Blog 21. november 2022

Biela vrana alebo papagáj?

Jolana ÍTÝ Čuláková
Jolana ÍTÝ Čuláková
Organizátori Bielej vrany chceli ocenenie v tomto roku prikrášliť, keď mu pridali pávie perá? Stvorili však papagája a ľudí to vyrušilo. Pýtam sa, kam sa uberá ocenenie, ktoré je na Slovensku udeľované výnimočným ľuďom za ich činy? Veď medzi inými ho v minulosti dostal kňaz Anton Srholec alebo novinár Ján Kuciak.
Organizátori Bielej vrany chceli ocenenie v tomto roku prikrášliť, keď mu pridali pávie perá? Stvorili však papagája a ľudí to vyrušilo. Pýtam sa, kam sa uberá ocenenie, ktoré je na Slovensku udeľované výnimočným ľuďom za ich činy? Veď medzi inými ho v minulosti dostal kňaz Anton Srholec alebo novinár Ján Kuciak.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jolana ÍTÝ Čuláková

Biela vrana alebo papagáj?

   Ocenenie Biela vrana v roku 2022 rozdeľuje spoločnosť. Organizátorom sa podarilo z vrany urobiť papagája. A to doslova a nie dvojzmyselne.  Ľuďom sa ale papagáj nepáči. Nepáči sa im ocenenie pre majiteľa Teplárne a pre pracovníka Spišskej diecéznej charity Antona Friča. Napríklad spisovateľ Michal Hvorecký reagoval na sociálnej sieti takto:

   "V charite robí veľa dobrého a pomáha aj na Ukrajine. Zároveň velebí referendum proti LGBTQ+, brojí proti interrupciám, pohŕdavo sa vyjadruje o moslimoch na úteku, kritických novinároch aj karikaturistoch z Charlie Hebdo. Podľa mňa je to problém." 

   Ocenený Anton Frič nenechal nič na náhodu a odpovedá rovnakou rétorikou:

   "Progresivisticka uderka ma v tom jasno. “Nehladajme co nas spaja, ale utocme a zahanajme na barikady.” Ja som vdacny za Bielu vranu, najma kvoli tym desiatkam organizacii a stovkam dobrovolnikov, s ktorymi sme spolocne pomahali ludom v nudzi. Biela vrana patri najma im. Nikdy som sa nikoho nepytal ci je veriaci ci neveriaci, ci je teply alebo iny. Je mi to jedno. Ked chce pomahat tak nech pomaha. A to iste plati aj na tych, ktorym pomahame. Len Hvorecky a spol maju s tymto postojom problem a hladaju do coho by zadrapli lebo Fric narusa ich predstavu o dokonalom progresivistickom svete.

Pan Hvorecky, ste uboziak."

 

 

    Môžeme sa s výrokmi stotožniť, môžeme im oponovať alebo si len potichu niečo pomyslieť. Dokonca môžeme zverejniť aj jednostranný článok a čo nám nevyhovuje, zamlčať, alebo poradiť, čo majú organizátori Bielej vrany robiť, napríklad ako tu: https://www.postoj.sk/118862/progresivny-unos-je-pritom-najlepsi-sposob-ako-zbezvyznamnit-bielu-vranu. Máme našťastie demokraciu a slobodu prejavu a každý môže napísať vlastný postreh. Keďže mňa to tiež vyrušilo, rozhodla som sa verejne vyjadriť svoje pocity a názory.

   Michal Hvorecký mohol byť ešte dôslednejší a "poctivejší" v kritike tohtoročnej Bielej vrany. Ak mu teda išlo len o názory ocenených a nie o ich konkrétne činy, s ktorými je zrejme spokojný. Tie nespochybňuje. Problém vidí v názoroch človeka, ktorý dostal ocenenie.

   Pre mňa je ale napríklad kontroverzným majiteľ Teplárne. Nie pre jeho názory, ale pre jeho činy. Podľa toho, čo propaguje, nie je celkom taký ideálny, ako ho vykresľujú niektoré médiá. Na jeho webovej stránke šíri netoleranciu, vulgárnosti, obscénnosti, posmech a najnovšie aj strach "z väčšiny". Priťažuje mu fakt, že ako vyštudovaný novinár presne vie ako obsah vytvárať, aký to má dosah a čo môže spôsobiť manipulatívny text, fotografia a video. Jeho názory, povedané slovami Michala Hvoreckého, by mali byť problémom. Tu však nejde o názory ale o činy. 

