Politika Reportáž 23. október 2022

Predvolebná reportáž z Prešova Malo to byť jasné, no Kaliňák spravil zo súboja drámu a Majerský musel pridať

Jozef Majchrák Adam Takáč
Jozef Majchrák Adam Takáč

Boli sme sa pozrieť, ako vyzerá zápas o post prešovského župana medzi predsedom KDH a kandidátom, ktorého podporuje Smer a Hlas.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Adam Takáč

Malo to byť jasné, no Kaliňák spravil zo súboja drámu a Majerský musel pridať
Foto: Facebook

Boli sme sa pozrieť, ako vyzerá zápas o post prešovského župana medzi predsedom KDH a kandidátom, ktorého podporuje Smer a Hlas.

V okrese Kežmarok získalo v parlamentných voľbách KDH nadpriemerných takmer desať percent, a tak by sa táto časť Spiša dala považovať za baštu Milana Majerského.

Minulý víkend tu však kampaňoval jeho protikandidát Michal Kaliňák, ktorého v županskom súboji s Majerským podporujú strany Hlas, Smer, SNS a Aliancia.

Míting Michala Kaliňáka aj vyzeral ako predvolebná stranícka akcia Hlasu. Kandidát na župana si na pódiu zaspieval duet s exministerkou vnútra Denisou Sakovou a na harmonike ich pri tom sprevádzal Ján Ferenčák, primátor Kežmarku a poslanec parlamentu za Pellegriniho stranu.


Foto: FB M. K.

Rastie blbá nálada

Igor André pôsobil v rámci programu Teach for Slovakia ako učiteľ v Nálepkove. Momentálne vedie neziskovú organizáciu Kežmarská platforma pre sociálne začlenenie, ktorá sa venuje práci s marginalizovanými rómskymi komunitami.

Keď sa ho v jeho kancelárii neďaleko centra mesta pýtame na predvolebnú náladu, tak odpovedá, že pokiaľ ide o županský súboj, tak si netrúfa odhadnúť výsledok.

Myslí si však, že bude tesnejší, ako ukazoval jediný doteraz zverejnený prieskum. Ide o prieskum agentúry AKO, podľa ktorého by Majerský získal 48 percent hlasov a Kaliňák 25 percent. Uskutočnil sa ešte v polovici septembra, keď veľa ľudí o voľbách ešte vôbec nerozmýšľalo a ani netušilo, kto sú kandidáti.

„Cítim, že silnejú nálady proti tejto vláde. Aj keď Majerský a KDH nie sú jej súčasťou, podporujú ho vládne strany Za ľudí a Sme Rodina a ľudia si ho s touto vládou spájajú,“ hovorí André.

Tvrdí, že vyslovene nespokojnosť s Majerským ako županom nezaznamenal, ale rastúca blbá nálada a volanie po zmene v riadení krajiny môže posilniť emóciu, ktorá bude hrať proti nemu. Zmenu pre mnohých ľudí stelesňuje Smer a Hlas, čiže je to vlastne návrat k tomu, čo tu už bolo.

Najmä popularita Hlasu v Kežmarku podľa Andrého rastie. Súvisí to aj s tým, že strana tu má primátora, ktorý je vnímaný ako šikovný manažér a v komunálnych voľbách je jednoznačným favoritom.

Kandidáti v Prešovskom kraji:
  • Milan Majerský (KDH, SaS, Sme rodina, Za ľudí);
  • Michal Kaliňák (Hlas, Smer, SNS, Aliancia);
  • Ján Bync (nezávislý);
  • Milan Mazurek (Republika);
  • Filip Kuffa: (Život – Národná strana);
  • Michal Biganič (nezávislý);
  • Jozef Mihalčin (Srdce – Slovenská národná jednota – strana vlastencov);
  • Patrícia Reváková (Národná koalícia, Nezávislí kandidáti);
  • Ingrid Tomková (ĽSNS);
  • Ľubomír Goliaš (Hnutie Občan Národ Spravodlivosť).

Pokiaľ ide o témy, ktoré rezonujú s komunálnymi a župnými voľbami, tak André kladie na prvé miesto cesty. Ľudia ich majú spojené s investíciami, a tým aj s vyššou možnosťou pracovných príležitostí.

Ďalšou veľkou témou je situácia rómskych komunít. Keďže rómska populácia v regióne rastie, ľudia to riešia najmä v súvislosti s kvalitou vzdelávania na niektorých základných a stredných školách, ktoré sú už väčšinovo rómske.

Práve v Prešovskom kraji sa v minulosti počas župných volieb objavilo viacero prípadov kupovania rómskych hlasov. V minulosti to viedlo až k situáciám, že počas súboja Petra Chudíka zo Smeru s pravicovým kandidátom Jánom Hudackým reagoval krajský predseda SDKÚ na tieto podozrenia bilbordom „Volíme župana, nie vajdu“.

