Aktuálne 08. august 2022

Arcibiskup Bober Kardinál Tomko pred smrťou požehnal všetkým na Slovensku

Jana Holubčíková
Jana Holubčíková

Pohrebnú omšu v Košiciach bude v utorok 16. augusta celebrovať pražský kardinál Dominik Duka.

Pohrebnú omšu v Košiciach bude v utorok 16. augusta celebrovať pražský kardinál Dominik Duka.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jana Holubčíková

Kardinál Tomko pred smrťou požehnal všetkým na Slovensku
Foto: TASR/Milan Kapusta

Týždeň pred smrťou telefonoval s kardinálom Jozefom Tomkom košický arcibiskup Bernard Bober.

„Rozprávali sme sa, boli to len také krátke pozdravenia, vždy opakoval slová ,počkaj ešte‘, ale už toho nedokázal veľa povedať. Pozdravil všetkých na Slovensku a dal všetkým na Slovensku požehnanie. To bolo to posledné, čo som vyrozumel, a potešil som sa, že som sa s ním mohol rozprávať,“ uviedol na brífingu v Košiciach metropolita arcidiecézy.

Arcibiskup pripomenul zásluhy kardinála Tomka, nazývaného laicky aj „červený pápež“, vďaka ktorému sa v spolupráci s Jánom Pavlom II. posunula Európa k zjednoteniu. „Do jeho kompetencie, právomocí, ktoré mal ako kardinál a prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov, spadalo trištvrte územia sveta,“ zdôraznil Bober.

Kardinál bol posledné dni pred smrťou vyčerpaný z hospitalizácie a zápalu pľúc. „Ráno o piatej hodine odišiel do nebies k otcovi. Tíško zomrel,“ povedal arcibiskup.

Úmrtie kardinála je veľmi vážna udalosť pre cirkev a zvlášť pre Košickú arcidiecézu, kde túžil byť kardinál pochovaný. Pohrebné obrady sa začnú tento týždeň v Bazilike sv. Petra v Ríme, kde je vo štvrtok 11. augusta naplánovaná pohrebná svätá omša. Podľa arcibiskupa Bobera zatiaľ nie je jasné, kto ju bude celebrovať. „Zvykol pochovávať Svätý Otec, ale má teraz obmedzený pohyb, tak je možné, že poverí niekoho z kardinálov a on príde na záverečnú rozlúčku s pánom kardinálom po svätej omši,“ odhaduje Bober.

Po pohrebe bude kardinál prevezený na Slovensko do Bratislavy, kde je naplánovaná dvojdňová kondolencia v piatok a v sobotu v Dóme sv. Martina. Do košickej katedrály poputuje rakva v sobotu popoludní.

Možnosť kondolencie budú mať veriaci v Dóme sv. Alžbety v nedeľu od 16.00 do 21.00 hodiny a v pondelok od 9.00 do 12.00 h. Telo bude mimo tohto času uložené v Kaplnke sv. Michala.

Pohrebná svätá omša v Košiciach sa uskutoční v utorok 16. augusta. Celebrovať ju bude kardinál a emeritný arcibiskup Dominik Duka z Prahy. Na pohreb budú prizvaní aj vládni činitelia či regionálni predstavitelia.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0