Svet kresťanstva 16. máj 2022

Suspendovaní poľskí kňazi Jeden odmietol poslušnosť, iný roky okupuje izbu v kláštore, ďalší má sektu

Pavol Hudák
Pavol Hudák

V Poľsku pôsobia kňazi, ktorí odmietli poslušnosť a vytvorili si vlastný kult. Saleziána zasa roky nevedia vysťahovať z kláštora.

V Poľsku pôsobia kňazi, ktorí odmietli poslušnosť a vytvorili si vlastný kult. Saleziána zasa roky nevedia vysťahovať z kláštora.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Hudák

Jeden odmietol poslušnosť, iný roky okupuje izbu v kláštore, ďalší má sektu
Vľavo hore: Piotr Natanek, Michał Woźnicki vpravo hore, Daniel Galus dole

Arcibiskup poľskej Čenstochovej Wacław Depo suspendoval pre neposlušnosť známeho kňaza Daniela Galusa. Ten však naďalej slúži omše a vysluhuje sviatosti a biskupa označil za slobodomurára. Za Galusom chodí množstvo veriacich, dokonca aj zo Slovenska.

Neďaleko Čenstochovej sa nachádza malá obec Czatachowa. Nebola by ničím výnimočná, keby tam nestál kostolík a pustovňa. Prví muži pustovníci sa v Czatachowej usadili v roku 1992. Pri jednoduchých pustovniach si postavili kaplnku. Pustovňa začala rásť v roku 2008.

Jedným z kňazov, ktorí pôsobiali v pustovni, je Daniel Galus, ktorého veriaci poznajú pod menom otec Daniel. Kňaz sa stal populárny a do Czatachowej za ním začalo prichádzať množstvo ľudí. Populárnymi sa stali nielen jeho kázne, ale aj modlitby za oslobodenie a uzdravenie, adorácie, pobožnosti a evanjelizačné semináre ladené v charizmatickom duchu.

Popiera pandémiu, na arcibiskupa údajne nakričal

V máji 2010 otec Daniel založil Spoločenstvo lásky a milosrdenstva Ježiša (Wspólnota Miłość i Miłosierdzie Jezusa), ktoré podľa informácií na webe združenia čaká na cirkevné schválenie. Výrazne sa Daniel Galus zviditeľnil v Poľsku i počas pandémie, keď sa odmietal podriadiť opatreniam. Ľudí a cirkevných hierarchov, ktorí sa podvolili protipandemickým opatreniam, označil vo svojich kázňach za heretikov a opatrenia kritizoval.

Daniel Galus zašiel ešte ďalej a pri jednej omši v októbri 2020 povedal: „Keď niekto chce nosiť rúško, tak na svoju zodpovednosť. Sú prípady, napríklad v jednej krajine zomrelo niekoľko detí preto, že v škole mali rúška. Navyše nosením rúška je možné sa priotráviť,“ vyhlásil kňaz.

Vzápätí ľudí v kostole aj tých, ktorí stáli vonku, prosil, aby rúška nenosili kvôli vlastnému zdraviu a bezpečnosti. „Ale predovšetkým aj preto, aby sme sa modlili spolu, v pokoji, s radosťou a nie s rúškom na tvári. No, lebo ako je možné chváliť Boha a... jednoducho sa nedá. Všetko bude tlmené,“ vyhlásil okrem iného Galus.

Ľudí, ktorí sa obávajú nákazy a nechcú nakaziť ďalších, vyzval, aby sa pokropili svätenou vodou. Tieto vyhlásenia prišli v čase, keď po celom svete denne zomierali na covid tisíce ľudí a nemocnice boli plné. Jeho slová pobúrili poľskú verejnosť a začala sa nimi zaoberať aj prokuratúra.

Na túto situáciu a na vyhlásenia Daniela Galusa zareagovala aj arcidiecéza v Čenstochovej. Spomínaný kňaz bol už predtým za viaceré veci napomenutý priamo arcibiskupom, nič si však z toho nerobil.

A tak mu vo februári 2021 arcibiskup nariadil polročné rekolekcie. Daniel Galus mal opustiť pustovňu, odísť na biskupom určené miesto a pol roka sa mal venovať modlitbe, pokániu a obetovať to za cirkev, svoje spoločenstvo a za rozoznanie svojej cesty. Počas tohto času sa mal Galus zároveň zdržať verejného vystupovania aj publikovania nahrávok či textov na internete a takisto verejného vykonávania kňazskej služby.

