Aktuálne 20. máj 2022

Rokovanie o protiinflačnom balíku Matovič bude hviezda a vy užitoční idioti, povedal Sulík poslancom

Postoj
Postoj

O protiinflačnom balíku a zdanení ruskej ropy sa bude v prvom čítaní hlasovať v utorok o 11.00 h.

O protiinflačnom balíku a zdanení ruskej ropy sa bude v prvom čítaní hlasovať v utorok o 11.00 h.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Matovič bude hviezda a vy užitoční idioti, povedal Sulík poslancom
Foto: TASR/Martin Baumann

Dianie sledujeme online:

15.36 Rozprava v prvom čítaní sa skončila. Hlasovať sa bude v utorok o 11.00


15.27 O podporu pri hlasovaní požiadal premiér Eduard Heger.

Hovorí, že kríza pominie, ale pomoc pre rodiny tu zostane.


14.10 Ak v Národnej rade neprejde vládny protiinflačný balíček, Za ľudí prinesie kompromisné riešenie v hodnote pol miliardy eur, pri ktorom sa strana inšpirovala nemeckým modelom.

Balíček, ktorý chce strana predstaviť aj na koaličnej rade, by podľa Tomáša Meravého mal celkový rozsah 500 miliónov eur. „Z toho jedna tretina by išla cez vyššie životné minimum v podobe vyšších adresných sociálnych dávok. Jedna tretina by išla cez vyššie nezdaniteľné minimum ako zvýšenie čistého príjmu pracujúcich ľudí a jedna tretina v podobe vyššieho daňového bonusu a detských prídavkov na podporu rodín s deťmi,“ vysvetlil riešenie Meravý.

Zdôraznil, že vysoká inflácia zasahuje všetkých, nielen zraniteľné skupiny, ale aj strednú triedu. „Iné krajiny prijímajú také (protiinflačné) balíčky, ktoré sú kombináciou jednak adresných, ako aj plošných opatrení,“ povedal ekonóm.


13.29 Poslanci ĽSNS a nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu podľa vlastných slov podporujú myšlienku prorodinných opatrení.

Majú však výhrady k niektorým opatreniam týkajúcim sa balíka protiinflačnej pomoci rodinám z dielne Igora Matoviča.

Chcú o nich ešte rokovať, hovoria aj o vlastných návrhoch na zmeny. „Súhlasíme s myšlienkou a s tým, aby sa rokovalo o zvýšenej podpore rodín. Neznamená to však, že súhlasíme s tým, ako je zákon momentálne nastavený, predložený,“ povedal poslanec za ĽSNS Martin Beluský s tým, že zaradenie návrhu do programu aktuálnej schôdze podporili, aby myšlienku pomoci nezmietli zo stola pre niektoré výhrady. Tvrdí, že pracujú na zmenách, aby sa postupne dostali na papier a aby mohli byť pretavené aj do paragrafového znenia.


12.42 Romana Tabák podporí pomoc rodinám.

Hovorí, že OĽaNO sa k nej nezachovalo najlepšie, ale nie je zákerná poslankyňa. „Myslím si, že rodina je základ všetkého,“ povedala, no zároveň sa pýtala, ako návrh pomôže slobodným matkám a otcom.


12.27 „Budem hrdý na ľudí, ktorí v tejto sále uprednostia záujem rodín s deťmi a nebudú pozerať na to, či im kvôli tomu budúci rok neklesne plat,“ hovorí Igor Matovič.

Reagoval tak na vyhlásenie šéfa SaS, že poslancom po prijatí Matovičovho návrhu klesne plat. 

„Som hrdý na každého jedného, aj na tých, ktorých vy nazývate fašistami. Pre mňa osobne je fašizmus to, čo tu predviedol Richard Sulík, keď povedal, že štvrté, piate, šieste dieťa nie je hodné podpory,“ dodal. 


12.06 Na vystúpenie Richarda Sulíka reaguje Igor Matovič.

Strane SaS vyčíta, že kope za výrobcov alkoholu, tabaku či prevádzkovateľov hazardu. 

Tvrdí, že mu je ľúto, že Sulík označil poslancov za užitočných idiotov. Podľa neho je to podlé a nemorálne. 

Matovič zároveň vyčíta Sulíkovi, že neprišiel počas rokovaní s riešeniami. „Pristál si tu ako Riško z Gurunu a zrazu súkaš také a také riešenie. Prečo ste s tým neprišli na rokovania?“ vraví šéf OĽaNO.

Minister financií hovorí, že osobne viedol 14 rokovaní s SaS o pomoci rodinám. Tvrdí, že SaS tento návrh urobila nekrytým. „Pre nás rodina hodnota je," zdôraznil. Hlasovanie o protiinflačnej pomoci je podľa neho "zápasom o charakter štátu". „Ste najväčšia chyba, čo sa týka sociálneho cítenia tejto vlády," adresoval Matovič poslancom SaS.


