neschvaľuje na valnom zhromaždení ani na rokovaniach vlády.

Nehovoriac o tom, že spolupracujúci obvinení (Makó, Imrecze) konkretizovali aj časový úsek a lokality, kde sa špičky Smeru stretávali s členmi skupiny (schôdzky na úrade vlády a ministerstve vnútra).

Ťažko obhájiteľný je tiež fakt, prečo použili Žilinka a spol. paragraf 363 v kauze Súmrak, keď ho neuplatnili v súvisiacom prípade Očistec. Aj tam ide o zločineckú skupinu, ktorej osoby a činnosť sa viditeľne prekrývajú.

Fico na nahrávkach z poľovníckej chaty konštatoval, že Žilinka mu poslal sprostredkovaný odkaz, že sa nemusia báť zmeny paragrafu 363. Aj podobné výroky vzbudzujú pochybnosti o motívoch šéfa prokuratúry.

Znechutiť, zastrašiť, paralyzovať, umlčať

Žilinka si totiž pravidelne oblieka sudcovský talár, aby očistil ľudí z najvyšších poschodí biznisu aj politickej moci. Aj preto by sa mala začať seriózna diskusia, či, naopak, on sám nezneužíva svoje právomoci.

Čo sa týka samotnej kauzy Súmrak, momentálne je vďaka vedeniu GP znovu v bode nula. To však automaticky neznamená, že Fico s Kaliňákom nemôžu byť opakovane obvinení ako členovia zločineckej skupiny.

Môžu. Žilinka a spol. však môžu opäť využiť paragraf 363. Naťahovať tak čas a testovať trpezlivosť vyšetrovateľov a dozorujúcich prokurátorov. Keď ich to prestane baviť, kauza prejde pod GP, kde ju definitívne utopia.

Kopiace sa obštrukcie môžu mať vplyv aj na ochotu kajúcnikov ďalej svedčiť, keď nebude vôľa dotiahnuť podobné prípady do úspešného konca. Možno práve o to niekomu ide: znechutiť, zastrašiť, paralyzovať, umlčať.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0