André, ktorý s rómskymi komunitami pracuje, hovorí, že zatiaľ pokusy o kupovanie hlasov nezaznamenal. „Ale do volieb ešte zostáva nejaký čas a tieto veci sa dejú až tesne pred nimi. Určite takéto pokusy budú, ale polícia už dnes funguje v týchto veciach lepšie.“


Igor André. Foto: A. T.

Ďalšími dvoma kandidátmi v boji o post župana sú aj poslanci parlamentu Milan Mazurek a Filip Kuffa, ktorí pochádzajú z tohto regiónu. Podľa Andrého však majú len malý výtlak. Kuffovci síce môžu celoslovensky oslovovať nejakých „tvrdých“ katolíkov, ale v Kežmarku, kde ich ľudia poznajú, až tak veľmi populárni nie sú.

Na záver nám ešte André hovorí, že kampaň Majerského je v regióne oveľa viditeľnejšia ako predvolebné aktivity jeho hlavného konkurenta. „Videl som niekoľko Kaliňákových bilbordov, ale Majerského cítiť oveľa viac,“ uzatvára André.

Príčetní kandidáti

Cestou z Kežmarku ďalej na východ dávame za pravdu Igorovi Andrému. Majerský v počte predvolebnej reklamy jasne vyhráva a na prvé bilbordy Michala Kaliňáka narazíme až priamo v Prešove. Staví na odbornosť, zatiaľ čo úradujúci župan pracuje s emóciou „hrdého Východu“.

„Majerský musel v kampani dupnúť na plyn, lebo Kaliňák je silný konkurent,“ hovorí nám v kaviarni v centre mesta dlhoročný prešovský novinár Michal Frank.

„Kaliňák pochádza z Medzilaboriec, býva v Prešove a bol dennodenne v médiách ako expert na samosprávu a hovorca ZMOS. Nie je to no name. Hlas uvažoval, že do županského súboja vyšle Ferenčáka, ale hoci je to primátor Kežmarku a poslanec parlamentu, nebolo by to také silné meno ako Kaliňák,“ vysvetľuje nám prešovský kolega.

Aj on si myslí, že súboj o kreslo župana bude tesný. Kaliňákovi podľa Franka škodí, že ho podporuje Hlas a Smer. V samotnom meste Prešov by určite získal viac, keby kandidoval ako nezávislý, bez podpory týchto strán.

Túto stranícku podporu podľa neho prijal kvôli zdrojom na kampaň, ale tiež preto, že ak by sa stal županom, bude potrebovať zázemie v župnom parlamente, ktoré mu tieto strany môžu poskytnúť. Zároveň dodáva, že Kaliňák z ľavicového prostredia vzišiel a vždy mal k nemu blízko.

Foto: A. T.

Kampaň podľa Franka nemá žiadne veľké témy. Majerský zdôrazňuje, že buduje cesty, na čo Kaliňák kontruje, že to je pre župu bazálna povinnosť, ale okrem toho sa treba sústrediť na nadstavbu. Za tú považuje napríklad pojazdné predajne potravín pre niektoré obce či nájomné byty prerobené z budov kraja.

Súčasný župan bude podľa neho mať prevahu skôr v regiónoch okolo Levoče a Popradu. Kaliňák zase bude bodovať na vidieku a vo východných okresoch župy.

V zásade však podľa Michala Franka platí, že voliči v Prešovskom kraji si budú vyberať z dvoch príčetných a relevantných kandidátov. „Milan Majerský je v ťažšej situácii. Musí vyhrať, ak chce politicky prežiť. Kaliňák nič nestratí, aj keď to prehrá. Bude z neho solídny kandidát do parlamentu s dobrým výtlakom. Možno za Hlas alebo aj za niekoho iného.“

Michal Frank. Foto: A. T.

Cesty, cesty, cesty...

Na mestskom úrade v Starej Ľubovni nás víta primátor Ľuboš Tomko, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou začne budúcu nedeľu svoje tretie funkčné obdobie. Kandiduje ako nezávislý s podporou pravicových strán. Jeho súperom je Michal Biganič, ktorý zároveň kandiduje aj na post župana. V oboch súbojoch sú však šance Biganiča na úspech minimálne.

