Aktuálne 11. august 2022

Nemeckého exdôstojníka armády súdia pre podozrenia zo špionáže pre Rusko

TASR
TASR

„Domnievame sa, že obžalovaný bol v kontakte s ruskou vojenskou tajnou službou GRU,“ spresnil prokurátor na súde v Düsseldorfe.

„Domnievame sa, že obžalovaný bol v kontakte s ruskou vojenskou tajnou službou GRU,“ spresnil prokurátor na súde v Düsseldorfe.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Bývalý dôstojník nemeckej armády predstúpil vo štvrtok pred súd pre obvinenia zo špionáže pre Rusko. TASR prevzala správu z agentúry DPA, podľa ktorej môže tento prípad viesť k ďalšiemu zhoršeniu už aj tak napätých vzťahov Moskvy a Berlína v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Obžalovaný Ralph G. podľa prokuratúry poskytol ruským agentom „množstvo dokumentov a informácií“ o nemeckej armáde v období od októbra 2004 do marca 2020. V tom čase pôsobil v armáde ako zástupca veliteľa čaty.

„Domnievame sa, že obžalovaný bol v kontakte s ruskou vojenskou tajnou službou GRU prostredníctvom viacerých osôb, predovšetkým z ruskej ambasády v Berlíne,“ spresnil prokurátor Gerd Kaiser vo štvrtok na súde v Düsseldorfe.

Napätie medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou (NATO) stúplo na úroveň nevídanú od čias studenej vojny predovšetkým po prijatí tvrdých sankcií zo strany Západu voči Moskve v dôsledku jej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára, pripomína DPA.

Samotný obžalovaný Ralph G. ani jeho obhajca prípad nekomentovali. Spolková prokuratúra ho tiež obviňuje, že ruským agentom odovzdával informácie o plynovode Nord Stream 2, ktorý vlastní ruský plynárenský gigant Gazprom. Nemecko pozastavilo proces jeho schvaľovania vo februári.

Prokuratúra tvrdí, že obžalovaný poskytol ruským agentom aj informácie o nemeckých zálohách či civilnej ochrane. Ruská tajná služba sa cez neho dostala tiež k osobným a kontaktným údajom vysokopostavených dôstojníkov nemeckých ozbrojených síl a prominentných šéfov firiem.

Podozrivý vraj tiež Rusom pomáhal porozumieť obrannej politike Spojených štátov voči ich spojencom v NATO, uviedla prokuratúra. „Nenašli sme dôkazy, či bol za tieto informácie platený. Zarážajúce bolo len to, že opakovane dostával pozvánky na oficiálne ruské podujatia,“ podotkol prokurátor.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0