Politika Voľby v USA 10. november 2022

Nový líder republikánov Začína sa súboj medzi Trumpom a DeSantisom

Ján Cipár
Ján Cipár

Ak obaja vstúpia do republikánskych primárok, pôjde o veľmi tvrdý boj.

Ak obaja vstúpia do republikánskych primárok, pôjde o veľmi tvrdý boj.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Ján Cipár

Začína sa súboj medzi Trumpom a DeSantisom
Foto – TASR/AP

„Midterm“ voľby v USA nedopadli pre republikánov tak dobre, ako predpokladali. V mnohých obvodoch utŕžili zbytočné porážky aj pre zlých kandidátov, ktorých podporoval Trump. Predsa však je jeden štát, kde republikáni „valcovali“, vyhrali všetko, čo sa dalo, a demokratov doslova zmietli – Florida na čele s guvernérom Ronom DeSantisom.

Ron DeStantis je hlavným dôvodom, prečo sa Florida stala spoľahlivo republikánskym štátom. Tento štát s treťou najväčšou populáciou v USA bol kľúčový pri všetkých novodobých prezidentských voľbách. Posledné dve desaťročia sa však raz priklonil k republikánom a raz k demokratom, patril medzi tzv. swing states, o ktoré sa pred každými voľbami tvrdo bojovalo.

Keď DeSantis teraz ďakoval svojim priaznivcom, dav kričal: „Ešte dva roky.“ Išlo o jasný odkaz na to, že by sa mal uchádzať o prezidentské kreslo.Zdieľať

Všetko zmenil DeSantis po svojom nástupe v roku 2018, odkedy počet republikánov v štáte enormne stúpol. Florida sa stala symbolom konzervatívcov a DeSantis dokázal neuveriteľnú vec – v utorkových „midterm“ voľbách bol znovuzvolený s rozdielom takmer 20 percent. Republikáni zároveň vyhrali všetko, čo sa dalo, 20 z 28 kresiel do Snemovne reprezentantov, superväčšinu vo floridskom senáte a všetky celoštátne posty.

Ron DeSantis už pred voľbami nedementoval fámy o svojich celonárodných ambíciách, hlavne počas covidu sa čoraz viac venoval aj celoamerickým témam a nebál sa súbojov s demokratmi, ktoré mu priniesli veľkú popularitu u konzervatívcov.

Keď teraz ďakoval svojim priaznivcom, dav kričal: „Ešte dva roky.“ Išlo o jasný odkaz na to, že by mohol pôsobiť v pozícii guvernéra iba ďalšie dva roky a uchádzať sa o prezidentské kreslo v roku 2024. Po voľbách, ktoré pre neho boli mimoriadne úspešné, sa jeho prípravy na kandidatúru na prezidenta môžu naplno začať.

Tým sa začína aj pravdepodobne veľmi tvrdý a škaredý súboj s Trumpom, ktorý v najbližších dňoch plánuje ohlásiť svoju opätovnú kandidatúru.

Trump bol pred týmito voľbami stále najpopulárnejšou osobou v Republikánskej strane a mal aj napriek útoku na Kapitol našliapnuté na ďalšiu prezidentskú kandidatúru. To sa však môže zmeniť, pretože práve jeho vinou republikáni prehrali množstvo vyhrateľných kresiel.

Podľa niektorých správ Trump počas vyhlasovania výsledkov kričal a nadával svojim spolupracovníkom a neprejavil absolútne žiadnu mieru sebareflexie. To odrážalo aj jeho priam neuveriteľné vyjadrenie pre médiá ešte krátko pred voľbami: „Myslím si, že ak (kandidáti, ktorých Trump podporil) vyhrajú, mal by som získať všetok kredit, a ak prehrajú, nemal by som byť za to obviňovaný.“

Trump podporil zlých kandidátov, ako bol Mehmet Oz v Pensylvánii, ktorý stratil republikánske senátne kreslo, ale aj Don Bolduc v New Hampshire. A hoci práve tieto voľby mali byť tým skvelým momentom, po ktorom bude na vlne eufórie ohlasovať budúci týždeň opätovnú kandidatúru, stali sa nakoniec pre neho tragédiou a poskytli momentum DeSantisovi.

Trump v politickom boji siaha po najnižších taktikách. Pred voľbami v roku 2016 povedal o manželke Teda Cruza, že je škaredá, a šíril konšpiračné teórie, že Cruzov otec sa zapojil do zavraždenia Kennedyho.Zdieľať

Množstvo konzervatívnych komentátorov ho otvorene skritizovalo, čo si predtým nedovolili, a ukázali tak jeho upadajúci vplyv. Vplyvný konzervatívny portál Daily Wire na čele s Benom Shapirom vydal niekoľko grafík, na ktorých bolo napísané „Make America Florida“ (Urobme Ameriku Floridou). Ide o jasný odkaz na to, že DeSantisovi sa podarilo z Floridy spraviť útočisko a centrum konzervatívcov a mnohí z nich ho už uprednostňujú pred Trumpom.

