Aktuálne 19. máj 2022

Jens Stoltenberg Zaoberáme sa výhradami Turecka k členstvu Švédska a Fínska v NATO

TASR
TASR

Šéf NATO naďalej verí, že Aliancia dosiahne rýchle rozhodnutie o prijatí oboch severských krajín.

Šéf NATO naďalej verí, že Aliancia dosiahne rýchle rozhodnutie o prijatí oboch severských krajín.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Výhrady Turecka voči žiadosti o vstup Švédska a Fínska do NATO sa Aliancia snaží vyriešiť. Vo štvrtok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v reakcii na rozhodnutie Ankary zablokovať začiatok prístupového procesu týchto dvoch krajín. 

„Samozrejme, zaoberáme sa obavami, ktoré vyjadrilo Turecko, aby sme dospeli k dohode, ako ísť ďalej," povedal Stoltenberg. Poukázal pritom na „dlhodobé skúsenosti Aliancie v schopnosti prekonávať rozdiely a dohodnúť sa".

Šéf NATO tak naďalej verí, že Aliancia dosiahne rýchle rozhodnutie o prijatí oboch severských krajín.

Fínsko a Švédsko v stredu oficiálne podali svoje žiadosti o členstvo v Severoatlantickej aliancii. S ich prijatím musí súhlasiť všetkých 30 členských krajín.

Rozhodnutie Helsínk a Štokholmu požiadať o vstup do NATO bolo motivované obavami o bezpečnosť, ktoré vyvolala ruská vojenská invázia na Ukrajinu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu vyhlásil, že Ankara nemôže súhlasiť s navrhovaným rozšírením NATO, keďže by podľa neho ohrozilo bezpečnosť Aliancie. Erdogan obviňuje Štokholm a Helsinki z toho, že poskytli útočisko členom Strany kurdských pracujúcich, ktorú Tureckom považuje za teroristickú organizáciu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0