40-ročný primátor Tomko hovorí, že medzi ľuďmi v meste vníma v poslednom období pochmúrne nálady. Cítia podľa neho neistotu z nasledujúcich mesiacov. „Majú určitý životný štandard, ktorý, povedzme si pravdu, nie je v tomto kraji zvlášť vysoký ani v lepších časoch,“ vysvetľuje primátor. „Premýšľame nad tým aj my vo vedení mesta. Neradi by sme robili nepríjemné opatrenia ako vypínanie verejného osvetlenia a podobne.“

Spomína aj na nedávne stretnutie so seniormi, z ktorých mnohí bývajú sami v troj- či štvorizbových bytoch a musia to finančne utiahnuť s nízkym dôchodkom. „Málokto z nich ho má vyšší ako päťsto eur. Ak sa k tomu pridružia zdravotné problémy, majú už skutočne existenčné obavy. Niekoľkonásobné zvýšenie cien elektriny by ich mohlo zruinovať.“

Pokiaľ ide o župné voľby, Tomko očakáva, že Majerský zvíťazí a aj rozdiel môže byť väčší, ako niektorí predpokladajú. „Za posledných päť rokov sa spravilo asi najviac v histórii nášho kraja,“ hodnotí. „Či už ide o rekonštrukcie ciest, alebo investície do stredného školstva. Za súčasným predsedom vidno kus dobrej práce.“

Ľuboš Tomko. Foto: A. T.

Oprava ciest sa počas našich rozhovorov s ľuďmi v regióne opakuje viackrát ako oblasť, kde sa Majerskému darilo napredovať. Pociťujú to aj v Starej Ľubovni, kde sa po dlhých rokoch vybudoval juhovýchodný obchvat mesta a momentálne sa buduje obchvat neďalekej obce Plavnica, čo môže takisto výrazne odľahčiť dopravnú záťaž v okrese.

„Obchvat mesta si nepripisujeme len ako zásluhu súčasného vedenia mesta či kraja,“ konštatuje Tomko. „Začalo sa na tom pracovať už pred dvanástimi rokmi. Najväčšia výzva nie je ani tak to, za koľko pozemky vykúpite, ale že či sa vám to vôbec podarí. Pretože sa stretnete s reakciami typu ,toto je moja roľa a tú vám nedám‘. Niektorí kritizujú, že župa investuje len v našom regióne, lenže iniciatíva išla najmä z našej strany. Rozhodli sme sa nečakať len na eurofondy, ale šli sme do partnerského projektu so župou.“

Práve cestné komunikácie sa ukázali ako hlavná téma, ktorá ľudí v Prešovskom kraji trápi, aj v prieskume agentúry AKO.

Foto: FB

Podľa primátora Tomka je pre Ľubovňanov ďalšou dôležitou otázkou aj dostupnosť zdravotnej starostlivosti, hoci to nie je priamo v kompetenciách župy či mesta. V tunajšej nemocnici totiž hrozí, že odíde až polovica lekárov. Riaditeľovi Petrovi Bizovskému doručilo výpovede k 1. decembru 46 lekárov, čo by pre nemocnicu znamenalo kolaps.

„Museli by sme zatvoriť, lebo sú to štyri základné oddelenia, ktoré komplet podali výpoveď. Je to gynekológia, chirurgia, neurológia a interné,“ uviedol nedávno Bizovský.

„Môže to byť vážny problém, veríme, že sa vláda s odborármi dohodne a výpovede napokon stiahnu,“ dúfa Tomko.

Keď sa vrátime k téme volieb a šancí jednotlivých kandidátov, primátor odhaduje, že hoci je Michal Kaliňák všeobecne známa tvár, v tunajšom regióne je skôr populárnejší Majerský. V televíznych diskusiách bol podľa neho šéf KDH občas zbytočne nervózny, ale tento faktor nebude pri týchto voľbách rozhodovať. „Pre Majerského to však bude nielen test, či obstál ako šéf kraja, ale aj ako predseda strany,“ dodáva.

Ľudia už nechcú ukričaných radikálov

Výraznú rekonštrukciu ciest či mostov v regióne za posledné roky si pochvaľuje aj rázny starosta rusínskej obce Čirč neďaleko poľských hraníc. Michal Didik sa osobne pozná nielen so súčasným predsedom Milanom Majerským, ale aj s Michalom Kaliňákom.

„Pochádza z ,Labirce‘, ako zvykneme my Rusíni volať Medzilaborce. Tam bude mať zrejme vysokú podporu. Michalovi hrá do karát, že podobne ako ja ho poznajú asi všetci starostovia a primátori. Často je v médiách, ľudia ho registrujú,“ vraví Didik.

