Aktuálne 01. október 2022

Nikaragua zakázala novému veľvyslancovi USA vstup do krajiny

TASR
TASR

Ambasádor Hugo Rodriguez počas vypočutia v americkom Senáte označil Nikaraguu za „vyvrheľa regiónu“ a Ortegovu vládu za diktatúru.

Ambasádor Hugo Rodriguez počas vypočutia v americkom Senáte označil Nikaraguu za „vyvrheľa regiónu“ a Ortegovu vládu za diktatúru.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Nikaragua v piatok oznámila, že novému veľvyslancovi USA Hugovi Rodriguezovi neumožní vstup do krajiny pre jeho „neúctivé“ poznámky na adresu krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Vo vyhlásení nikaragujského ministerstva zahraničných vecí, ktoré pre štátne médiá čítala viceprezidentka Rosario Murillová – manželka prezidenta Daniela Ortegu –, sa uvádza, že Rodriguez „nebude za žiadnych okolností prijatý do našej Nikaraguy“. „Nech je to imperialistom jasné,“ dodala.

Americký Senát potvrdil Rodriguezovo vymenovanie do postu vo štvrtok. Urobil tak napriek tomu, že Nikaragua ešte v júli avizovala, že ho odmietne prijať pre jeho odpovede pri vypočúvaní pred Senátom. Rodriguez vtedy označil Nikaraguu za „vyvrheľa regiónu“ a Ortegovu vládu za diktatúru. Taktiež uviedol, že by podporil využitie všetkých ekonomických a diplomatických nástrojov na zmenu smerovania tejto stredoamerickej krajiny.

Tento krok Nikaraguy prišiel po tom, čo v stredu označila veľvyslankyňu Európskej únie Bettinu Muscheidtovú za „nežiaducu osobu“ a vyzvala ju, aby opustila krajinu. Managua tak reagovala na minulotýždňovú výzvu EÚ na obnovenie demokracie v krajine, prepustenie politických väzňov a dodržiavanie ľudských práv.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0