   Za pozornosť stojí séria štyroch videí zverejnených na stránke, ktorú prevádzkuje Roman Samotný a na ktorej  zviditeľňoval Tepláreň, kým ju 12. októbra 2022 nezatvoril. Umožnil tak zviditeľniť sa všetkým teplým, ako túto komunitu sám familiárne a bez predsudkov nazýva. https://queerslovakia.sk/video/osudy-transrodovych-ludi-na-slovensku-aj-postoj-cirkvi-k-lgbti-ludom-nove-casti-duhoveho-dokumentu/

   V štyridsaťminútovom videu, ktoré nesie názov Náboženstvo, zaznieva jedna ponosa za druhou, ale priestor nedostali odborníci ani cirkev. "Cirkev" tu zastupuje kňaz, ktorý v Bratislave organizuje špeciálne bohoslužby pre LGBT+ komunitu . Pre mňa veľmi poučné video. Dozvedela som sa veľa zaujímavého. Škoda, že taký zdatný novinár a dlhoročný dramaturg, akým je Roman Samotný, sa podpísal pod toto tendenčné a zraňujúce video. Veľká škoda.

   Alebo fotografia ukrižovaného Krista v ženských šatách. Keby túto kontroverznú fotografiu zverejnili v Charlie Hebdo, je to v poriadku. Vyplýva to z ich poslania. Ale poslaním diskusie, ktorú propaguje Tepláreň na sociálnej sieti pod názvom O krehkosti identít s Ježišom sukni je snaha o dialóg, spájanie ľudí, scitlivovanie a toleranciu. Cieľom azda nie je výsmech a urážanie niektorej z komunít? Alebo sa mýlim?

 

 

   Roman Samotný preto paradoxne LGBT+ komunite skôr škodí a nerobí jej dobrú "reklamu". Nie všetci sú totiž ako úzka skupina ľudí z jeho okolia, nie všetci sa stotožňujú s tým, čo je zverejňované na webovej stránke alebo na sociálnych sieťach.  Bohužiaľ, práve preto alebo "vďaka" jeho aktivitám túto komunitu vidí väčšinová spoločnosť jednostranne.

   Nie všetci LGBT+ ľudia chodia na bujaré párty, kde sa účinkujúci vyzliekajú a zabávajú na dvojzmyselných vtipoch. Sú aj takí, ktorí nepovažujú cirkev "za verejného nepriateľa", za skostnatelú a homofóbnu, ako to vyznieva napríklad z prezentovanej výstavy fotografií Doroty Holubovej, ktorú zviditeľňuje Roman Samotný pod názvom: "Náboženský fanatizmus aj pretvárku kritizuje výstava fotografky Doroty Holubovej."  Keďže Biela vrana oceňuje všetky činy, predpokladám, že aj toto je súčasťou ocenenia. Je tu cítiť snahu o scitlivovanie spoločnosti prostredníctvom podujatí, eventov, textov, fotografií, videí, ktoré tvorí a prezentuje laureát Roman Samotný? 

 

 

  Kým pre Michala Hvoreckého sú problémom "zlé" názory, ja vidím skôr problém v tom, že ocenenie Biela vrana dostal človek, ktorý pre scitlivovanie spoločnosti neurobil takmer nič. Práve naopak, rozdeľuje spoločnosť. Nie preto, kým je a aké má názory, ale čo robí alebo skôr nerobí.  

