Blog 11. október 2022

Ako vychovať zdravého jedáka

Slovenská nadácia pre UNICEF
Slovenská nadácia pre UNICEF
16. októbra sme si pripomenuli svetový deň zdravej výživy. V súvislosti s ním vám prinášame 6 spôsobov, ako viesť svoje dieťa k zdravým návykom a k pozitívnemu vzťahu k jedlu.
16. októbra sme si pripomenuli svetový deň zdravej výživy. V súvislosti s ním vám prinášame 6 spôsobov, ako viesť svoje dieťa k zdravým návykom a k pozitívnemu vzťahu k jedlu.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Slovenská nadácia pre UNICEF

Ako vychovať zdravého jedáka

Kvalitné jedlo a výživa sú základom nášho fyzického aj psychického zdravia. Ak dieťa od útleho veku učíme o zdravej výžive, pomáhame mu vytvárať si pozitívny vzťah k jedlu siahajúci aj do budúcnosti. Často sa domnievame, že zdravá strava nie je pre dieťa príťažlivá, no opak je pravdou - formovanie týchto návykov môže byť zábavné – nielen pre vaše dieťa, ale aj pre celú vašu rodinu. Tu je šesť spôsobov, ako začať.

1. Buďte príkladom 

© UNICEF/UN0565492/Pazos

Vaše deti sledujú všetko, čo robíte a jete. Môžete byť dobrým vzorom tým, že sami siahnete po zdravých potravinách a nápojoch. Ak sa rozhodnete dať na stôl zdravé, plnohodnotné potraviny, budete skvelým príkladom pre vaše dieťa a rozšírite jeho obzory.

Skúste tiež vaše dieťa zapojiť do nakupovania a prípravy jedla. Keď sa podieľa na varení, zapája všetky zmysly, rozvíja si zručnosti a má z jedenia oveľa väčšiu radosť. Pre vás to navyše znamená prehĺbenie vzájomných vzťahov.

2. Nezakazujte 

© UNICEF/UNI338387/Etges

Vyhnite sa využívaniu jedla ako odmeny alebo trestu. Vedie to k budovaniu negatívneho vzťahu k jedlu a v najhoršom prípade k poruchám príjmu potravy. Tiež platí, že čo dieťa nemôže mať, po tom ešte viac túži. Namiesto toho, aby ste povedali nie nezdravým jedlám a nápojom, obmedzte veľkosť porcií a vysvetlite vášmu dieťaťu, že ich budete konzumovať zriedkavo. Vysvetlite mu, prečo sú niektoré potraviny lepšou voľbou ako iné. Napríklad, ak chce vaše dieťa niečo sladké, vysvetlite mu, prečo je jedlo s prírodnými cukrami, ako je kúsok ovocia, lepšou voľbou pred spracovanými potravinami, ako sú sladké cereálie s pridaným cukrom.

3. Vyhnite sa frázam ako: "Budeš pri tom sedieť, kým to nedoješ!"

Aj keď chcete pomôcť vášmu dieťaťu získať živiny potrebné z jedla, toto správanie môže viesť k tomu, že jedlo nebude mať rado a bude mať negatívne asociácie s časom jedenia. Ak vaše dieťa napríklad odmieta jesť zeleninu, snažte sa, aby vás videlo vychutnávať si ju. Môžete mu tiež skúsiť ponúknuť malé množstvo ovocia alebo zeleniny s inou potravinou, ktorú má rado. Vytváranie zábavných a farebných tvarov z ovocia a zeleniny robí jedlo príťažlivejším. Nezabudnite, že môže trvať dlhšie, kým dieťa vyskúša nové jedlá a pochutná si na nich – buďte preto trpezliví.

© UNICEF/UN040446/Panjeta

4. Pozor na porcie

Nadmerné porcie môžu viesť k priberaniu, preto je dôležité, aby ste svoje dieťa naučili, koľko jedla by malo mať na tanieri. Jednoduchou pomôckou, ako určiť ideálnu porciu je ruka: Na porciu cestovín, ryže alebo cereálií sa odporúča zatvorená päsť. Porcia mäsa by mala byť veľká asi ako jeho dlaň. Množstvo tukov, ako je maslo, by malo byť obmedzené na veľkosť palca.

5. Začnite deň zdravými raňajkami

Rána môžu byť pre rodiny náročné a často neostáva čas na prípravu výživných raňajok. Nie nadarmo sa však hovorí, že raňajky sú základom dňa. Začať deň s vyváženým jedlom pomôže vášmu dieťaťu získať dôležité živiny – ako vápnik a vlákninu – potrebné pre jeho rast a vývoj. Skúste raňajkovať jedlá s prísadami bohatými na živiny, ako je obyčajný jogurt a čerstvé ovocie. Vaše dieťa nielen získa energiu do dňa, ale bude sa dlhšie cítiť nasýtené. Vyhnite sa sladeným cereáliám alebo pečivu, ktoré majú vysoký obsah kalórií a málo živín.

© UNICEF/UN0565495/Pazos

6. Pohyb ako zábava

Deti potrebujú aspoň 60 minút fyzickej aktivity denne. Prečo neurobiť tento čas zábavou? Plánujte rodinné aktivity, ktoré vás rozhýbu, ako sú prechádzky, bicykel alebo plávanie. Fyzická aktivita nemusí byť vždy plánovaná, často sa skrýva v bežných činnostiach, ako tanec na obľúbenú pesničku alebo naháňačka. Dávajte tiež pozor na čas strávený pred obrazovkou. Odporúčaná je najviac jedna hodina denne pre deti vo veku 2-4 roky.

Nebojte sa začleniť zdravé potraviny a zábavné aktivity do každého dňa. Pomôžete sebe aj vášmu dieťaťu vo vývoji, zlepšíte jeho zdravie a podmienite v ňom pozitívne a zdravé rozhodnutia.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0