Výsledok župných volieb sa mu odhaduje ťažšie ako inokedy. „Ale cítim, že Majerský napokon vyhrá. Jeho päťročná poctivá robota sa nedá prehliadnuť.“

V neprospech Kaliňáka môže podľa neho hrať to, že veľa času trávil v uplynulých rokoch v Bratislave, a preto mu mohli niektoré veci v regióne uniknúť. „No viem o ňom, že zvykne chodievať aj do neďalekých miest v Poľsku, kupuje si ich noviny a sleduje, ako robia politiku. Inšpiruje sa od nich najmä v oblasti čerpania eurofondov.“

Pomôže Kaliňákovi, že ho podporujú Hlas a Smer? „Môže to byť dvojsečná zbraň,“ zamýšľa sa starosta Čirča. „Veľa ľudí vníma tieto strany pozitívne, no mnohí sú aj proti nim. Ťažko povedať, či mu to nakoniec pridá alebo ublíži.“

Priznáva, že medzi Rusínmi to môže byť skôr výhoda. „Neviem, či je to v génoch alebo niečo také, ale je pravda, že tak ako kedysi volili HZDS, neskôr mal u nich výraznú podporu Smer.“

Na druhej strane starosta „Mike“ – ako ho v regióne familiárne volajú – hovorí, že minimálne v jeho obci si obyvatelia všímajú pozitívne veci, ktoré sa za posledné roky pod vedením župana z KDH podarili. „U nás sa napríklad opravila storočná ,Čirčianska chyža‘ aj vďaka podpore VÚC-ky, budujú sa cyklochodníky, podporu dostala aj cirkev. Robilo sa celé obdobie, nielen pred voľbami.“


Michal Didik. Foto: FB

Podobne ako primátor Ľubovne aj on cíti pri pohľade bežných ľudí na budúcnosť obavy a neistotu. „Aj u nás máme viacerých seniorov, ktorí žijú sami, potrebujú kúriť, jesť a dôchodok majú minimálny. Minimálne najbližší rok to ešte bude náročné, snáď potom začne svitať na lepšie časy.“

Nemôžu byť pre nespokojných občanov odpoveďou radikáli ako Mazurek či Kuffa? Starosta Didik si myslí, že už nie. „Ľudia majú dosť ukričaných a agresívnych politikov. Radšej podľa mňa uprednostnia pokojného a konštruktívneho kandidáta. Emócie sú v spoločnosti vybičované a dopyt po nejakom ďalšom burcovaní voči Rómom či iným skupinám už nie je taký silný,“ dodáva.

Ak Kaliňák prehrá, môže ďakovať Ficovi a Pellegrinimu

Aj z fotografií na sociálnych sieťach je zrejmé, že kampaň oboch najsilnejších kandidátov je veľmi živá a kontaktná. Takmer každý deň sú obaja v uliciach alebo na nejakej akcii, kde sa prihovárajú voličom.

„Spočiatku sa zdalo, že Milan Majerský svoj post bez komplikácií obháji, no keď sa v auguste do súboja prihlásil Michal Kaliňák, kampaň nabrala iný rozmer. Dokonca sa hovorilo, že keď ohlásil kandidatúru, v Majerského tábore to vyvolalo značné obavy,“ hovorí politológ Tomáš Koziak, ktorý pôsobí v Prešove. 

Kaliňák vstúpil do kampane s povesťou nespochybniteľného experta na samosprávu. Ľudia ho poznali veľmi dobre, na východe kolovali vtipy, že pokiaľ nebol Kaliňák vo večerných správach, tak akoby správy ani neboli. V kampani začal predstavovať zaujímavé riešenia a zároveň ukázal, že vie veľmi dobre komunikovať aj s voličmi.

Potom však podľa politológa nastal moment, ktorý mu výrazne poškodil.

„Prihlásili sa k nemu strany Smer, Hlas aj SNS. Nebola to len tichá podpora, Robert Fico, Peter Pellegrini či Andrej Danko sa začali po jeho boku objavovať priamo v kampani aj na predvolebných letákoch. Toto Michalovi Kaliňákovi skutočne nebolo treba,“ myslí si Koziak.

Odbornosť išla do úzadia, ľudia si viac všímali jeho spojenie so stranami, ktoré polarizujú. „Sám poznám takých, ktorí najprv Kaliňáka podporovali, no keď si našli v schránke pozvánku na stretnutie a ich favorit bol na nej vyobrazený spolu s Ficom či Pellegrinim, povedali, že pre nich skončil.“

Foto: M. K./FB

Politológ si myslí, že ďalší kandidáti ako Bync, Mazurek, Kuffa či Mihalčin môžu v konečnom dôsledku brať hlasy skôr Kaliňákovi ako Majerskému.

Rovnako ako väčšina našich respondentov aj Koziak očakáva, že konečný výsledok bude tesný. Kaliňák podľa neho podal lepší výkon v televíznych diskusiách, no opakuje, že všetky jeho prednosti môže zmazať jeho spojenectvo so súčasnými opozičnými subjektmi. „Ak napokon prehrá, môže sa poďakovať Ficovi a Pellegrinimu.“

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0