Aktuálne 09. august 2022

V byte zosnulého kardinála Tomka sa konali obrady pri otvorenej rakve

TASR
TASR

Telesné pozostatky kardinála budú po zabalzamovaní vložené do kovovej rakvy, ktorú hermeticky uzavrú zacínovaním.

Telesné pozostatky kardinála budú po zabalzamovaní vložené do kovovej rakvy, ktorú hermeticky uzavrú zacínovaním.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

V byte zosnulého kardinála Tomka sa konali obrady pri otvorenej rakve
Foto - Facebook/Vatican News

V byte zosnulého slovenského kardinála Jozefa Tomka v Ríme sa v utorok ráno konali modlitby pri otvorenej rakve, ktoré viedol pápežský ceremoniár Ján Dubina. Obrad zahŕňal aj vloženie úradnej listiny so životopisom kardinála v zapečatenom tubuse do rakvy.

Na obrade v byte zosnulého kardinála na Via della Conciliazione sa zúčastnili aj slovenské Milosrdné sestry sv. Vincenta de Paul (satmárky), ktoré sa o Tomka roky starali, veľvyslanec Slovenska pri Svätej stolici Marek Lisánsky či rektor Pápežského slovenského kolégia sv. Cyrila a Metoda Pavol Zvara.

Obrad pri otvorenej rakve, ktorý je predpísaný pre rozlúčku zosnulého člena kardinálskeho zboru, pozostával z modlitieb a čítania listiny rogito v taliančine s Tomkovým životopisom a uvedením jeho kardinálskeho titulu. Listinu neskôr pápežský ceremoniár Dubina zapečatil a v tubuse vložil k nohám zosnulého.

Telesné pozostatky kardinála Tomka budú po zabalzamovaní vložené do kovovej rakvy, ktorú hermeticky uzavrú zacínovaním, píše Vatican News.

Tomko bol najstarším členom kolégia kardinálov. Zomrel v pondelok o 05.00 h vo svojom byte v Ríme.

Posledná rozlúčka s kardinálom Tomkom bude vo vatikánskej Bazilike sv. Petra vo štvrtok 11. augusta o 11.00 h. Zádušnú omšu bude celebrovať kardinál Giovanni Battista Re, ktorý bol Tomkovým dlhoročným priateľom. Obrad posledného odporúčania následne povedie pápež František.

Podľa harmonogramu zverejneného Tlačovou kanceláriou Konferencie biskupov Slovenska sa niekoľkodňová rozlúčka s kardinálom Tomkom na Slovensku začne v piatok a sobotu v bratislavskej Katedrále sv. Martina.

V nedeľu a pondelok bude pokračovať v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach, kde sa uzavrie v utorok 16. augusta omšou s pohrebnými obradmi so začiatkom o 11.00 h. Hlavným celebrantom bude emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0