Aktuálne 27. máj 2022

Dohoda o vine a treste Zoroslav Kollár do väzenia nejde, zaplatí 70-tisíc eur. Nie som kajúcnik, tvrdí

TASR Postoj
TASR Postoj

Kollár sa priznal, že dal úplatok pre SIS a úplatok v prípade krytia nelegálnej výroby cigariet. Pčolinský považuje dohodu o vine a treste za pozoruhodnú.

Kollár sa priznal, že dal úplatok pre SIS a úplatok v prípade krytia nelegálnej výroby cigariet. Pčolinský považuje dohodu o vine a treste za pozoruhodnú.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Zoroslav Kollár do väzenia nejde, zaplatí 70-tisíc eur. Nie som kajúcnik, tvrdí
Zoroslav Kollár. Foto: TASR

Zoroslav Kollár dostal pre korupciu úhrnný peňažný trest vo výške 70-tisíc eur, v prípade nezaplatenia náhradný 14-mesačný trest odňatia slobody.

Rozhodla o tom sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, keď schválila dohodu o vine a treste uzavretú medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a obvineným.

Rozhodnutie je právoplatné.

Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský, ktorý v tomto prípade čelí obžalobe, prijatie úplatku opakovane odmietol. „K dohode o vine a treste pána Zoroslava Kollára, za dva skutky, ku ktorým sa priznal, by som uviedol len toľko, že je pozoruhodná. A rovnako ako on si aj ja myslím, že budúcnosť bude ešte veľmi zaujímavá a prekvapivá, okrem iného aj preto, lebo poznám jeho výpovede veľmi detailne a viem, čo z nich vyplýva," reagoval Vladimír Pčolinský na facebooku. 

Súd dohodu o vine a treste považuje za primeranú a spravodlivú. „Proti tomuto rozsudku nie je prípustné odvolanie,“ povedala sudkyňa Ružena Sabová.

„S poukazom na skutočnosť, že sa aj súd s takto navrhnutým trestom stotožnil, nemám k tomu absolútne žiadne výhrady,“ reagoval prokurátor Michal Šúrek. Nekonkretizoval, či návrh na peňažný trest vo výške 70-tisíc eur vzišiel zo strany obhajoby alebo prokuratúry.

Kollár čelil obvineniu, že v auguste 2020 poskytol prostredníctvom Ľudovíta Makóa vtedajšiemu vedeniu SIS úplatok vo výške 40-tisíc eur za to, aby nebol sledovaný. Ide o prečin podplácania.

V druhej korupčnej kauze Kollár údajne sprostredkoval stretnutia Tomáša Rajeckého s bývalým šéfom Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítom Makóom. Ten mal za úplatok 300-tisíc eur zabezpečiť krytie ilegálnej výroby cigariet a včasné informácie o prípadných zásahoch orgánov činných v trestnom konaní. Kollár vraj napokon sľúbenú odmenu odmietol. V tomto prípade ide o prečin nepriamej korupcie.

Kollár je obvinený aj v rámci akcie Víchrica, ktorá sa týka korupcie na súdoch.

Nie som kajúcnik, nikoho som neudal

Kollár po rozsudku uviedol, že orgánom činným v trestnom konaní len opísal skutky, ktoré sa stali. Vraví, že nie je kajúcnik, nikoho neudal a nikoho neusvedčuje.

„To, prečo som sa rozhodol spolupracovať, bolo moje osobné slobodné rozhodnutie. Vzniklo po analýze súčasnej dôkaznej situácie v prípadoch, v ktorých som bol obvinený, a celkovej situácie na Slovensku,“ priblížil s tým, že o dôvodoch zatiaľ nechce hovoriť.

Odmietol, že by poskytol za ukončenie sledovania úplatok priamo Pčolinskému. „Nikdy som ho osobne nestretol, tým pádom som mu nemohol dať žiadne peniaze. A to, čo tvrdia ďalší kajúcnici v dôkaznej reťazi, to je ich vec a tú musí posúdiť súd,“ podotkol.

Vyhlásil, že peňažný trest vo výške 70-tisíc eur zaplatí. „Určite mám na zaplatenie trestu. Výsledok tohto konania nie je otázka emócií,“ dodal Kollár.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0