Spoločnosť 22. september 2022

Ruská mobilizácia Dokáže priniesť obrat na bojisku?

Christian Heitmann
Christian Heitmann

Pre Putinov režim je mobilizácia značným rizikom, ktorému sa doteraz radšej vyhýbal. Napokon, posledné dve desaťročia nevládol skrz mobilizáciu obyvateľstva spôsob stalinizmu, ale v prvom rade jeho demobilizáciou.

Pre Putinov režim je mobilizácia značným rizikom, ktorému sa doteraz radšej vyhýbal. Napokon, posledné dve desaťročia nevládol skrz mobilizáciu obyvateľstva spôsob stalinizmu, ale v prvom rade jeho demobilizáciou.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Christian Heitmann

Dokáže priniesť obrat na bojisku?
Vladimir Putin. Foto – TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin sa uchýlil k zúfalému kroku – po ústupe ruských vojsk z častí Charkovskej oblasti Ukrajiny oznámil čiastočnú mobilizáciu. Ako neskôr spresnil minister obrany Sergej Šojgu, povolaných má byť až 300-tisíc záložníkov.

Čo to znamená pre ďalší vývoj vojny?

Šojgu oznámil, že povolaných má byť o čosi viac než jedno percento z údajne 25 miliónov mužov s vojenským výcvikom. Kým záložníci musia počítať s nasadením na Ukrajine, branci vykonávajúci povinnú vojenskú službu majú byť naďalej nasadzovaní iba na území Ruskej federácie (i keď na začiatku vojny došlo k prípadom, keď boli poslaní na front).

Analytik Dmitrij Alperovič však upozorňuje, že nie je jasné, či v prípade anexie juhovýchodnej Ukrajiny by branci neboli nasadení aj na týchto územiach.

Koncom septembra majú byť v okupovaných častiach Ukrajiny, teda tých častiach Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, ktoré sú pod ruskou kontrolou, referendá o pripojení k Rusku.

Ruské opozičné noviny Meduza píšu, že mobilizácia má poslúžiť aj ako nástroj, ako prinútiť ruských úradníkov presťahovať sa do okupovaných území a pracovať v okupačnej „vojensko-civilnej“ administratíve.

„Teraz budú veci jednoduchšie. Ak zavoláte [neochotného] úradníka do úradu pre mobilizáciu, nebude sa môcť vyhnúť [svojmu vymenovaniu]. Dostane jednoduchú voľbu: ,Po absolvovaní vojenskej katedry na univerzite alebo po službe v armáde máte vzdelanie náborového dôstojníka a povolávajú vás. Ale je tu aj iná možnosť: môžete pracovať ako bytový úradník v Chersone alebo Melitopole.‘ Ako to znie?“ cituje Meduza zdroj blízky Kremľu.

Mobilizácia píli konár, na ktorom Putin sedí

Pre Putinov režim je mobilizácia značným rizikom, ktorému sa doteraz radšej vyhýbal. Napokon, posledné dve desaťročia nevládol skrz mobilizáciu obyvateľstva spôsob stalinizmu, ale v prvom rade jeho demobilizáciou.

„Nestarajte sa o politiku a radšej si užite vysoké ceny ropy“, to bol slogan prvého desaťročia Putinovej vlády, neskôr prísľub prosperity nahradil prísľub stability a návrat pocitu, že Rusko je na medzinárodnej scéne štát, ktorý je obávaný, ktorý si dokáže vziať, čo chce (Krym), a ktorý Západ musí „rešpektovať“.

V pozadí síce vždy visela hrozba represií, aby stredná trieda nezačala príliš hlasno kritizovať korupciu a pomaly sa vytrácajúcu perspektívu hospodárskeho rastu, ale Putina nebolo potrebné milovať. Úplne stačilo „držať hubu a krok“.

Mobilizácia – to znamená zobudiť spoločnosť z dvadsaťročného spánku – a dúfať, že sa bude správať ako námesačná.

Naprieč Ruskom mobilizácia už ukazuje účinok – ale nie taký, aký si Putin želal. Namiesto kasární sa naplnili ulice a zmobilizované boli posledné zvyšky inak letargickej ruskej občianskej spoločnosti, demonštranti v uliciach skandovali „Нет войне“ (Nie vojne).

Čo najrýchlejšie preč

Už deň pred oficiálnym oznámením písali ruské opozičné noviny Meduza o chystanej mobilizácii, krátko nato na internete výrazne stúpol počet vyhľadávaní „ako odísť z Ruska“.

V očakávaní zlých správ sa už včera výrazne oslabila ruská burza, po oznámení mobilizácie mnohí Rusi reagovali panicky. Letenky sú vypredané, kto sa obáva mobilizácie a môže si to dovoliť, snaží sa Rusko opustiť. Rusko preto zakázalo leteckým spoločnostiam predávať letenky ruským mužom vo veku 18 až 65 rokov.