Podľa vyjadrenia arcidiecézy si Galus skoršie napomenutia arcibiskupa nezobral k srdcu. Portál niedziela.pl vysvetľuje, že v spoločenstve, ktoré Galus založil, bolo veľa svedectiev o uzdravení. „Zároveň alarmujúco veľké množstvo ľudí informovalo o svojich zlých skúsenostiach, ranách, neprávostiach, o nezrovnalostiach v ,spoločenstve‘ a o postoji pátra Galusa,“ uvádza Čenstochovská arcidiecéza.

Kňaz však toto nariadenie arcibiskupa ignoroval a pustovňu neopustil. Naďalej slúžil omše, kázal, spovedal, viedol adorácie, pobožnosti a modlitby. V jednom z vyjadrení v kázni reagoval, že sľúbil Bohu, že bude v pustovni, a biskup mu nemá právo nariadiť, aby šiel inam.

Ako však vysvetľuje na portáli niedziela.pl hovorca Čenstochovskej arcidiecézy Mariusz Bakalarz, Galus nikdy nezložil sľub pustovníka, komunita pustovníkov medzitým zanikla.

„Otec Galus sa zaviazal viesť pustovnícky život, ale zanechal ho a začal sa venovať činnostiam, ktoré boli úplne v rozpore s charakterom pustovníckeho života. Počas diakonskej a presbyterskej vysviacky sa o. Galus zaviazal poslúchať svojho biskupa a tých, ktorí budú jeho nástupcami,“ reaguje arcidiecéza.

Podľa hovorcu Galus vyžadoval od členov spoločenstva absolútnu poslušnosť, ale sám ju odmieta voči svojmu ordinárovi.

Biskupa označil za člena slobodomurárskej lóže

Zdá sa, že arcidiecéze došla trpezlivosť, pretože na konci marca Daniela Galusa suspendovala. Navyše už v roku 2014 bola zriadená komisia, ktorá skúmala Spoločenstvo Ježišovej lásky a milosrdenstva. Podľa nej sú v spoločenstve prvky sekty, keďže sa veľmi zameriava na autoritu jednej osoby.

Zároveň Galus bez súhlasu biskupa, respektíve po jeho zamietavom stanovisku, postavil evanjelizačný dom, ktorý je oficiálne agroturistickým centrom s kaplnkou.

V novembri minulého roka počas stretnutia s biskupmi Čenstochovskej arcidiecézy na nich údajne dokonca kričal a odmietol si prevziať akékoľvek písomnosti a biskupom sa vraj vyhrážal. O tomto bola upovedomená aj nunciatúra. A neskôr biskupovo rozhodnutie potvrdil aj Vatikán.

Mimochodom, Galus vyzval spomínaný katolícky týždenník Niedziela, aby sa ospravedlnil za klamstvá, ktoré v súvislosti s ním a jeho spoločenstvom šíri, alebo aby sa vzdal slova katolícky vo svojom názve.

Čenstochovský arcibiskup Depo kňaza Daniela Galusa teda suspendoval a veriacim zo spoločenstva bolo ponúknuté vysluhovanie duchovnej služby inými kňazmi. V Pustovni Ducha Svätého zároveň biskup až do odvolania zakázal slúžiť sväté omše a vysluhovať sviatosti.

Napriek tomu Galus suspendáciu nerešpektuje a naďalej slúži omše, vysluhuje sviatosti a káže. A naďalej za ním chodia veriaci. Jedno poľské médium dokonca informovalo, že na parkovisku pred pustovňou videli aj autá so slovenskými značkami.

Arcibiskup Depo reagoval a veriacim poslal list, kde ich upozorňuje, že suspendovaný kňaz neplatne vysluhuje sviatosti. Daniel Galus arcibiskupa dokonca obvinil, že je v slobodomurárskej lóži, preto ho nie je povinný poslúchať, a zároveň ho verejne vyzval, aby robil pokánie.

Tvrdí tiež, že ak by opustil pustovňu, diabol zrealizuje svoj plán. Diabli mu vraj povedali, že bude ľutovať, s kým sa dal do boja, a že urobia všetko pre to, aby ho vyhodili z pustovne.

