Komentáre a názory 27. november 2022

Týždenný výber šéfredaktora Kolaps nemocníc sa odvrátil, kríza zdravotníctva pokračuje

Martin Hanus
Martin Hanus

Komentár k aktuálnej téme plus prehľad článkov za uplynulý týždeň, ktoré by vám nemali ujsť.

Komentár k aktuálnej téme plus prehľad článkov za uplynulý týždeň, ktoré by vám nemali ujsť.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hanus

Kolaps nemocníc sa odvrátil, kríza zdravotníctva pokračuje
Eduard Heger a predseda LOZ-u Peter Visolajský počas tlačovej konferencie po skončení rokovania vlády so zástupcami LOZ-u, na ktorom dospeli k dohode, 26. novembra 2022 v Bratislave. FOTO TASR – Pavol Zachar

Vzhľadom na zrážku tvrdohlavých pováh na oboch stranách vyjednávacieho stola sa ako čoraz reálnejšia javila hrozba, že od budúceho týždňa prestanú v našich nemocniciach pracovať stovky (možno až dve tisícky) lekárov. Vo viacerých regiónoch by nastal predkolapsový či priamo kolapsový stav, ktorý by niektorí pacienti neprežili, mnohí ďalší by utrpeli na kvalite života.

Včerajšia dohoda medzi vládou a lekárskymi odbormi je preto úľavou – pre pacientov, pre nemocnice aj pre menšinovú vládu, ktorá by následný výbuch zrejme neustála.

Tri poznámky k včerajšej dohode:

1. Je naivné si myslieť, že včerajšia dohoda bola možná najmä z dôvodu, že minister financií Igor Matovič v afekte opustil rokovanie, ktorého ďalší osud zveril premiérovi Hegerovi. A potom si len tak napísal dlhočizný vyplakávací status.

Iste, Matovič sa opäť prejavil včera aj dnes na obed v RTVS ako tribún, ale nelíder, ktorý verejnosť neupokojuje, ale emocionálne traumatizuje. Hovoriť o zlej dohode, ktorou prehral pacient – také slová by ste čakali od lídra opozície, nie lídra koalície, ktorý je spoluzodpovedný za dohodu aj za tlak na ďalšie systémové zmeny v zdravotníctve.

Počas samotných rokovaní sa však Matovič správal ako racionálny hráč, ktorý podobne ako Ivan Mikloš v roku 2011 – aj z titulu ministra financií – oponoval finančne neprimeraným požiadavkám odborárov a usiloval sa ich dostať pod tlak, aby rozdelil lekárov a odborárov aspoň sčasti izoloval. Lenže cez víkend si Matovič aj s Hegerom zrátali, že lekárski odborári sú zjednotení a ak menšinová vláda neustúpi, 1. decembra nastanú hromadné výpovede – a Boris Kollár možno splní svoje hrozby a odíde z vlády.

Včerajšie rokovanie sa začalo o 14.00, Matovič zverejnil o 17.00 mimoriadne dlhý status (v rozsahu takmer 1 600 slov) o obrátenom žalúdku z odborárov, ktorý zjavne napísal či začal písať ešte pred rokovaniami.

Samozrejme, prvý dojem klame. Heger uzatváral dohodu nie proti vôli či k nevôli, ale s požehnaním ministra financií. Ten si však vo finále radšej zvolil rolu opozičného tribúna, ktorý Hegerovu dohodu – a lekárskych odborárov, ktorí svojimi požiadavkami nahnevali veľkú časť spoločnosti – kritizuje viac než opozícia a priznáva ďalším profesným skupinám morálne právo, aby si teraz tiež pýtali oveľa väčšie platy. Líder OĽaNO a minister financií tak hádže do verejnej debaty ďalšie granáty, možno mu stačí, že na Facebooku zbiera lajky, aké mal naposledy na začiatku pandémie.

Toľko k politickému divadlu, ktoré práve sledujeme.

2. V niečom podstatnom má Igor Matovič pravdu. Bolo celkom jasné, že slovenským lekárom je nevyhnutné platy skokovo zvýšiť, aby ďalší lekári neodchádzali do Česka a tí z juhu Slovenska zas do Maďarska, kde sa platy zdravotníkov počas pandémie takisto radikálne zvyšovali.

Hegerova vláda chápala, že ten náskok musí dorovnať. Lekárski odborári si však pod hrozbou hromadných výpovedí vymohli ešte viac. Vynútený kompromis tak zašiel vzhľadom na našu realitu priďaleko – priemerný Slovák zarába o pätinu menej než priemerný Čech, naše verejné nemocnice produkujú na rozdiel od tých českých straty, no priemerná hrubá mzda slovenského nemocničného lekára bude od budúceho roka asi 4 500 eur a slovenskí lekári tak zarobia viac než tí českí (nielen v hrubom, aj v pomere za každú odpracovanú hodinu).

Včerajší ústupok premiéra tak zažehnal katastrofu v nemocniciach, ale vytvára ďalšiu krízu. Ešte včera na to upozornil Tibor Hlavatý, známy lekár a riaditeľ Polikliniky Bezručova v Bratislave. Ak totiž podľa Hlavatého nepríde k podobnému navýšeniu v zariadeniach primárnej a špecializovanej ambulantnej starostlivosti, ambulantnému sektoru hrozí budúci rok kolaps pre odlev lekárov a sestier do nemocníc, kde budú mať oveľa vyššie platy. Alebo sa budú musieť prudko zvyšovať poplatky pre pacientov i so všetkými sociálnymi následkami.

Včerajšia bezprecedentná dohoda s lekárskymi odborármi otvára ďalšie témy aj systémové problémy, ktoré je dnes ešte ťažké odhadnúť.

3. Obrovské navýšenie lekárskych platov, a teda nových zdrojov do zdravotníctva prináša jednu spoločenskú výhodu: jednak by mal vzrásť tlak na politikov, aby prijali reformy – aj tie medzi lekármi menej populárne –, ktoré zlepšia celkovú kvalitu a ich beneficientom bude pacient.

Ale rovnako treba očakávať aj od samotných lekárov a ich zástupcov, aby nekládli nároky len na politikov – čo je potrebná, ale aj jednoduchá disciplína –, ale i na seba a svoju profesnú komunitu. Jeden príklad za všetky: Igor Matovič vo včerajšom statuse písal o istom neurochirurgovi z Kramárov, ktorý od neho pred 25 rokmi pýtal úplatok za operáciu otca. Dnes je to člen lekárskej elity, s ktorým minister financií podľa vlastných slov pred pár týždňami rokoval.

O vhodnosti takýchto statusov Matoviča môžeme debatovať. Lenže zasvätení podľa opisu vedia, o ktorého lekára ide, legendy o jeho skorumpovanosti kolujú po Bratislave už dlho, napriek tomu je desaťročia na výslní a formuje svoje prostredie aj ďalšie generácie lekárov. A, samozrejme, s touto povesťou nie je medzi lekármi jediný. Tlak na samoočistné procesy lekárov by mal byť po schválení nových platov oveľa vyšší než doposiaľ – a my všetci máme po tomto víkende právo pýtať sa lekárov a ich elít, ako si vedia poupratovať vo vlastnom stave.

Čítajte tiež
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0