Aktuálne 10. júl 2022

Dúhová vlajka na spovednici Šéf Pohody sa ospravedlňuje, že umožnil biskupovi Haľkovi účasť na festivale

Pavol Rábara
Pavol Rábara

Michal Kaščák sa dištancoval od katolíckeho biskupa, voči ktorému na festivale protestovali niektorí účastníci.

Michal Kaščák sa dištancoval od katolíckeho biskupa, voči ktorému na festivale protestovali niektorí účastníci.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Šéf Pohody sa ospravedlňuje, že umožnil biskupovi Haľkovi účasť na festivale
Michal Kaščák uvádza úvodný koncert počas prvého dňa festivalu Pohoda na letisku v Trenčíne 7. júla 2022. Foto: TASR: Radovan Stoklasa

Riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák označil za chybu, že umožnil biskupovi Jozefovi Haľkovi prísť na festival a mať tam provizórnu spovednicu.

Vyjadril sa tak pre Denník N v reakcii na incident, ktorý sa udial počas festivalu.

Na chatku, v ktorej spovedal a poskytoval duchovné služby bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko, zavesili niekoľkí účastníci festivalu dúhovú vlajku.

Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie a videá s účastníkmi festivalu, ktorí sa zhromaždili pred chatkou a protestovali proti biskupovi. Jeden muž sa postavil pred provizórnu spovednicu a biskupa vyzýval, aby opustil festival.

„Na festivale slobody nie ste vítaný, pretože ste homofób, dve bozkávajúce sa ženy v televízii nerozbíjajú tradičné hodnoty, vy rozbíjate tradičné hodnoty vašimi stredovekými postojmi. Za toto vám (...) odpúšťam, lebo nie ste tu vítaný. Prosím, zbaľte si saky-paky a odíďte, dávam vám rozhrešenie a von!“

Biskup Haľko začiatkom roka verejne kritizoval záver jednej scény v seriáli Priznanie na RTVS, kde sa bozkávali dve ženy.

Riaditeľ Pohody Kaščák pre Denník N vysvetlil, že Jozef Haľko prišiel na Pohodu tretíkrát.

„Najskôr tu bol v debate, kde sa preberal Slovenský štát, a vtedy sa zásadne dištancoval od ľudáckej časti kléru. Mal som pocit, že to je zaujímavý človek. V roku 2019 bol na Pohode s konceptom spovednice v chatke, na čo sme mali dobré ohlasy. A teraz nás požiadal, či by nemohol prísť zas,“ vysvetľoval.

Podľa jeho slov práve pre vyjadrenie k spomínanému televíznemu seriálu ďalšiu návštevu biskupa Haľka zvažovali na porade. Potom sa rozhodli, že mu účasť umožnia, pretože mali pocit, že Slovensko sa dostáva na hranicu, kde sa rozhodne, či sa z neho nestane nové Poľsko, a očakávali úplne iný druh reakcie, pokračuje Denník N.

„Mysleli sme si, že ukážeme, že sme výrazne tolerantnejší ako on. Jeho chuť prísť som považoval za istý druh odvahy a sebareflexie. V tomto uvažovaní som zle odhadol situáciu, čo považujem za chybu. Mám informácie, že v snahách o rozhovor zo strany zástupcov menšín nezaznel zo strany biskupa názor smerujúci k pochopeniu alebo tolerancii. To je pre mňa veľkým sklamaním. Neboli sme dostatočne citliví a mieru tolerancie sme priniesli až k tolerovaniu názorov, ktoré toleranciu porušujú príliš zásadným spôsobom. Ospravedlňujem sa všetkým ľuďom, ktorých sa to dotklo,“ cituje Kaščáka Denník N.

Pripomína tiež, že niekoľko slovenských hudobníkov počas koncertov skritizovalo „homofóbne vyjadrenia Jozefa Haľka“.

Symbolicky celú kauzu podľa Denníka N vyriešila evanjelická farárka Anna Polcková, ktorá na ekumenickú modlitbu prišla v odeve, na ktorom mala pripnutú dúhovú stužku.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0