Aktuálne 27. máj 2022

Ruský plyn Slovensko zníži závislosť, z Ruska príde už len tretina. Vykryje ho nórsky plyn

TASR Postoj
TASR Postoj

Minister Richard Sulík povedal, že nové kontrakty podpísané SPP pokryjú až 65 percent spotreby Slovenska.

Minister Richard Sulík povedal, že nové kontrakty podpísané SPP pokryjú až 65 percent spotreby Slovenska.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Slovensko zníži závislosť, z Ruska príde už len tretina. Vykryje ho nórsky plyn
Minister hospodárstva Richard Sulík. Foto TASR - Jakub Kotian

Slovensko od júna znižuje závislosť od ruského plynu o 65 percent, informoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Štátny podnik Slovenský plynárenský priemysel (SPP) podpísal zmluvy na dodávky nórskeho plynu, ktoré pokryjú 32 percent ročnej spotreby. Nórsky plyn bude na Slovensko prichádzať potrubím. Uzavreli tiež zmluvy na dodávky skvapalneného plynu, čo zabezpečí ďalších takmer 34 percent ročnej spotreby. Skvapalnený zemný plyn príde loďami.

Zároveň minimálne do 10. júla budeme kupovať plyn z Ruska, vďaka čomu bude mať Slovensko zásoby plynu do konca roka 2023. Sulík o tom informoval spoločne s generálnym riaditeľom SPP Richardom Prokypčákom.

„Spoločnosť SPP včera uzavrela zmluvu na dodávky nórskeho plynu do konca budúceho roka, ktoré pokrývajú 32 percent spotreby a takisto uzavrela zmluvu na dodávky plynu LNG,“ povedal Sulík.

SPP má podľa ministra zároveň zabezpečené prečerpávanie plynu v Chorvátsku, Belgicku, Taliansku, ale aj v Anglicku, čo mu umožní prečerpať a dostať do plynovodov každý mesiac jeden až dva LNG tankery.  

Od začiatku júna tak podľa ministra Slovensko znížilo závislosť od ruského plynu o 65 percent. „Toto je maximum, ktoré sa dalo teraz dosiahnuť. Pracujeme aj na ďalších možnostiach, ktoré síce sú, ale je to aj čoraz ťažšie a náročnejšie. Zároveň však v plnom rozsahu kupujeme aj plyn z Ruska,“ zdôraznil Sulík.

Na Slovensko tak v súčasnosti prúdi výrazne viac plynu, než aká je spotreba, no ministerstvo sa usiluje urýchlene naplniť zásobníky. Za normálnych okolností by SPP vtláčal do zásobníka každý deň niečo vyše štyroch miliónov metrov kubických (m3) plynu, aktuálne je to šesť miliónov a v júni minister ráta s uskladnením viac ako deväť miliónov m3 plynu denne.

„Ak to takto pôjde ďalej, tak 10. júla bude mať SPP v zásobníku tu na Slovensku všetok plyn, ktorý potrebuje na celú túto zimu,“ dodal Sulík.  

Ročná spotreba zemného plynu na Slovensku sa pohybuje okolo 5,5 miliardy metrov kubických a doteraz bola viac ako z 85 percent pokrytá dodávkami z Ruska. Diverzifikácia zdrojov zemného plynu, ale aj ropy sa stala po napadnutí Ukrajiny ruskými vojskami prioritou väčšiny štátov EÚ.

SPP, ktorý pokrýva takmer 70 percent odberateľov plynu na Slovensku, sa už podarilo doviezť pre Slovensko dva tankery so skvapalneným zemným plynom (LNG) z USA. Túto transakciu podnik pripravoval už od októbra minulého roka.

Natlakovaný je aj plynovod medzi Poľskom a Slovenskom

Energetickú bezpečnosť Slovenska posilní aj plynovod medzi Poľskom a Slovenskom. „Je natlakovaný, je pripravený fungovať, zatiaľ v testovacej prevádzke,“ uviedol predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) po obhliadke kompresorovej stanice v blízkosti slovensko-poľskej hranice pri obci Výrava v okrese Medzilaborce.

„Zabezpečí nám bezpečnosť v dodávkach plynu, zároveň nám umožní prístup k plynu, ktorý k nám bude dodávaný, teda tento LNG zdroj z prístavov z Poľska. Zároveň sa týmto plynovodom vieme pripojiť aj k nórskemu plynu,“ povedal tiež Heger. Pripomenul pritom potrebu alternatívy k ruskému plynu, najmä vzhľadom k aktuálnej agresii Ruska voči Ukrajine.

Ako Heger doplnil, dodávky „neruského“ plynu nezávisia len od vybudovanej podzemnej infraštruktúry, ale aj od existencie dostačujúceho množstva terminálov, cez ktorý sa skvapalnený plyn dostáva do infraštruktúry.

Tie, ktoré sú inštalované aktuálne, nedokážu okamžite naplniť požiadavku európskeho dopytu. Preto sa na ich dostavbe podľa jeho slov „intenzívne pracuje“.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0