Komentáre a názory Spravodlivosť 25. november 2022

Zastrašovanie kajúcnikov Imrecze dostal odkaz. Ohrozuje oligarchov aj politikov

Marek Vagovič
Marek Vagovič

Bývalý prezident finančnej správy je tretím spolupracujúcim obvineným, ktorého chce zrejme niekto umlčať alebo odpratať z cesty.

Bývalý prezident finančnej správy je tretím spolupracujúcim obvineným, ktorého chce zrejme niekto umlčať alebo odpratať z cesty.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Marek Vagovič

Imrecze dostal odkaz. Ohrozuje oligarchov aj politikov
Na snímke sprava prezident finančnej správy František Imrecze a riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó počas brífingu na hraničnom priechode Bratislava – Berg. FOTO TASR – Marko Erd

František Imrecze si našiel pod autom neznámy predmet. Polícia následne zistila, že išlo o sledovacie zariadenie, takzvané GPS. Niekto ho pripevnil magnetom na strane vodiča tak, aby si to dotyčný všimol.

Imrecze vzápätí požiadal o policajnú ochranu. V najbližších týždňoch, možno mesiacoch bude v režime chráneného svedka. Ide už o tretieho kajúcnika, ktorému hrozí potenciálne aj ublíženie na zdraví.

Prvým bol Ľudovít Makó, ktorému sa vyhrážali cez jeho advokáta. Raz v noci mu zavolal z českého čísla neznámy človek, ktorý Makóovi odkázal, že najskôr ublížia jeho priateľke a následne aj jemu samotnému.

Druhým bol Bernard Slobodník. Polícia zachytila informácie, že niekto ho chce fyzicky zlikvidovať, keď pôjde bicyklom po obvyklej trase v okolí Levíc. Slobodníka potom niekoľko mesiacov strážili na neznámom mieste.

Policajná mafia

Makó dostal výhražný odkaz po tom, ako bol pre korupciu odsúdený bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Makó ho usvedčoval, že zobral úplatok za prepustenie bosa mafiánskej skupiny takáčovcov.

Spolu so Slobodníkom sú kľúčovými svedkami aj v kauze Očistec. Primárne usvedčujú skupinu okolo nitrianskeho oligarchu Norberta Bödöra, ktorá si podľa vyšetrovateľov sprivatizovala bezpečnostné zložky.

Keď bol pri moci Smer, polícia fungovala ako mafiánska organizácia. Podľa svedkov zvnútra systému vyberala výpalné, chránila svojich a diskreditovala politických oponentov najsilnejšej vládnej strany.

Makó a Slobodník nepriamo usvedčujú aj špičky Smeru – predovšetkým Roberta Fica a Roberta Kaliňáka. Obaja sú obvinení v súvisiacej kauze Súmrak. Okrem iného sú podozriví zo založenia zločineckej skupiny.

Demonštrácia sily

Imrecze, ktorý dostal mafiánsky odkaz tento týždeň, je najvyššie postaveným spolupracujúcim obvineným. Bývalý prezident finančnej správy je kľúčovým svedkom hlavne v kauze Mýtnik.

Imrecze vypovedá proti vplyvným oligarchom (Jozef Brhel, Miroslav Výboh), ale aj proti vysokopostaveným politikom (Peter Pellegrini). Podľa neho boli tiež súčasťou korupčného systému našich ľudí.

Podobne ako Makó a Slobodník však svojimi svedectvami ohrozuje aj Fica a Kaliňáka. Imrecze totiž vypovedá, že bol účastníkom stretnutí na najvyššej úrovni, kde sa rozoberala kriminalizácia Andreja Kisku a Igora Matoviča.

Spôsob, akým sa ho niekto pokúsil zastrašiť, je otvorenou demonštráciou sily. Z prostredia organizovaného zločinu sa totiž odchádza len dvoma spôsobmi: nohami napred alebo na dlhé roky do väzenskej cely.

Ide o všetko

Imrecze porušil pravidlá klanu, keď začal spolupracovať s políciou. Tá musí teraz urobiť všetko pre to, aby ho ochránila. Čo, samozrejme, neznamená, že to z neho zmyje všetky skutky, ktorých sa dopustil.

Bývalý prezident finančnej správy nie je hrdina ani obeť. To isté Makó či Slobodník. Všetci traja boli dobrovoľne súčasťou systému, lebo podľahli peniazom, kariére, vlastnej dôležitosti alebo pokušeniu moci.

S najväčšou pravdepodobnosťou je za ich rozhodnutím kooperovať aj kalkul, aby vyviazli s nižším trestom (podmienkou, bez trestu). V skutočnosti pritom riskujú viac ako tí, ktorí sa k ničomu nepriznávajú.

Ak ich chce niekto odpratať z cesty, mafii ide naozaj o všetko. V prípade, že jej polícia – aj s pomocou kajúcnikov – neodsekne hlavu, po voľbách nás zrejme čaká recidíva, ktorej rozsah si v tejto chvíli nevieme ani len predstaviť.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0