Aktuálne 06. august 2022

Ostreľovanie jadrovej elektrárne Záporožie Útoky vážne poškodili objekty elektrárne, hrozí riziko požiaru

TASR Postoj
TASR Postoj

Uniknúť môžu aj rádioaktívne látky. Poškodený bol kábel elektrického vedenia, v dôsledku čoho prestal fungovať jeden z reaktorov.

Uniknúť môžu aj rádioaktívne látky. Poškodený bol kábel elektrického vedenia, v dôsledku čoho prestal fungovať jeden z reaktorov.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Útoky vážne poškodili objekty elektrárne, hrozí riziko požiaru
Ilustračné foto - Twitter

V dôsledku piatkového ostreľovania došlo k „vážnemu poškodeniu“ niektorých objektov Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny. Uviedol to v sobotu prevádzkovateľ tejto elektrárne, ukrajinský štátny podnik Enerhoatom.

„Útok na Záporožskú jadrovú elektráreň je skutočným rizikom jadrovej katastrofy,“ napísal na Telegrame Enerhoatom.

Z ostreľovania tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe, ktoré spôsobilo vypnutie jedného z reaktorov, sa navzájom obviňujú Moskva aj Kyjev.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v tejto súvislosti obvinil Rusko z jadrového terorizmu. Vinu za ostreľovanie elektrárne pripísala Rusku aj Európska únia.

Poškodené zásobníky

Podľa sobotňajšieho vyhlásenia Enerhoatomu, z ktorého cituje agentúra AFP, došlo k „vážnemu poškodeniu“ stanice so zásobníkmi dusíka a kyslíka a ďalšieho pomocného objektu.

Poškodený bol aj kábel elektrického vedenia, v dôsledku čoho prestal fungovať jeden z reaktorov. „Existuje tiež riziko, že dôjde k úniku vodíka a rádioaktívnych látok a vysoké je aj nebezpečenstvo vzniku požiaru,“ varoval Enerhoatom na sociálnej sieti Telegram.

Ostreľovanie podľa neho spôsobilo „vážnu hrozbu pre bezpečné fungovanie elektrárne“.

Podľa riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaela Grossiho sa včerajšie ostreľovanie ukazuje ako „skutočné riziko jadrovej katastrofy“. Upozornil tiež, že situácia môže ohroziť zdravie obyvateľstva a životného prostedia na Ukrajine i mimo nej.

Enerhoatom predpokladá aj ďalšie ostreľovanie elektrárne pri Záporoží. „Zabrániť tomu môžu koordinované kroky bezpečnostných organizácií vrátane OSN, MAAE či WANO, ako aj neustály tlak na Rusko zo strany medzinárodného spoločenstva, aby stiahlo svoju armádu,“ napísala organizácia.

Celú situáciu komplikuje umiestňovanie ruskej vojenskej techniky so zbraňami a výbušninami v blízkosti blokov 1 a 2, napísal Enerhoatom na sociálnej sieti.

Záporožskú jadrovú elektráreň okupujú od marca ruské invázne sily a Kyjev tvrdí, že v jej areáli sústredili ťažkú vojenskú techniku.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu sa už celé týždne snaží o to, aby mohol Záporožskú elektráreň navštíviť tím jej inšpektorov. Ukrajinská strana však takýto krok doposiaľ odmietala pre obavy, že by to v očiach medzinárodného spoločenstva legitimizovalo ruskú okupáciu elektrárne. Ako sa k tejto požiadavke stavia Kremeľ, nie je jasné.

Situácia mimo kontroly

MAAE ešte pred piatkovým ostreľovaním označila situáciu v Záporožskej elektrárni, za „nestabilnú“ a „mimo kontroly“ s tým, že v areáli dochádza k porušovaniu mnohých bezpečnostných predpisov.

Podľa MAAE odišli krátko pred piatkovými útokmi z elektrárne zamestnanci ruskej štátnej jadrovej spoločnosti Rosatom. Ukrajinskí pracovníci tam však zostali a elektráreň, ktorá má šesť reaktorov s celkovým výkonom zhruba 6000 MW, stále produkuje elektrickú energiu.

Ak by ostreľovanie zasiahlo reaktor v prevádzke, mohlo by to mať podobné dôsledky ako použitie atómovej bomby, varovalo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0