Blog 24. november 2022

Svätá Cecília, patrónka hudby, spevákov a básnikov

Jozef Mikloško
Jozef Mikloško
22. novembra som prišiel pred Baziliku sv. Cecílie v rímskom Trastevere. Pred dverami stálo pekné dievča v bielom. Prihovoril som sa mu, milo mi odpovedalo: „Sono Cecilia.“
22. novembra som prišiel pred Baziliku sv. Cecílie v rímskom Trastevere. Pred dverami stálo pekné dievča v bielom. Prihovoril som sa mu, milo mi odpovedalo: „Sono Cecilia.“
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Mikloško

Svätá Cecília, patrónka hudby, spevákov a básnikov

V Ríme, v parku Caffarella, pri Via Appia Antica je Svätý les. Tu žil aj budúci pápež Urban I., ktorého umučili za Marka Aurélia a pochovali ho na 4 km Via Appia Antica. Bol priateľom mladej ženy Cecílie z bohatej noblesnej rímskej rodiny. Mal významný vplyv na jej obrátenie na kresťanstvo, ktorým sa jej  život veľmi skomplikoval.

Cecíliu zosobášili so vznešeným pohanským mládencom Valeriánom. Obrátila ho na vieru, aj jeho brata Tiburcia. Keď ich odhalili, Valerián a Tiburcius sa odmietli vzdať viery a preto boli sťatí. Úradníka pri poprave, Maxima, ktorý videl ich vieru a sa ich verejne zastal, sťali s nimi. Neskôr bola aj Cecília úradmi predvolaná a keď odmietla obetovať pohanským bohom, zaživa ju dali do vriacej vody. Keď sa jej nič nestalo, niekedy v r. 222-230 ju sťali. Ani troma ranami ju neusmrtili, takže podľa zákona ju prepustili, žila ešte tri dni. Jej majetok pred zhabaním rozdala chudobným.

Jej rodina darovala cirkvi pozemok na Via Appia Antica. Pápež Calixto na ňom vybudoval katakomby, do krypty uložili aj telá Cecílie a Urbana. Jej truhlu našli v r. 822 a preniesli ju do baziliky sv. Cecílie v Trastevere. 20.10.1599 kardinál Sfondrati otvoril jej hrob, v truhle z cyprusu ležalo jej neporušené telo v bielych šatách. Vyvolalo to veľký ohlas, aj pápež Klement VIII. sa prišiel na to pozrieť. Kardinál Sfondrati poveril Stefana Madernu vytvorením sochy, ktorá by znázorňovala polohu svätice – na boku, akoby spala, s vyčesanými vlasmi, s holým obviazaným poraneným krkom a s otvorenými troma prstami. Keď nemohla kázať, čo po sťatí ešte robila, v smrteľnej agónii ukazovala znak Trojice.

V oných časoch mŕtvych pochovávali za mestskými hradbami. Pri vraždení kresťanov sa v tom pokračovalo v katakombách, ktorých je v Ríme 60. Šebastiánove sú dlhé asi 12 km,  je v nich pochovaných vyše stotisíc ľudí, najmä kresťanov. Tu pochovali aj sv. Petra a Pavla, neskôr ich preniesli do bazilík. Nad katakombami je bazilika s hrobom sv. Šebastiána. Bol „ochrankárom“ cisára, ktorý keď sa dozvedel o jeho viere, nechal ho dostrieľať šípmi. Keď to prežil, dobili ho kyjakmi. 

Cirkev slávi sviatok sv. Cecílie 22. novembra. Zobrazuje ju s palmou, ľaliou a lutnou. Raffaello Sanzio namaľoval obraz Extáza svätej Cecílie. Mnohí skladatelia, napr. Charles Gounod, Jozef Haydn a Arwo Pärt jej venovali skladby. Paul Simon o nej skomponoval v r. 1970 populárnu pieseň Cecilia.

Jej kostol je postavený na mieste jej domu v Trastevere, kde bola umučená. Pri návšteve tejto baziliky  vyvoláva obdiv Madernova socha pred hlavným oltárom a v podzemnej krypte jej hrob a hrob s troma menami: Valeriano, Tiburzius, Massimo. Túlajúc sa po izbách domu, v ktorom Cecília žila s manželom Valeriánom, návštevníka chytí bázeň zo svedectva krátkeho života tejto vznešenej a nadanej hrdinky, patrónky duchovnej hudby, spevákov a hudobníkov, ktorá má v celom svete, aj v Ríme, svoj zbor, koncertnú sálu a konzervatórium. Academia Nazionale di Santa Cecilia v Ríme je jedna z najstarších hudobných inštitúcií vo svete.

Kráľovnou rímskych ciest je Via Appia Antica, ulica smerujúca na východ, najznámejšia a najkrajšia „ulica“ sveta.  Lemujú ju hroby 20 generácií, najmä patrícijských rodín - čím bližšie k ceste, tým je rod vzácnejší. Tu neďaleko žila aj sv. Cecília. Hrob pápeža sv. Urbana I. je najbližším, v ktorom sú mená pochovaných známe. Cestu lemujú cyprusy a pínie, v diaľke vidno akvadukty a zrúcaniny. Slnko zapadá, všetko tíchne. Pútnika prekvapí genius loci tohto miesta, duše mŕtvych, najmä tu pochovaných, tušíte nad vysokými píniami, ktoré sú obklopené lúkami červených makov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0