Súboj týchto dvoch kandidátov o nomináciu Republikánskej strany však bude veľmi tvrdý. Trump nikdy svojich súperov nešetril a v politickom boji neváha siahnuť po najnižších taktikách. Napríklad v republikánskych primárkach pred voľbami v roku 2016 povedal o manželke svojho hlavného rivala Teda Cruza, že je škaredá, a šíril úplne vymyslené konšpiračné teórie, že Cruzov otec sa zapojil do zavraždenia Kennedyho. Bude teda otázkou, či sa DeSantisovi bude vôbec nakoniec chcieť ísť do takéhoto súboja, kde neexistujú žiadne pravidlá slušnosti.

Dobrou správou pre DeSantisa je, že má okrem veľkej popularity medzi bežnými republikánmi aj veľmi vplyvných a bohatých donorov. Jeden z najväčších podporovateľov republikánov miliardár Ken Griffin už povedal, že v primárkach a voľbách bude podporovať DeSantisa a že sa už treba posunúť preč od Trumpa.

Ron DeSantis je veľmi zručný vo fundarisingu, na svoju kandidatúru na guvernéra mal tento rok na účtoch až 200 miliónov dolárov, najviac spomedzi všetkých kandidátov v USA, pričom po voľbách mu stále zostáva polovica tejto sumy. To je dobrý začiatok na rozbehnutie prezidentskej kampane.

Okrem toho sa DeSantis bude môcť spoľahnúť na podporu umiernených populárnych republikánov, ako je guvernér Georgie Brian Kemp alebo guvernér štátu New Hampshire Chris Sununu, ktorí sú s Trumpom v konflikte. Podpora väčšieho množstva podobných politikov by DeSantisovu kandidatúru mohla výrazne posilniť.

DeSantis sa bude môcť spoľahnúť na podporu umiernených populárnych republikánov, ako sú guvernér Georgie Brian Kemp alebo guvernér štátu New Hampshire Chris Sununu, ktorí sú s Trumpom v konflikte.Zdieľať

Problémom DeSantisa by mohla byť roztrieštenosť republikánskych primárok. Kandidatúru na prezidenta totiž zvažuje hneď niekoľko republikánskych ťažkých váh. V primárkach v roku 2016 Trump nemal absolútne väčšinovú podporu a nad republikánskymi oponentmi mohol zvíťaziť iba preto, že tí si rozdelili hlasy.

Keď je teraz Trump po prehre v midterms očividne oslabený, viacerí republikáni by sa mohli rozhodnúť vstúpiť do boja. Medzi inými aj Mike Pence, Trumpov viceprezident, Mike Pompeo, bývalý minister zahraničných vecí, alebo Nikki Haley, bývalá veľvyslankyňa pri OSN. Všetci títo kandidáti už rok cestujú po štátoch, kde sú primárky najskôr, avšak ani jeden neohlásil kandidatúru oficiálne.

Všetci čakali na rozhodnutie Trumpa. Pokiaľ však má byť v primárkach porazený, je potrebné čo najskoršie zjednotenie. Preto už zaznievajú hlasy, aby sa čo najviac najkľúčovejších republikánov čo najskôr spojilo za DeSantisom, pretože ten má z vyššie zmienených mien proti Trumpovi najväčšiu šancu.

Trump ho očividne vníma ako veľkú výzvu a cíti sa ukrivdený. V roku 2018 mu totiž pomohol k zvoleniu za guvernéra. V posledných mesiacoch sa o ňom čoraz častejšie vyjadruje pohrdlivo a otvorene sa DeSantisovi vysmieva. Počas volebného mítingu v Pensylvánii napríklad ponižujúco skomolil jeho meno a nazval ho „Ron DeSanctimonious“. Zároveň sa už otvorene vyhráža, že má na neho nachystanú špinu: „Povedal by som vám o ňom veci, ktoré nebudú veľmi lichotivé – viem o ňom viac ako ktokoľvek iný – možno okrem jeho manželky.“

Trump podľa správ zvažuje ohlásenie kandidatúry už budúci týždeň 15. novembra, prípadne v nasledujúcich týždňoch. Od tohto momentu sa celá kampaň pohne dopredu rýchlym tempom a do boja môžu čoskoro vstúpiť ďalší kandidáti. Bude zaujímavé sledovať, či sa DeSantis nakoniec rozhodne vyzvať Trumpa v zápase o republikánsku nomináciu do prezidentských volieb. Po utorkových voľbách šance na jeho kandidatúru výrazne vzrástli.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0