Komentáre a názory 24. september 2009

KOMENTÁR: Svätá Markíza a spol.

Lukáš Melicher
Lukáš Melicher
Kauza františkáni, ktorá otriasla v máji slovenskou verejnosťou, sa stala dobrou príkladovou štúdiou o práci našej polície, úrovni slovenského bulváru, ale aj o charaktere skutočných novinárov, ktorí policajtov od začiatku suplujú. Špinavá mediálna bublina sa začala šíriť po razantnom policajnom zák...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Melicher

Kauza františkáni, ktorá otriasla v máji slovenskou verejnosťou, sa stala dobrou príkladovou štúdiou o práci našej polície, úrovni slovenského bulváru, ale aj o charaktere skutočných novinárov, ktorí policajtov od začiatku suplujú. Špinavá mediálna bublina sa začala šíriť po razantnom policajnom zák...

Kauza františkáni, ktorá otriasla v máji slovenskou verejnosťou, sa stala dobrou príkladovou štúdiou o práci našej polície, úrovni slovenského bulváru, ale aj o charaktere skutočných novinárov, ktorí policajtov od začiatku suplujú.

Špinavá mediálna bublina sa začala šíriť po razantnom policajnom zákroku, ktorý sa odohral 12. mája v bratislavskom františkánskom kláštore. Cieľ - zadržať v ňom troch údajných páchateľov sexuálneho zneužívania dvoch maloletých chlapcov.

Zrejme málokto dovtedy trpel nejakými ilúziami o našom bulvári. To, čo vtedy predviedol exhibicionista (sám to o sebe tvrdí) Ivan Mego z TV Joj, bolo skutočným odhalením. Našťastie, nie o vine františkánov, ale o stave televízie, v ktorej pracuje i o bulvárnych denníkoch, ktoré ho bez okolkov nasledovali čo najrýchlejšie verejne opľuť možných vinníkov.

Kde chýba polícia

Po bulvárnom vybláznení prekvapilo, ako zmierlivo sa tejto témy chopili iné svetské médiá. Bez nafukovania, štvania či aspoň mierne uštipačného tónu, akoby ani nešlo o kauzu týkajúcu sa cirkevného sveta. Naopak, kým sa kresťanské médiá spamätali, zástancami františkánov sa stali práve ľudia zo sekulárnych médií. Tie upozorňovali, že v tomto prípade je až príliš veľa nejasností.

Dali tak za pravdu predstavenému kláštora Jánovi Krstiteľovi Balázsovi, ktorý v maili našej redakcií už 25. mája napísal: „Ubezpečujem Vás, že skutok, ktorý mal byt vykonaný, na danom mieste a v danom čase celkom prakticky byť vykonaný nemohol... Uvidíme, čo prinesú ďalšie dni.“ Naša redakcia sa františkánov rozhodla podporiť, rovnako, ako to spontánne urobilo vyše dvetisíc ľudí z celého Slovenska na Facebooku.

Odkiaľ fúka

Najnovšie informácie priniesol náš televízny líder. V Televíznych novinách i relácii Paľba v utorok vysvitlo, kto je kto. Markíza zistila, že starší zo zneužívaných chlapcov - štrnásťročný Lukáš voči obvineným bratom svedčil krivo. Robil tak zo strachu, že skončí v ústave, čím sa mu údajne vyhrážal rodinný známy, ktorý chlapca podľa jeho slov zneužíval.
TV Markíza dokonca nahlásila jeho pravé meno na polícii.

Poučenia sú jasné. Je ich na rozdávanie pre každú zo zúčastnených strán. Cirkev si môže uvedomiť, že stačí naozaj málo a jej predstavitelia môžu zažiť déjà vu v zmysle roky päťdesiate forever. Takisto bola nechutná kauza zrkadlom oficiálnym cirkevným médiám. Na margo bulvárnej stoky a našej polície je škoda drať klávesnicu.

Apropo, tie výkony „pohanských“ médií. Biskupská rada pre médiá chce udeľovať ocenenia za svedectvo a profesionálny prístup v oblasti masmédií. Cenu Andreja Radlinského dostanú každoročne traja žurnalisti z printových a elektronických médií.

Nejaké tipy by sa už našli. Ale pán Mego to nie je...

Lukáš Melicher, Pavol Rábara
Foto: TV Markiza

• Ak sa Vám článok páčil, podporte ho navybrali.sme.sk

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0