Arcidiecéza reaguje, že ak Galus nebude rešpektovať to, že je suspendovaný, čo znamená, že nemôže verejne vykonávať kňazskú službu ani nosiť klerický odev, môže ešte dôjsť k jeho exkomunikácii. To, čo robí, je podľa biskupstva cesta ku schizme.

Uvidíme teda, ako kňaz, za ktorým chodia tisíce veriacich, napokon dopadne.

Bývalý kňaz si vytvoril sektu a vlastné sanktuárium

Tento prípad však nie je v Poľsku ojedinelý. Viacero suspendovaných kňazov má okolo seba veriacich a nasledovníkov. Ďalším duchovným, ktorý zblúdil, je Piotr Natanek. Potom ako bol v roku 2008 suspendovaný krakovským arcibiskupom kardinálom Stanislavom Dziwiszom za teologické bludy, ktoré šíril, založil si Pustovňu Nepoškvrnenej v obci Grzechynia 50 kilometrov od hraníc so Slovenskom.

Nejde však o žiadnu pustovňu v pravom slova zmysle. Natanek si vybudoval komplex, kde sa schádzajú jeho prívrženci. Typické pre nich je, že chodia v červených plášťoch. Svoje kázne vysiela na Youtube a založil si aj vlastnú televíziu.

Do jeho areálu sa však tak ľahko nedostanete. Kontroverzie vzbudzuje aj jeho stavebná činnosť bez povolenia. Ako napísala Gazeta Krakowska, kňaz si stavia, čo chce, bez povolení, susedia sú z toho nešťastní, podľa nich ničí les a zeleň.

V roku 2020 poľská televízia TVP1 odvysielala rozsiahlu reportáž o stavebnej činnosti bývalého kňaza v rozpore so zákonmi. Na území svojho panstva v Grzechyni ilegálne postavil početné kaplnky, kamenné chodníky, jazierka a miesta na spanie. V tom istom roku nariadil okresný stavebný dozor zbúrať väčšinu budov v pustovni.

Rozhodnutie zdôvodnil zlým technickým stavom budov a výstavbou nehnuteľností v lesných porastoch. Inšpektor zároveň nariadil pozastaviť výstavbu pútnického domu v neďalekom Zawoji. Natanek sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal. A nielen to, obohnal svoje panstvo obrovským plotom, kúpil neďaleké pozemky a rozšíril stavenisko. Investícia sa nachádza v zosuvnom území.

Prívrženci kňaza Nataneka, rytieri Krista. Foto: Facebook/Lech Alex Bajan

V roku 2020 televízia TVP info odvysielala reportáž o činnosti sekty, ktorej členovia si hovoria rytieri. Reportérka sa do areálu dostala počas bohoslužieb so skrytou kamerou. Odvtedy pri vstupe visí tabuľka s nápisom zákazujúcim vstup TVP a ďalším novinárom.

Reportérka zistila, že vstupenkou na pozemok je biela kvetina, a vďaka tomu sa tam dostala. Väčšina Natanekových nasledovníkov nosí červené plášte s obrazom Ježiša Kráľa, ktorý ich vraj chráni pred diablom. Jedna z veriacich v reportáži hovorí, že sú rytiermi Krista Kráľa a bránia všetko, čo je v cirkvi najdôležitejšie.

Ako poukázala reportáž, Natanek dokáže od veriacich šikovne vytiahnuť peniaze. Keď členovia SBS, ktorá stráži areál, videli kamery poľskej televízie, boli voči novinárke verbálne agresívni.

Bývalý salezián odmieta opustiť kláštor

Ďalším prípadom v Poľsku je suspendovaný poľský salezián Michał Woźnicki, ktorý si po tom, ako mu v saleziánskom kostole nedovolili slúžiť tzv. tridentskú omšu, spravil kaplnku vo svojej izbe.

Odmietol poslúchnuť predstavených, biskupa aj generálneho predstaveného rehole a napriek suspendácii stále býva v saleziánskom dome, ktorý odmieta opustiť.

