Aktuálne 20. máj 2022

Prolife v USA Arcibiskup Cordileone zakázal Pelosiovej pristupovať k svätému prijímaniu

Postoj
Postoj

Pokyn platí v rámci Sanfranciskej arcidiecézy, pokým predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov neodmietne podporu potratov.

Pokyn platí v rámci Sanfranciskej arcidiecézy, pokým predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov neodmietne podporu potratov.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Arcibiskup Cordileone zakázal Pelosiovej pristupovať k svätému prijímaniu
Foto – Twitter

Arcibiskup San Francisca Salvotore Cordileone nariadil predsedníčke americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej, aby nepristupovala k svätému prijímaniu, pokiaľ verejne neodmietne podporu potratov.

Informovala o tom agentúra Catholic News Agency (CNA).

Pokyny amerického arcibiskupa, ktoré vydal v súlade s kánonom 915 Kódexu kánonického práva, platia iba v rámci Sanfranciskej arcidiecézy. Cordileone uviedol, že tento krok je „čisto pastoračný, nie politický“.

Pelosiová sa označuje za „oddanú katolíčku“, no dlhodobo obhajuje „právo na potrat“. Na arcibiskupovo nariadenie zatiaľ nereagovala.

V dávnejšom rozhovore povedala, že odmietnutie prijímania Eucharistie by bolo „ťažkou ranou“, pričom sa podľa agentúry CNA v tom čase opísala ako „bežná prijímateľka“ Oltárnej sviatosti.

List Arcidiecézy San Francisco. Zdroj – Archdiocese of San Francisco

V liste adresovanom veriacim z 20. mája Cordileone vysvetlil, že Pelosiovú viackrát žiadal o rozhovor, aby jej mohol vysvetliť „vážne zlo, ktoré pácha“. Podporu potratov nazval arcibiskup ako „nebezpečenstvo pre jej vlastnú dušu“.

Pelosiová podľa Cordileoneho naďalej podporuje „právo na potrat“, preto musel pristúpiť ku kroku, na základe ktorého nebude predsedníčka Snemovne reprezentantov pripustená k svätému prijímaniu, pokiaľ neodmietne svoju podporu „právam“ na potrat, nebude konať pokánie a nevyspovedá sa.

V iných diecézach nariadenie neplatí, Pelosiová teda môže prijímať mimo Sanfranciskej arcidiecézy.

Arcibiskup Cordileone jasne pripomenul, že toto rozhodnutie je „jednoduchou aplikáciou cirkevného učenia“. Jeho motív je pastoračný a nie politický, zdôraznil arcibiskup.

Podporu arcibiskupovi v rozhodnutí vyjadril aj americký biskup David Ricken z Wisconsinu. „Agresívnou propagáciou potratov Pelosiová nehorázne verejne prehliada cirkevné učenie, čo má svoje dôsledky. Rozhodla sa tak sama, svojími slovami a činmi,“ povedal Ricken.

Dodal, aby sa ľudia naďalej modlili za obrátenie predsedníčky Snemovne a za väčšiu úctu k životu vo Spojených štátoch.

Podporu Cordileonemu vyjadrili aj ďalší biskupi naprieč USA – James Conley, biskup diecézy Lincoln v Nebraske; Joseph Strickland, biskup diecézy Tyler v Texase či Thomas Paprocki, biskup diecézy Springfield v Chicagu a ďalší.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0