Video a podcast OTVORENE s Michalom Magušinom 23. november 2022

Hromadné výpovede Krajčí a Smatana: Lekári mali ponuku vlády prijať

Michal Magušin
Michal Magušin

Exminister Marek Krajčí a analytik Martin Smatana diskutujú o tom, ako nátlaková akcia lekárov prospeje nášmu zdravotníctvu.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michal Magušin

Exminister Marek Krajčí a analytik Martin Smatana diskutujú o tom, ako nátlaková akcia lekárov prospeje nášmu zdravotníctvu.

Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) sa v diskusii zhodol so zdravotníckym analytikom Martinom Smatanom na tom, že Lekárske odborové združenie (LOZ) malo prijať ponuku vlády na zvýšenie platov. Ak by sa tak stalo, priemerný plat slovenského lekára by bol na mierne vyššej úrovni ako v Českej republike.

„Ponuka od vlády bola veľmi férová. Ja si už ani nemyslím, že tí lekári, ktorí dávali výpovede, si myslia, že by odborári mali ďalej rokovať. Myslím si, že mzda už v tejto chvíli nie je pre nich prioritným bodom, za ktorý sa má ďalej bojovať,“ hovorí exminister Krajčí.

Porovnanie s Českom je dôležité preto, lebo k nášmu susedovi odchádza najviac slovenských lekárov. Aj pri zvýšení platov na/nad českú úroveň však hrozí reálne riziko, že české nemocnice v reakcii na zmenu platových pomerov u nás zdvihnú mzdy lekárov či zdravotných sestier, aby si zachovali konkurenčnú výhodu. 

Martin Smatana v diskusii pripomína, že výška mzdy nie je pre našich lekárov hlavným dôvodom, pre ktorý sa rozhodujú odísť do zahraničia. Preto je podľa neho veľmi dôležité sústrediť sa aj na ďalšie požiadavky LOZ-u, ktoré by nášmu zdravotníctvu mali pomôcť v dlhodobej perspektíve. Jednou z nich je oddlženie nemocníc a nastavenie jasných pravidiel pri platbách za konkrétnu diagnózu, aby sa problém so zadlžovaním opätovne nevytváral.

Celý rozhovor nájdete vo videu Postoj TV alebo vo forme podcastu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0