Aktuálne 27. máj 2022

Ukrajinský šéf diplomacie Boje na východe sú ešte horšie, než ľudia hovoria. Dosiahli maximálnu intenzitu

TASR
TASR

Nepriateľské sily napádajú pozície našich vojakov súčasne v troch smeroch. Potrebujeme ťažké zbrane, aby sme mohli efektívne bojovať proti Rusku, hovorí Dmytro Kuleba.

Nepriateľské sily napádajú pozície našich vojakov súčasne v troch smeroch. Potrebujeme ťažké zbrane, aby sme mohli efektívne bojovať proti Rusku, hovorí Dmytro Kuleba.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Boje na východe sú ešte horšie, než ľudia hovoria. Dosiahli maximálnu intenzitu
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Foto TASR/AP

Bojová situácia na východe Ukrajiny je ešte horšia, než ľudia hovoria, a krajina teraz potrebuje ťažké zbrane, aby mohla efektívne bojovať proti Rusku. Vo štvrtok to vyhlásil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Kuleba sa zúčastnil na živom streamovaní otázok a odpovedí s používateľmi sociálnej siete Twitter. Minister zároveň povedal, že mierové rozhovory s Ruskom v skutočnosti neprebiehajú.

Ukrajina vo štvrtok už predtým uviedla, že v Donbase na východe krajiny prebiehajú doposiaľ najintenzívnejšie boje, keďže ruské sily sa snažia dostať hlbšie do tohto priemyselného regiónu.

„Boje dosiahli maximálnu intenzitu... Nepriateľské sily napádajú pozície našich vojakov súčasne v troch smeroch,“ uviedla zástupkyňa ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Na tlačovej konferencii zároveň varovala, že Ukrajinu čaká extrémne zložité a dlhé obdobie bojov.

Rusko poslalo do útoku v Donbase tisíce vojakov, ktorí na tento región útočia z troch strán v snahe obkľúčiť ukrajinských vojakov v mestách Severodoneck a Lysyčansk.

Ak by tieto dve mestá padli, ruské sily by dobyli takmer celú Luhanskú oblasť, čo je podľa agentúry Reuters jedným z hlavných cieľom Kremľa vo vojne.

„Situácia je naďalej veľmi zložitá a vykazuje známky ďalšieho zhoršenia... Musíme pochopiť, že toto je vojna a že sa na našej strane nanešťastie nevyhneme stratám,“ dodala Maľarová.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0