Aktuálne 27. september 2022

Západ neuzná referendá o pripojení ukrajinského územia k Rusku, vyhlásil Blinken

TASR
TASR

Americký minister zahraničných vecí označil tieto ľudové hlasovania za súčasť „diabolského plánu“ Moskvy.

Americký minister zahraničných vecí označil tieto ľudové hlasovania za súčasť „diabolského plánu“ Moskvy.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok dôrazne vyhlásil, že Západ nikdy neuzná pripojenie ukrajinského územia k Rusku. Reagoval tak na  informácie o výsledkoch referend o pričlenení k Ruskej federácii na okupovanej časti Ukrajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Blinken označil tieto ľudové hlasovania za súčasť „diabolského plánu“ Moskvy.

„My a mnohé ďalšie krajiny to už dali veľmi jasne najavo. Neuznáme - naozaj nikdy neuznáme - anektovanie ukrajinského územia Ruskom,“ povedal Blinken novinárom.

Zopakoval slová prezidenta Joea Bidena, že Spojené štáty „spôsobia ďalšie rýchle a ťažké straty Rusku“ za usporiadanie referend.

„Je dôležité si pripomenúť, čo sa tu deje. Rusko napadlo Ukrajinu, obsadilo jej územie a rozohráva diabolský plán na časti územia, ktoré dobylo a z ktorého vysťahovalo miestnych obyvateľov,“ uviedol. Niektorých deportovalo a ďalší „jednoducho zmizli“, upozornil šéf americkej diplomacie.

„Potom autobusmi priviezli Rusov, dosadili bábkové samosprávy, zapojili ich do referenda a pre každý prípad zmanipulovali výsledok, aby potom mohli vyhlásiť, že územie patrí Rusku,“ zosumarizoval Blinken.

Hlasovanie v referendách v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) a Luhanskej ľudovej republike (LĽR) a v častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti sa konali od piatka do utorka. Ruské a proruské úrady ich zorganizovali napriek tomu, že plne nekontrolujú žiaden z týchto ukrajinských regiónov.

Z prvých čiastočných výsledkov referend vyplýva, že pripojenie k Rusku podporila prevažná väčšina hlasujúcich, oznámili v utorok ruské médiá.

Mnohé krajiny už avizovali, že výsledky pseudoreferend neuznajú – rovnako ako v prípade sporného plebiscitu o pripojení Krymského polostrova k Rusku v roku 2014.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0