Aktuálne 21. máj 2022

Remišová žiada eurokomisiu o pružné eurofondové nástroje na utečeneckú krízu

TASR
TASR

Ministerka pre investície je za to, aby sa formou grantov umožnilo financovať prevádzkový kapitál pre podniky vrátane veľkých podnikov a podnikov v ťažkostiach.

Ministerka pre investície je za to, aby sa formou grantov umožnilo financovať prevádzkový kapitál pre podniky vrátane veľkých podnikov a podnikov v ťažkostiach.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Remišová žiada eurokomisiu o pružné eurofondové nástroje na utečeneckú krízu
Foto TASR

Podpredsedníčka vlády SR a ministerka pre investície Veronika Remišová vyzvala listom Európsku komisiu (EK) na úpravy kohéznej politiky, ktorá by v čase ruskej agresie proti Ukrajine uvoľnila pravidlá na využívanie eurofondov.

Krajiny najzasiahnutejšie utečeneckou krízou podľa nej musia mať možnosť pružne využívať európske zdroje na riešenie a zmiernenie dôsledkov. TASR o tom informoval odbor komunikácie ministerstva investícií.

„Ak by Komisia naše požiadavky vypočula, bolo by to v prospech Slovenska. Účinné riešenia na pomoc ľuďom utekajúcim pred vojnou by pružnejšie mohli prijímať všetky ministerstvá, ktoré majú k dispozícii eurofondy,“ ozrejmila Remišová.

Nové pravidlá by podľa nej výrazne uľahčili situáciu aj ďalším členským štátom Európskej únie, ktoré čelia kríze v prvej línii. Podotkla, že ruská agresia proti Ukrajine vyvolala najväčšiu utečeneckú krízu od druhej svetovej vojny.

Remišová preto žiada napríklad o to, aby sa z eurofondov dali financovať aj sociálne dávky a zdravotné poistenie pre utečencov z Ukrajiny. Hovorí o dočasnom riešení do konca roka 2023, keď sa končí aj programové obdobie 2014 – 2020. Okrem toho chce, aby mal Bratislavský kraj viac možností čerpať eurofondy na projekty pomoci utečencom z Ukrajiny.

Na financovanie dôsledkov migračnej krízy navrhuje využiť aj kohézny fond i možnosť presúvať alokácie medzi jednotlivými operačnými programami.

Remišová je tiež za to, aby sa formou grantov umožnilo financovať prevádzkový kapitál pre podniky vrátane veľkých podnikov a podnikov v ťažkostiach. V liste žiada aj o nový balík legislatívnych zmien na umožnenie využívania voľných zdrojov z eurofondov na kompenzáciu inflačného rastu cien tovarov a služieb.

Požiadavky adresovala eurokomisárke Elise Ferreirovej zodpovednej za súdržnosť a reformy a eurokomisárovi pre pracovné miesta a sociálne práva Nicolasovi Schmitovi. Podľa slov odboru komunikácie MIRRI nadväzuje vicepremiérka listom na iniciatívu desiatich krajín EÚ najzasiahnutejších utečeneckou krízou vyvolanou vojnou na Ukrajine.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0