Politika 25. február 2016

Mal by niekto z pravice ísť vládnuť s Ficom? (redakčná polemika)

Postoj
Postoj
V redakcii máme výmenu názorov na to, či by malo zmysel, ak by niekto z opozičných išiel vládnuť s Ficom, ak by im to ponúkol – napríklad vtedy, ak by jeho väčšina so SNS bola len tesná.
V redakcii máme výmenu názorov na to, či by malo zmysel, ak by niekto z opozičných išiel vládnuť s Ficom, ak by im to ponúkol – napríklad vtedy, ak by jeho väčšina so SNS bola len tesná.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Mal by niekto z pravice ísť vládnuť s Ficom? (redakčná polemika)

Téza Fera Múčku: S Ficom nie

Predvolebné prieskumy naznačujú, že výsledok môže byť tesnejší, ako to vyzeralo pred pár mesiacmi. Smer bude na vládu potrebovať partnera a trúfam si povedať, že jeho prvou voľbou bude SNS. No môže to byť aj zamotanejšie. Ak koalícia so SNS bude mať tesnú väčšinu hlasov, bolo by otázne, či by do toho premiér šiel. V takom prípade by zrejme ponúkol miesto niekomu z pravice (Sieť, KDH, Bugár). Prípadne zvážme, že by premiér ponúkol partnerstvo pravici.

Otázka znie: mala by pravica prijať ponuku na vládu so Smerom?

Moja odpoveď je: nie. Hoci si nemyslím, že rozdelenie Smer a pravica musí byť večné, takéto spojenectvo by bolo príliš otrocké. Fico by určite využil možnosť tichého spojenectva s SNS a nič by ho to nestálo, ani keby musel niečo sľúbiť každému poslancovi SNS zvlášť.

Manévrovací priestor pre pravicového koaličného partnera by bol veľmi malý, nepresadil by nič a na konci volebného obdobia by niesol spoluzodpovednosť za ďalšiu nanič vládu.


Jozef Majchrák: Smer s pravicou je lepší ako Smer s Dankom

Po prvé si myslím, že ak Smer a SNS získajú vo voľbách stabilnú väčšinu v parlamente, bude pravica tejto dilemy ušetrená. Ak by sa však napriek tomu Robert Fico rozhodol v takejto situácii namiesto SNS do vlády zavolať niektoré z pravicových strán, z pohľadu záujmov krajiny by takáto koalícia bola určite lepšia ako štyri roky vládnutia Smeru s Dankom. Dôvody sú zjavné a nemá zmysel sa o nich rozpisovať.

Dnes však ešte vôbec netušíme, ako budú vyzerať poslanecké kluby pravicových strán a nedá sa vylúčiť, že by sa na otázke vládnutia s Ficom rozpadli – odchod dvoch-troch poslancov, ktorí si vládu so Smerom nevedia predstaviť za žiadnu cenu, nemožno vylúčiť.

Variant spoločného vládnutia časti pravice a Smeru považujem za lepší aj ako koalíciu piatich či šiestich pravicových strán s veľmi tesnou väčšinou (o jeden-dva hlasy) v parlamente. Takáto zostava by spotrebovala obrovské množstvo energie na riešenie svojich vnútorných problémov. Bola by to vláda vyslovene do dobrého počasia, to nás však vzhľadom na vývoj v Európe určite nečaká. Navyše by takáto s veľkou pravdepodobnosťou neprežila do konca volebného obdobia a následný chaos by mohol politicky využiť ešte niekto horší ako Robert Fico. Toto riziko nie je vôbec malé, aj keď si to dnes len ťažko dokážeme predstaviť.

 

Jaroslav Daniška: Pravica nie je v stave vládnuť

Keďže Sulíkova či Matovičova stana sa nemusia dostať do parlamentu a prekvapiť môžu aj zavedenejšie strany, je to veštenie z gule.
Nemyslím si ale, že pravica je v stave spolu vládnuť, aj keby mala väčšinu. Najmä kvôli Igorovi Matovičovi, jeho pokus o kvázi-imperatívny mandát (záväzok nepovaliť vlastnú vládu) to len potvrdzuje.

 

Martin Hanus: Radšej Smer s pravicou ako so SNS

Ak sa oslobodíme od predvolebných vášní a pozrieme na vec s nadhľadom, povolebná vláda Smeru s časťou pravice je druhou najlepšou možnosťou (presnejšie to však znie odzadu: je menej zlou než úplne najhoršou možnosťou).

Tou najlepšou – ale aj najdobrodružnejšou – by bola vláda premiéra Radoslava Procházku, teda stabilná väčšina širokej stredo-pravej koalície. Ešte pred pár mesiacmi vyzerala z matematického aj psychologického hľadiska ako číre sci-fi, dnes pôsobí o čosi reálnejšie – ako ôsmy div sveta, ktorému by mohla priať šťastná konštelácia hviezd. Najhoršou možnosťou je vláda Smeru a SNS, ktorá bude takmer nezvratná v prípade, ak Ficova aj Dankova partia získajú jasnú parlamentnú väčšinu.

Ale čo ak bude výsledok volieb tesný a ôsmy div sveta nemožný? Veľa závisí od nuáns, ktoré je teraz ťažké namodelovať. V zásade si však myslím, že časť pravice by sa v takomto prípade mala pokúsiť o spoločné vládnutie so Smerom. Zmiešaná vláda by bola kultivovanejšia a po všetkých stránkach aspoň o niečo lepšia než Smer sám či so SNS. Navyše Európu čaká veľmi ťažké obdobie (možný brexit, možný rozpad Schengenu), preto nedokážem prijať teóriu, podľa ktorej je lepšie ísť ďalšie štyri roky strmhlav nadol, pretože raz v roku 2020 sa zjaví akýsi vykupiteľ.

 

Posledné slovo Fera Múčku:

Až na Jara Danišku si všetci myslíme, že pravica by mala ísť spolu, ak vyhrá presvedčivo. No zostal som sám s tézou, že pravica by s Ficom nemala ísť do vlády, ak by jej to ponúkol, pričom by mal v zálohe SNS. Fico už nevie vládnuť inak ako teraz, celá jeho obchodná infraštruktúra je už príliš zabehaná, aby ju dokázal zmeniť a ak by mal v zálohe SNS, nedal by sa nikam dotlačiť ani by nepodporil žiadnu väčšiu reformu. Akurát by na konci volebného obdobia všetko zlé zhodil na partnera a pocit, že je úplne jedno, kto vládne, by sa len zväčšil.

 

Foto: Tasr/Pavel Neubauer

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0