  Premýšľam, či by ocenenie Biela vrana dostal napríklad Róm, ktorý na Východnom Slovensku otvorí bar s názvom Dreváreň, pre rómsku komunitu pravidelne organizuje podujatia alebo párty (verejné aj súkromné), kde sa vystupujúci Rómovia (a Rómky) nehanbia vyzliecť, pretože sa cítia v bezpečí, neďaleko jeho podniku rovnakým spôsobom ako pred bratislavskou Teplárňou úkladne zavraždia dvoch mladých ľudí, polícia to vyhodnotí ako teroristický čin a majiteľ Drevárne, o ktorom dovtedy takmer nikto nikdy nepočul, sa začne zviditeľňovať ako "hovorca" rómskej komunity. Vyzve celé Slovensko, aby sa oblepilo nálepkami Slovenská Dreváreň a Bezpečné miesto. Nie mená tých dvoch ľudí, ktorí zomreli, by boli na odznakoch a nálepkách. Majiteľ Drevárne by v mene zviditeľnenia svojej komunity zmobilizoval médiá, umelcov a štátnych predstaviteľov a o niekoľko týždňov nato by dostal ocenenie Biela vrana. 

   Mimochodom tiež ide o marginalizovanú, opomínanú a často ohrozovanú komunitu, ktorá sa necíti všade a vždy bezpečne, je odsudzovaná a vytláčaná na perifériu. Jej členovia majú rovnako ako LGBT+ ľudia "smolu", že sa narodili "iní", nie sú teda väčšina ale menšina a majú v živote oveľa ťažšiu štartovaciu pozíciu. Nakoniec, v histórii Bielej vrany, podľa mojich informácií, ani raz nedostal ocenenie Róm (Rómka) a ani jedno ocenenie nebolo predovšetkým o zviditeľnení jednej komunity. Cena vždy išla do rúk konkrétnym ľuďom (aj in memoriam) za ich činy a za prínos pre spoločnosť. 

   Teším sa, že práve LGBT+ komunita dostala ako prvá takú česť v Bielej vrane. Naozaj sa úprimne teším. Je načase zviditeľňovať aj komunity nielen jednotlivcov. Veď nakoniec, priestor v tomto roku dostala aj ďalšia veľká skupina ľudí pomáhajúca utečencom a ľuďom na Ukrajine. 

   Kým však Anton Frič (a ďalší z tejto "komunity") urobili pre Ukrajincov veľa a bez debaty, pri Romanovi Samotnom sú jeho aktivity pred októbrom 2022 diskutabilné. Nemyslím si, že si zaslúži ocenenie Biela vrana. Už aj kvôli predchádzajúcim laureátom. A keď už hovoríme o ocenení pre celú komunitu, minulý rok, keď vrcholila pandémia, by si ju zaslúžili všetci lekári a zdravotníci ako iba jedna osoba - Zuzana Baťová. 

 

 

   Roman Samotný je pre mňa kontrovernou osobou aj preto, lebo ešte pred niekoľkými rokmi tvrdil, aké je dôležité, aby vznikali podobné podniky ako Tepláreň: 

   "Okolo kaviarne sa vytvorila komunita zaujímavých ľudia a je tam často veľmi rodinná atmosféra, takže mi tá práca prináša radosť. Aj keď je pravda, že začiatky boli zložité, ale to je prirodzené a sám som bol trochu naivný a bez skúseností. To, že v Bratislave je tak málo otvorene queer miest, podľa mňa súvisí s mobilnými aplikáciami. V minulosti bolo gej barov totiž viac a to bola doba menej prajná. Ľudia majú pocit, že appky im umožnia sa zoznámiť s kým chcú a nemusia ani päty z domu vystrčiť. Osobne si myslím, že tento spôsob nadväzovania nových kontaktov nie je práve najkvalitnejší, je totiž plný ilúzií a frustrácie." https://duhovyrok.sk/qys/roman-samotny-teplaren-cafe-je-bezny-bar-kde-sa-ludia-stretavaju/

   11. novembra 2022 však už tvrdil niečo celkom iné:

   „Celé to bude mať zmysel vtedy, keď ani nebude potreba, aby podniky ako Tepláreň existovali. Cieľom je, aby sme mohli zaniknúť, pretože bezpečný priestor pre LGBTI+ ľudí bude všade.“ https://dennikn.sk/3102871/presne-mesiac-po-vrazde-bude-na-zamockej-ulici-koncert-ktory-otvori-festival-slovenska-teplaren/?ref=list

   Ak som dobre rozumela, cieľom je, aby neboli podniky ako Tepláreň? Myslel tým iba Slovensko alebo celý svet? 

