Aktuálne 23. máj 2022

Ukrajina rokuje o koridoroch na vývoz svojho obilia

TASR
TASR

Prezident Zelenskyj v prejave na Svetovom ekonomickom fóre zopakoval obvinenia, že Rusko na okupovaných územiach kradne tisíce ton obilia.

Prezident Zelenskyj v prejave na Svetovom ekonomickom fóre zopakoval obvinenia, že Rusko na okupovaných územiach kradne tisíce ton obilia.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok informoval, že Ukrajina rokuje o vytvorení potravinových koridorov na vývoz obilia, a obvinil Rusko z krádeže obilnín určených na vývoz.

V prejave na Svetovom ekonomickom fóre v Davose ukrajinský prezident uviedol, že už s niekoľkými krajinami rokoval o vytvorení trás na export pšenice, iných druhov obilia a slnečnicových semien, informoval britský denník Daily Telegraph.

Zelenskyj v prejave vyhlásil, že na prepravu zásob potravín by sa mohli využiť prístavy v Baltskom mori, pričom zopakoval obvinenia, že Rusko na okupovaných územiach Ukrajiny kradne tisíce ton obilia.

Informoval tiež, že Ukrajina navrhuje vytvoriť medzinárodnú organizáciu zodpovedných vývozcov potravín, aby sa zabránilo hladu v mnohých krajinách.

"Hlad treba zastaviť preventívne, keď sa ešte nezačal. Teraz svet takýto nástroj nemá. Preto navrhujeme vytvoriť organizáciu zodpovedných a demokratických štátov vyvážajúcich potraviny, ktoré môžu konať s rešpektom k ľudským právam a pravidlám svetového obchodu," uviedol Zelenskyj.

Ukrajina obviňuje Rusko, že z dočasne okupovaných území Ukrajiny – Záporožskej, Chersonskej, Doneckej a Luhanskej oblasti – vyviezlo už asi 400.000 ton obilia. Okrem toho ruské jednotky svojimi raketovými útokmi v iných regiónoch krajiny ničia obilné silá a sklady, prepravné pásy, poľnohospodárske stroje i ďalšiu infraštruktúru. Narúšajú aj sejbu obilnín.

Predpokladá sa, že Ukrajina kvôli blokáde svojich prístavov Ruskom nemôže vyviezť 90 miliónov ton obilia. Denne tak prichádza o asi 170 miliónov dolárov.      

Medzinárodný menový fond varoval, že katastrofálny nedostatok pšenice môže v najchudobnejších regiónoch sveta spôsobiť migráciu miliónov ľudí, ktorí sa vydajú na cestu za potravinami.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0