12.00 Richard Sulík navrhol stiahnuť z rokovania protiinflačnú pomoc, poctivo ju pripraviť a nechať prejsť riadnym legislatívnym procesom.

Sulík skonštatoval, že na všetky deti v rodine by sa nemal uplatňovať rovnaký daňový bonus. „Štát nemusí prvé dieťa tak podporovať ako tretie," dodal. Najviac v záujme štátu podľa neho je, aby rodiny mali tretie dieťa, na to by sa podľa neho malo platiť najviac. Tvrdí, že daňový bonus by mal následne od ďalšieho dieťaťa klesať.

„Keby sme to chceli robiť poriadne, tak daňový bonus na dieťa naviažeme na nezdaniteľné minimum," poznamenal Sulík, podľa ktorého by bohatí nemali dostať nič. Odstupňované by podľa neho mali byť aj prídavky na deti, a to tak, aby ich nedostávali aj bohatí ľudia. V súvislosti s voľnočasovými poukazmi uviedol, že zákon je zle napísaný a nevykonateľný.


11.49 Richard Sulík hovorí, že poslanci idú schváliť vec, ktorá znie ľúbivo.

„Hviezda bude Igor Matovič a vy všetci budete užitoční idioti. Podpíšete sa pod strašidelne zlú vec,“ apeloval Sulík na poslancov.


11.30 Richard Sulík kritizuje, že návrhy neposúdil Útvar hodnoty za peniaze.

Tvrdí, že pre Igora Matoviča neplatia pravidlá. 


11.25 V parlamente sa prihlásil o slovo minister hospodárstva Richard Sulík.

Pýta sa, prečo majú zvýšené prídavky na deti alebo vyšší daňový bonus dostávať aj bohatí. Hovorí, že ide o Matovičov jednoduchý svet čísel. Chce, aby sa daňový bonus naviazal na nezdaniteľné minimum.


11.16 O protiinflačnom balíku a zdanení ruskej ropy sa bude v prvom čítaní hlasovať v utorok o 11.00 h.

Poslanci odsúhlasili, že o návrhoch budú dnes rokovať aj po 14.00 h, ak to bude potrebné. 


10.21 Marián Viskupič odmieta tvrdenia Igora Matoviča o tom, že minister školstva nežiadal zvyšovanie platov učiteľov.

Viskupič povedal, že má v počítači aj fotografiu zo stretnutia ministra školstva a ministra financií k platom. Matovič podľa Viskupiča používa klamstvo ako pracovnú metódu. 


10.04 Poslanec SaS Marián Viskupič hovorí, že Igor Matovič žije z konfliktu.

Podľa neho je dôležité pomáhať všetkým, ktorí pomoc potrebujú. „Nemá význam stavať proti sebe rodiny a ľudí, ktorí nemajú deti,“ dodal.


9.32 Matovič hovorí, že SaS si berie deti za rukojemníkov. 

Podľa ministra sa SaS na deti vykašľala. „Môžete kritizovať, že sme sa spikli s fašistami, ale pozrite sa, kto s vami hlasuje proti pomoci rodinám,“ dodal. 


9.25 Líder OĽaNO znovu kritizuje SaS a ministra školstva Branislava Gröhlinga.

Matovič nazýva Gröhlinga trucovitým Brankom. Tvrdí, že minister školstva bude robiť všetko pre to, aby do konca roka sabotoval návrh.

„Deti budú mať síce od januára nabité krúžky, ale trucovitý Branko nezabezpečí register poskytovateľov a na konci na to doplatia rodičia,“ povedal a kritizuje šéfa rezortu školstva za to, že ani raz nepredniesol požiadavku na zvýšenie platov učiteľov. 


9.21 „Nehanbime sa za to, že bojujeme za tradičné vnímanie rodiny,“ hovorí Igor Matovič.

„Nebojme sa, toto je základ a poďme budovať zo Slovenska pororodinný štát,“ dodal. 

Minister financií je rád za podporu opozičných poslancov. „Tu sme si v skutočnosti obliekli dresy, kto je za porordinnú politiku a kto ide proti,“ povedal. 

Hovorí tiež, že Robertovi Ficovi bude veľmi nepríjemné, keď návrh zákona prejde.


9.15 Návrh zákona uvádza minister financií Igor Matovič.

„Táto doba je tehotná na to, aby sme podali pomocnú ruku rodinám. Slovenské rodiny s deťmi sú úbožiaci v porovnaní s rodinami bez detí,“ hovorí.


8.42 Dnes sa začne o pomoci rodinám a zdanení ruskej ropy rokovať v skrátenom legislatívnom konaní

Definitívne sa o návrhoch Igora Matoviča rozhodne zrejme až budúci týždeň.


Čo sa dialo v parlamente vo štvrtok 19. mája:

Čítajte tiež
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0