Aktuálne 27. máj 2022

Poľské reformovanie Najvyššieho súdu je pozitívny krok, tvrdí eurokomisia

TASR
TASR

Dolná komora poľského parlamentu odhlasovala rozpustenie disciplinárneho senátu, ktorý mohol dosiaľ trestať a prepúšťať každého sudcu alebo prokurátora a ktorý bol dlhodobo centrom sporu medzi Varšavou a Bruselom.

Dolná komora poľského parlamentu odhlasovala rozpustenie disciplinárneho senátu, ktorý mohol dosiaľ trestať a prepúšťať každého sudcu alebo prokurátora a ktorý bol dlhodobo centrom sporu medzi Varšavou a Bruselom.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Európska komisia označila v piatok zrušenie sporného disciplinárneho senátu poľského Najvyššieho súdu za pozitívny krok správnym smerom. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Dolná komora poľského parlamentu, Sejm, odhlasovala vo štvrtok rozpustenie disciplinárneho senátu, ktorý mohol dosiaľ trestať a prepúšťať každého sudcu alebo prokurátora a ktorý bol dlhodobo centrom sporu medzi Varšavou a Bruselom. Podľa neho totiž disciplinárny senát nebol v súlade so základnými demokratickými zásadami. Tento senát bude nahradený novým orgánom.

Poľská pravicová vláda využívala disciplinárny senát na trestanie kritických sudcov a vyvolal odsúdenie Európskej únie, napísala aj agentúra AP.

Európska komisia preto zastavila Varšave platby vo výške miliárd eur z európskeho fondu obnovy, určeného na zotavenie sa z pandémie koronavírusu. Eurokomisia žiadala, aby Varšava najprv splnila rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu z minulého roka, že musí urobiť zmeny v disciplinárnom senáte tak, aby sa obnovila nezávislosť poľského súdnictva.

Hovorca eurokomisie v piatok uviedol, že veľa bude závisieť od rozsahu a obsahu novej právnej úpravy, ktorú Poľsko nakoniec prijme. Musí byť v súlade s právom EÚ a riešiť námietky Súdneho dvora Európskej únie, dodal hovorca.

Návrh novej právnej úpravy predložený poľským prezidentom Andrzejom Dudom musí po schválení v Sejme teraz ešte odhlasovať horná komora (Senát).

Poprední politici vo Varšave vyjadrili istotu, že po hlasovaniach v parlamente budú podmienky Bruselu splnené a nič nebude stáť v ceste tomu, aby Poľsku uvoľnil zmrazené miliardy z európskeho fondu obnovy.

Premiér Mateusz Morawiecki Sejmu vo štvrtok oznámil, že predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pricestuje do Varšavy 2. júna a podľa očakávania podpíše dohodu umožňujúcu následné vyplatenie spomínaných peňazí.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0