Aktuálne 05. august 2022

Menšinová vláda nemá podporu SaS odmieta návrh opozičnej zmluvy. Matovič obvinil Sulíka z klamstva

Marek Holka
Marek Holka

Igor Matovič hovorí, že na jeseň ho Richard Sulík nahováral na vyhodenie Borisa Kolára z koalície. 

Igor Matovič hovorí, že na jeseň ho Richard Sulík nahováral na vyhodenie Borisa Kolára z koalície. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Marek Holka

SaS odmieta návrh opozičnej zmluvy. Matovič obvinil Sulíka z klamstva
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Strana SaS vylučuje opozičnú zmluvu. Reaguje tak na vyjadrenie poslankyne Za ľudí Jany Žitňanskej, ktorá túto formu riešenia aktuálnej koaličnej krízy spomenula v rozhovore pre Denník N.

„Keď nevieme fungovať ako štvorkoalícia – možno s nejakými personálnymi zmenami –, tak sa potom rozprávajme napríklad o tom, či nevieme fungovať na báze nejakej opozičnej zmluvy. Nemyslím si, že je dnes jediná možnosť, že tu bude menšinová vláda s podporou fašistov,“ povedala Žitňanská. Neskôr na sociálnej sieti spresnila, že s nápadom opozičnej zmluvy prišiel jej kolega zo strany Juraj Šeliga.

Žitňanská rovnako ako Šeliga odmieta menšinovú vládu s podporou poslancov okolo Tomáša Tarabu, keďže sa do parlamentu dostali na kandidátke ĽSNS. Rovnaký postoj zaujal aj poslanec OĽaNO Kristián Čekovský. 

Na slová o opozičnej zmluve zareagovalo aj OĽaNO. Hnutie hovorí, že o ďalších scenároch vývoja koaličnej krízy nechce špekulovať. Šéf klubu Michal Šipoš povedal, že nikoho z vlády nevyhadzujú a nikomu nedávajú ultimáta.

„Špekulovať o ďalších scenároch vývoja, pokiaľ by koaličný partner naozaj naplnil vyhrážky a zbavil sa vládnej zodpovednosti, v tomto momente nebudeme,“ zdôraznil.

S opozičnou zmluvou majú skúsenosti v Česku. Po voľbách v roku 1998 ju podpísali predsedovia dvoch najsilnejších strán Miloš Zeman (ČSSD) a Václav Klaus (ODS). Dohoda upravovala napríklad obsadenie postov v parlamente a kontrolných orgánoch. 

Zmluva zároveň zakazovala vyvolať alebo podporiť hlasovanie o nedôvere vlády. Na jej základe napokon fungovala Zemanova menšinová vláda celé volebné obdobie. 

Opozičná zmluva je nečitateľný krok, hovorí Gröhling

Sulíkovci návrh hneď odmietli. Nevidia v opozičnej zmluve riešenie súčasnej krízy.

„Je na zamyslenie, prečo poslanci Za ľudí vidia radšej alternatívu s Igorom Matovičom, extrémistami a bez SaS, ako štvorkoalíciu bez človeka, ktorý škodí našej krajine. Bol to práve Igor Matovič, ktorý prelomil veto prezidentky spolu s fašistami napriek vôli SaS a Za ľudí,“ reagoval šéf liberálov Richard Sulík. 

Predseda SaS hovorí, že ak chcú jeho kolegovia vládnuť s Matovičom, majú možnosť uzatvoriť opozičnú zmluvu s ĽSNS, Republikou či so Smerom.

„Vylučujeme preto možnosť akejkoľvek opozičnej zmluvy medzi SaS a zvyškom koalície. Nevidíme najmenší dôvod na takýto nečitateľný a voličom nič nehovoriaci krok,“ doplnil minister školstva Branislav Gröhling.

Strana SaS vyzýva členov Za ľudí, aby sa nebáli povedať, kto škodí Slovensku, a neotáčali problém do osobnej roviny. Podľa liberálov nejde o spor Sulík – Matovič, ale o spor slušného demokratického Slovenska vs. Igor Matovič.

Matovič vytiahol súkromnú komunikáciu so Sulíkom

Líder OĽaNO dnes obvinil šéfa SaS z klamstva. Reagoval na nedávny rozhovor v Denníku N, v ktorom Sulík hovoril, že sa snažil urovnať vzťahy v koalícii. 

Tvrdí, že minulý rok na jeseň poslal Matovičovi správu, aby zakopali vojnovú sekeru, na ktorú podľa neho šéf OĽaNO odpísal: „Hm.“

Matovič však hovorí, že správa obsahovala aj ďalšiu časť, v ktorej Sulík údajne spomínal odchod Borisa Kollára z koalície. „Ak sa rozhodneš vyprevadiť Borisa z koalície, môžeš rátať s 20 hlasmi klubu SaS (predbežne aj Miro Kollar). Ty máš 52, Veronika 4, to je 76,“ cituje zo správy Matovič s tým, že Sulík ho za dva roky trvania koalície desaťkrát vážne oslovil, aby vyhodili Kollára či Remišovú.

„Mňa nahováral na vyhodenie Borisa a Veroniky. Borisa a Veroniku na vyhodenie mňa,“ píše Matovič na sociálnej sieti. Sulíka zároveň nazval „profesionálnym rozbíjačom“.

Matovič dodal, že sa Sulík „spikol s mafiou a fašistami proti vlastnej vláde“. Podľa neho je to zbabelosť a podraz. 

Šéf liberálov však neskôr upozornil na obdobie, kedy Matovičovi správu poslal. Tvrdí, že to bolo v čase, keď Kollár verejne hovoril o možnom odchode z koalície kvôli snahám o obmedzenie paragrafu 363.

„Bolo mi ľúto, keď som videl ako Boris Kollár s Igorom Matovičom zametá. Navrhol som preto Igorovi Matovičovi ústretový krok - zakopať vojnovú sekeru, a tiež som ho uistil o podpore 20 poslancov SaS v prípade, že by sa rozhodol vyprevadiť Borisa Kollára z koalície," vysvetľuje Sulík. 

Doplnil, že Matovič deň po jeho správe vyhlásil, že si musia položiť otázku, či dokáže koalícia fungovať aj bez Sme rodina. „Moju ponuku teda odignoroval a zároveň naše uistenie o podpore využil na silácke reči voči Sme rodina," poznamenal. 

Sulík tiež uviedol, že o svojej správe lídrovi OĽaNO informoval aj premiéra Eduarda Hegera. „Ten mi poďakoval a napísal, že si váži, čo som napísal Igorovi Matovičovi. Napísal: Klobúk dole," pokračuje šéf SaS.

Menšinová vláda nemá dostatočnú podporu

Po prechode Juraja Krúpu z OĽaNO do SaS a posledných vyjadreniach koaličných poslancov stráca podporu aj menšinová vláda bez SaS.

Koalícia síce môže ešte stále formálne počítať so 70 hlasmi – 47 z OĽaNO, 20 zo Sme rodina (vrátane Jána Krošláka, Jozefa Šimka a Romany Tabák) a tromi poslancami Za ľudí –, po tom, čo ďalší traja (Šeliga, Žitňanská, Čekovský) oznámili, že vládnuť s podporou Tarabu a Kuffovcov v parlamente nebudú, vláda bez SaS nebude mať dosť hlasov.

A to bez ohľadu na to, že v prípade odchodu SaS z koalície ju chcú ďalej podporovať nezaradení poslanci Katarína Hatráková, Ján Mičovský a za istých okolností aj Martin Čepček.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0