Do kaplnky v jeho izbe každý deň prichádza zopár veriacich, ktorým slúži omše a modlí sa s nimi. Momentálne sa s ním saleziáni už niekoľko rokov súdia, aby opustil rehoľný dom, ktorý neoprávnene obýva. Bývalý kňaz Michał Woźnicki sa stále považuje za kňaza a saleziána a tvrdí, že tzv. tridentská omša, alebo omša v ríte rímskom, je jediná pravá a ostatní duchovní zblúdili.

Všetky svoje pobožnosti, ktoré trvajú aj niekoľko hodín, a rovnako nekonečne dlhé kázne vysiela aj na youtubovom kanáli. Zároveň s miestnymi saleziánmi vyvoláva konflikty a na mieste nie raz zasahovala polícia. Aj Michał Woźnicki popieral pandémiu a epidemiologické opatrenia a v kláštornej izbe slúžil po celý čas jej trvania omše za účasti veriacich.

Keď ho raz vyviedli policajti, aj niektoré weby na Slovensku, ktoré sa tvária kresťansky, zdieľali toto video a tvrdili, že v Poľsku sa začalo prenasledovanie kňazov, ktorí slúžia omše aj počas pandémie.

Tieto webstránky však už nepovedali, že ide o suspendovaného kňaza, ktorý si v izbe zriadil kaplnku, neoprávnene obýva izbu v rehoľnom dome a vodí veriacich do klauzúry.

Bývalý kňaz si zároveň nahrával stretnutia so svojimi predstavenými, ktoré bez ich súhlasu uverejňoval na webe. Rovnako z jeho videí nadobudnete pocit, že chodí po dome a ulici s vždy pripravenou kamerou.

Rovnako pohŕda všetkými kňazmi a biskupmi, ktorí neslúžia tzv. tridentskú omšu. Ostatných nazýva posmešne „posoborovci“, čo by sme mohli preložiť ako pokoncilovci. Pápeža Františka nenazve ináč ako Bergolio a od veriacich si necháva bozkávať ruku a pohoršuje sa, keď ho niekto ako kňaza neosloví s úctou.

Toto je príklad len troch duchovných, ktorí zblúdili a dokázali presvedčiť svojich prívržencov, že majú pravdu a uškodené bolo im.

Neglorifikujte kňazov, prosí poľský karmelitán

Na margo kňaza Galusa sa vyjadril aj poľský karmelitán Krzysztof Piskorz, ktorý má na starosti pastoráciu povolaní. Ešte minulý rok vo videu poukázal, že v cirkvi platí jedna zlatá zásada. Tou je svätá poslušnosť.

„Znamená, že biskupi sa mýlia a otec Daniel (Galus) je úžasným svätým kňazom? Svätý kňaz sa ukáže, keď v poslušnosti prijme rozhodnutia svojho biskupa,“ hovorí poľský karmelitán. Tvrdí, že ho nemilo prekvapili komentáre, kde ľudia nadávali na biskupov, ktorých posielali pracovať do kameňolomu, a bránili „svätého“ kňaza. „Ľudia, spamätajte sa, lebo neviete, čo robíte. To je cesta neposlušnosti do pekla,“ apeloval páter Piskorz.

Karmelitán si ďalej kladie otázku, že ak je niekto zázračným charizmatikom, ale je neposlušný, čia to je robota. „Nemýľme sa, je to práca démona. Svätá Terezka Ježiškova hovorila, že kde je neposlušnosť, tam je duša zvádzaná diablom. V koho veríš? V Pána Boha či v kňaza? Tak kedysi vznikali sekty,“ poukázal vo videu poľský rehoľník.

„Prosím vás, neglorifikujte nás kňazov, nestavajte nás na prvé miesto. Boh má byť na prvom mieste. Nenaleťte niekomu, kto pekne rozpráva a vedie krásne modlitby. Svätú omšu je potrebné slúžiť v jednote s cirkvou a nie na kázni spievať jazykmi,“ dodáva páter Piskorz.

Karmelitán spomína tiež video, kde otec Daniel káže a potom upadá do akéhosi tranzu a začne hovoriť jazykmi. „To nie je cesta, to nie je charizma v jednote s cirkvou. Aj diabol vie byť opicou Boha a dať takéto charizmy. Je absurdné, ako slepo idú ľudia za takými kňazmi, aj by zomreli za nich,“ kritizoval.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0