Ten, kto nemôže odísť, sa často snaží prísť na iný spôsob, ako sa zachrániť pred mobilizáciou – Rusi dokonca začali googliť „ako si zlomiť ruku“.

„Verejná komunikácia o tom, koho sa týka mobilizácia, je priehľadná ako blato. To výrazne zvyšuje faktor strachu medzi mužským obyvateľstvom a rodinami Ruska z ich vyhliadok na smrť vo vojne, ktorú môžu mlčky podporovať, ale neželajú si v nej zomrieť,“ myslí si Alperovič.

Podľa neho to môže byť náznakom, že režim sa pre mobilizáciu rozhodol len narýchlo a tvorí plány za pochodu.

Zmeny aj pre súčasnú armádu

Ešte významnejšia než mobilizácia nových vojakov je časť dekrétu, podľa ktorej sú všetky podpísané zmluvy s kontraktníkmi (vojakmi z povolania) predĺžené na neurčitý čas, upozorňuje Dmitrij Grozubinskij. To rieši jeden z mnohých problémov ruskej armády – kontraktníci, ktorým sa skončila zmluva, často zo strachu, že by mohli byť (opäť) poslaní na Ukrajinu, odmietali svoj kontrakt predĺžiť. Po novom už nebudú môcť ruskú armádu len tak opustiť.

Zmeny sa dotknú aj aktuálne slúžiacich vojakov, ktorí bojovať na Ukrajine odmietali. „Tí, ktorí odmietajú bojovať, teraz asi budú prinútení,“ nazdáva sa analytik Rob Lee.

„Veľká časť záloh už bola použitá, toto sú civilisti, ktorí v minulosti slúžili,“ vysvetľuje odborník na ruskú armádu Michael Kofman. „Nie sú to záložníci, ako ich poznáme v západnom systéme.“

„Rusi môžu vyriešiť problém s kvantitou, ale nemôžu vyriešiť problém s kvalitou, pretože už minuli svoju najlepšiu techniku, najlepších dôstojníkov, najlepšiu muníciu a otázka morálky zotrvá,“ analyzuje situáciu.

Viac krvi, ale prinesie to výsledok?

Šojgu oznámil aj po prvýkrát po mesiacoch nové počty padlých, ruská armáda údajne stratila 5 937 vojakov. Tieto čísla sú pravdivé asi s rovnakou pravdepodobnosťou, ako že Rusi teraz do troch dní dobyjú Kyjev. Isté však je, že ak Kremeľ priznáva tieto straty, skutočné musia byť ešte mnohonásobne väčšie.

S povolaním záložníkov bude vojna zjavne ešte krvavejšou, pritom však je otázne, či vôbec vyrieši ruský problém.

„Myslím, že [mobilizácia] dokáže do zimy zabrániť Ukrajincom v časti úspechov, ktoré by inak mali, než sa zmení počasie,“ hodnotí Lee. Zároveň však podotýka, že „Ukrajina má značnú výhodu v morálke, značnú výhodu v motivácii a v istom bode vyhliadky pre Rusko nie sú také udržateľné, že by vyhrali vojnu“.

„Táto čiastočná odpoveď môže zabrániť kolapsu v blízkej budúcnosti“, na obrat vo vojne však nepostačí, tvrdí Lee. Jedným z problémov Kremľa je aj nemožnosť ukončiť vojnu za svojich podmienok, kým Ukrajinci sú na postupe a oslobodzujú čoraz viac územia.

Problémom je aj logistika, ruská armáda už teraz má ťažkosti zásobovať 150- až 200-tisíc vojakov bojujúcich na Ukrajine, ďalšie desaťtisíce záložníkov problém ešte prehĺbia.

„Profesionálne ruské jednotky, napríklad VDV, urputne bojujú v Chersone, nerotujú veľmi a otázka je, ako dlho sa na ne dokážete spoľahnúť pri tomto rozsahu opotrebovania.“

Aj Kofman je skeptický, či mobilizácia dokáže vojnu zvrátiť. V dlhšom horizonte mobilizácia „môže (vojnu) natiahnuť, ale nezmení jej trajektóriu“, tvrdí analytik. Zároveň je spojená so značnými politickými rizikami.

Alperovič podotýka: „Putin sa sám zahnal do kúta.“ Doteraz vojna nebola pre Rusko a ruský režim existenčnou otázkou, ale Putin sa rozhodol ju ňou urobiť. S tým sa zhoduje aj Kofman: „Putin fakticky stavil svoj režim na túto vojnu.“

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0