Svet kresťanstva 09. august 2022

Reportáž z Luníka IX Od pápeža čakali peniaze, dostali viac. Čo z jeho návštevy zostalo?

Jana Holubčíková
Jana Holubčíková

A môžeme ho pozvať na obed? Pýtali sa Rómovia, keď sa dozvedeli o plánovanej návšteve hlavy Katolíckej cirkvi. Mnoho z nich o pápežovi dokopy nič nevedelo.

A môžeme ho pozvať na obed? Pýtali sa Rómovia, keď sa dozvedeli o plánovanej návšteve hlavy Katolíckej cirkvi. Mnoho z nich o pápežovi dokopy nič nevedelo.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jana Holubčíková

Od pápeža čakali peniaze, dostali viac. Čo z jeho návštevy zostalo?

Amaro papežis. Týmito slovami vítalo známe košické sídlisko hlavu Katolíckej cirkvi pred necelým rokom v septembri. Luník IX navštevovali vždy radi hlavne novinári, ktorí chceli priniesť čo najviac šokujúcu reportáž o živote miestnych Rómov. O to viac sa mu vyhýbali Košičania.

Ako zmenila vzácna návšteva pohľad na sídlisko, nad ktorým sa ako pomník vypína hromada niekoľko rokov starej skládky?

Načo tu príde pápež?

Po príchode na Luník IX každý návštevník zbadá najskôr kŕdeľ detí. Evidentne netrávia čas za počítačom, ale využívajú všetky možné spôsoby, ako sa zahrať vonku. Bez ostychu s úsmevom pozdravia a úprimne sa pýtajú, odkiaľ ste prišli a čo tu robíte. Svoj prst namieria do výfuku auta a potom už so smiechom bežia zamazať kamaráta.

Miestny salezián Marián Maťaťa hovorí, že ak sa človek pozrie tunajším deťom do očí, vidí niečo viac ako len detskú radosť. „Hoci sú huncúti, je tam viac Božieho ako v nás dospelých, pretože my sme už viac skleslí a všeličo je zatienené v našich srdciach,“ vysvetľuje a myslí si, že aj miestne deti boli jednou z veľkých motivácií pápeža Františka, prečo prísť práve sem.

Mnoho Rómov nemalo žiadnu predstavu o pápežovi a jednou z prvých otázok bolo, čo im prinesie. „Prinesie nám peniaze? Tak načo tu príde?“ pýtali sa spočiatku. Veľa otázok zostalo nezodpovedaných, ale na Luníku bola od začiatku prítomná radosť a veľká chuť zapojiť sa do príprav.

Podľa miestnej obyvateľky Moniky, ktorá je veriaca a má šesť detí, bol pápež na Luníku veľkou udalosťou a úžasným zážitkom. „Nikdy na to nezabudneme. Sme vďační za tú poctu, že nás prišiel navštíviť. A čo tu zanechal? Pokoj. A vidím na sídlisku, že sa veci zlepšujú. Mnohí po jeho návšteve povedali, že sa cítia lepšie,“ hovorí Monika, ktorá obýva túto časť už 30 rokov.

Príchod pápeža podľa niektorých upevnil už dobré vzťahy s komunitou saleziánov.

Tony odpadu zmizli, zostal baner

Kto navštívil Luník IX niekedy pred desiatimi rokmi a v roku 2022, musí vidieť rozdiel. Množstvá odpadkov, obhorené paneláky a návštevníka vtedy sprevádzal aj stiesnený pocit. Keď padlo oficiálne rozhodnutie, že pápež zavíta aj na Luník IX, prvé reakcie vyvolávali v majorite rozpaky, ale aj pobavenie. Zaznievali hlasy, či v Košiciach nie je honosnejšie miesto na ukážku než najväčšie rómske sídlisko.

„Prvé neoficiálne informácie boli komentované ako vtip, ľudia sa nad tým skôr zabávali. Mňa pochytili zimomriavky, rýchlo som si uvedomil, že je to výnimočná udalosť a bude o tom vedieť celý svet. Nebolo to jednoduché, na Luník bolo ťažko dostať nejaké firmy,“ spomína pre Postoj starosta Luníka Marcel Šaňa.

Správy, že Rómovia upratovali len tesne pred príchodom pápeža, musí opravovať doteraz. Pravdou totiž je, že s intenzívnou očistou a upratovaním sa začalo už skôr. A čo teší starostu takmer po roku od pápežovej návštevy? Pretrvávajúci poriadok. Najfotogenickejšia hromada odpadu pred jedným z panelákov nadobro zmizla a na jej mieste je zeleň s detskými preliezkami. Starosta hovorí, že na udržiavanie poriadku musia neustále dohliadať kamery. 

Na jednom z panelákov visí veľký baner s fotografiou pápeža. Usmievajúci sa František doteraz dohliada na sídlisko a pripomína, že aj Luník je hodný vzácnej návštevy, ktorej sa nedostáva hocikomu. „Pápež nás tu stráži na fasáde. Pomáha nám to. Tak skoro to dole nedáme, ostane to, kým to nevybledne,“ sľubuje starosta, ktorý Luník vedie už ôsmy rok.