   Paradoxne vo výzve iniciatívy Ide nám o život, ktorej súčasťou je aj Roman Samotný, žiadajú okrem iného vytvoriť v Bratislave komunitné centrum. https://idenamozivot.sk/ A je faktom, že iniciatíva požaduje, aby bolo komunitné centrum financované štátom alebo samosprávou. Aj k tomu smeruje inicatíva? Zatvoriť gay bary a otvoriť komunitné centrá? 

   Michal Hvorecký môže mať veľa dôvodov, prečo považuje ocenenie pre Antona Friča za problém. Nakoniec, stačí si pozrieť verejné vyhlásenia a aktivity tohto aktivistu a pracovníka Spišskej katolíckej charity. Rovnako si stačí pozrieť nielen verejné vyhlásenia ale predovšetkým aktivity Romana Samotného. Verím, že rozdiel medzi týmito dvomi laureátmi je iba v tom, čo konkrétne robia a kde sa angažujú a nie "kým sú" a do akej "skupiny" patria. 

   Rozumiem, že je ťažké nájsť absolútne "konzistentného" človeka bez chyby a s názormi, ktoré "vyhovujú" všetkým, ale na to je vytvorená Rada bielej vrany, ktorá laureátov vyberá po predchádzajúcej širšej diskusii s internými ľuďmi. Dúfam, že skutočne vyberajú podľa činov a nie podľa názorov. 

   Mimochodom, keby bolo na mne, ani Fričovi a ani Samotnému by som ocenenie neudelila. Pri pracovníkoch charity totiž považujem za samozrejosť, že súčasťou ich zamestnania je aj pomoc vojnovým utečencom a ľuďom, ktorí potrebujú pomoc v ťažkých životných situáciách. Bielu vranu skôr chápem ako ocenenie a poďakovanie pre tých, ktorí robia "zadarmo" či už ako dobrovoľníci alebo vyvíjajú mimoriadne aktivity, ktoré sa vymykajú z každodennosti. V prípade Ukrajiny poznám veľa ďalších, ktorí robia oveľa viac a v médiách a na sociálnych sieťach sa nezviditeľňujú. Práve tí si podľa mňa zaslúžia ocenenie. Chápem však, že je oveľa prácnejšie a zložitejšie takých ľudí nájsť práve preto, že sú "neviditeľní".

 https://bielavrana.sk/ocenenie/

"Udeľuje sa ako poďakovanie vzácnym ľuďom okolo nás, ktorí sú ochotní brániť pravdu a spravodlivosť, konkrétnym činom preukázali občiansku odvahu, potlačili osobné záujmy v mene verejného prínosu, hodnôt, či princípov a mohli pritom podstúpiť riziko, rôzne príkoria, či zažiť odsúdenie."

   Napadá mi v tejto chvíli paralela s Jánom Kuciam (laureátom Bielej vrany in memoriam) z roku 2018. Pozerám sa spätne na to, kto a ako sa po jeho vražde zviditeľnil a koľko z tých ľudí dnes dnes nesie ďalej jeho odkaz a koľkí z nich už ani nevedia prísť "komunite" novinárov na meno. 

   Bielu vranu, ktorá má v spoločnosti svoje dôležité miesto a ktorej princípy sú humanistické a podporujúce občiansku angažovanosť, vidím však v tomto roku preto skôr ako papagája. Alebo aj vrabca v hrsti a holuba na streche.

   Jedným z hesiel, ktoré hlásajú organizátori, je ale aj zámer "...pomôcť pritiahnuť pozornosť k dôležitým témam a povzbudiť ďalšie biele vrany."

   Keď tak nad tým premýšľam, tak výber laureátov bol správny. Všetko je ako má byť. Dosiaľ mi nenapadlo pozerať sa na LGBT+ komunitu "inak" a nikdy by som tento text nenapísala. A aj v bielej vrane môžem vidieť, čo len chcem, hoci aj papagája.

   Znamená to, že ešte stále tu máme demokraciu a možnosť slobodne, kultivovane, bez strachu a verejne diskutovať o všetkom, čo sa nás dotkne.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0