Po pápežovi zostali aj upravené chodníky, schody a zeleň. Vďaka príprave na návštevu Petrovho nástupcu získala mestská časť finančné prostriedky, ktoré boli využité práve na skrášlenie prostredia.

Návštevník Luníka si po príchode hneď všimne aj murálnu maľbu na fasáde, znázorňujúcu lúčne kvietky zväčšené z malieb miestnych detí. Kvety vyrastajúce akoby z puklín majú predstavovať húževnatosť, ktorá je schopná presadiť sa aj v ťažkých podmienkach. Dielo Kvety ako gesto? vzniklo na podnet miestnych saleziánov.

„Vedeli sme, že Svätý Otec je skromný, preto sú tam obyčajné skromné kvietky,“ opisuje salezián Maťaťa. A čo si pamätajú miestne deti, ktoré s Maťaťom vítali pápeža transparentom Benvenuto Francesco da noi? Že sa kvôli nim spomalila celá pápežská kolóna a z okna jedného auta sa práve na nich usmial pápež a zamával im.

Mnoho kostolov, pápež vstúpil do jediného

Košičania vlani v septembri dúfali, že pápež sa zastaví aj v historickom centre na Hlavnej ulici a v Dóme sv. Alžbety. Zostali sklamaní. Na Luníku sa zas saleziáni nádejali, že pápež aspoň nakukne do ich kostola Zmrtvychvstalého Krista.

Hoci to v oficiálnom programe nebolo, rozhodla náhoda. „Svätý Otec mal rýchlo utekať ďalej na Lokomotívu, keď prišla prozaická vec, potreboval si odskočiť. Vstúpil do kostola a bol tu fotograf, ktorý ho zachytil v tichej modlitbe,“ spomína salezián Maťaťa.

Po odchode pápeža zostal na pódiu veľký červený koberec. „Začali sme uvažovať, čo s ním. Ako sme stáli nad kobercom, dostali sme nápad rozstrihať ho na malé rohože tak, aby sa mohli dostať do každého bytu na Luníku, ba dokonca do každej chatrče v Mašličkove,“ približuje šéf tunajšej komunity saleziánov Peter Veselský.

„Pápež chcel prísť aj k vám domov, v Buenos Aires to ako biskup robil často. Tentoraz to však okolnosti nedovoľovali. Ale prišiel k vám koberec z pódia, na ktorom stál,“ vysvetľovali saleziáni Rómom počas rozdávania 450 rohoží vlani v predvianočnom období. Pri neskoršej návšteve pápeža v Ríme jednu z rohoží s jeho citátom Vy ste v srdci napokon dostal aj on.

Dôležité gesto bez predsudkov

Luník IX pozná majorita hlavne z fotografií a televíznych správ. Poskytnúť reálny obraz o sídlisku chcel Košičanom známy sprievodca a znalec východoslovenskej metropoly Milan Kolcun. Na svoje organizované Potulky s výkladom si tento rok v júni zvolil práve toto sídlisko.

„Potulku sme mali naplánovanú pred dvoma rokmi, čiže by sme predbehli pápeža, ale korona nás zabrzdila, tak nás predbehol on. Luník som zorganizoval preto, aby som ukázal, že to, čo si ľudia mysleli o Luníku, už nie je pravda – poďte, uvidíte, že sa tam prejdete a získate dobrý pocit,“ vysvetľuje Kolcun. Aj keď pripúšťa, že pre niektorých potulkárov je to stále „no go zóna“, dnešné sídlisko je už iné.

Pred pár rokmi chýbali na sídlisku svetlá, mestská časť bola zadlžená. Kolcun oceňuje, že tu posledné roky prebieha mravčia práca s pozitívnymi výsledkami, a návštevu pápeža označil za vrchol tohto úsilia. „Pápež určite podnietil premýšľať o obyvateľoch Luníka bez predsudkov. Oni potrebujú, aby niekto voči nim urobil gesto. My ostatní sa dáko pretlčieme, ale oni mali štartovaciu čiaru niekde inde.“

Sídlisko bude pamätať na pápeža dlho aj vďaka oddychovej zóne s plánovaným pamätným kamenným krížom vysokým vyše troch metrov. Súčasťou bude pamätná tabuľa s nápisom LAČHO DEL, POŽEHŇIN AMARO LUNIK IX – DOBRÝ BOŽE, ŽEHNAJ NÁŠ LUNÍK IX, ktorú osobne požehnal pápež.

Večerná omša na Luníku IX v strede týždňa prilákala len hŕstku miestnych. Prišli dve staršie Rómky, zo desať miestnych chlapcov a jedna spolupracovníčka rehoľníkov. Saleziáni hovoria, že sa občas stáva aj to, že do kostola nepríde nik. Rehoľníci tu však nepôsobia preto, aby naplnili kostol.  

Podľa saleziána Maťaťu obyvateľov Luníka IX nemusel nikto presviedčať o tom, že pápež je dobrý a má ich rád. Rómovia si možno z jeho návštev nezapamätali, čo im presne hovoril, ale pocit, že ich na chvíľu ukázal svetu a prišiel k nim, v nich zostane zrejme dlho.

Foto: Marián Peciar a Vladimír Škuta

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0