Aktuálne 05. február 2016

Pozor na silné sneženie na severe Slovenska

TASR
TASR
Vplyvom hmly, vlhkosti a nízkych teplôt sa tiež môže na cestách tvoriť poľadovica.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Vplyvom hmly, vlhkosti a nízkych teplôt sa tiež môže na cestách tvoriť poľadovica.

Na severnom Slovensku by si mali dávať vodiči pozor na silné sneženie, ktoré spôsobuje dohľadnosť do 100 metrov a vyskytuje sa v  Námestove, Brodne, Hornom Hričove, Skalitom, Čadci, Hričovskom Podhradí či v Predmieri. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej webovej stránke www.zjazdnost.sk.

SSC zároveň upozorňuje, že vplyvom hmly, vlhkosti a nízkych teplôt sa môže na cestách tvoriť poľadovica.

Všetky sledované úseky ciest, diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý. Výnimkou je úsek rýchlostnej cesty R3 Trstená - Tvrdošín a Sedliacka Dubová - Široká, kde sa na vozovke miestami nachádza kašovitý sneh do jedného centimetra.

Kašovitý, prípadne utlačený sneh do hrúbky jedného až troch centimetrov sa nachádza na cestách v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska.

Lavínová hrozba je najmä na svahoch so sklonom viac ako 30 stupňov

Vo Vysokých a Západných Tatrách, od nadmorskej výšky 1500 metrov, je mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená. Uvoľnenie lavín je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení, hlavne na strmých svahoch, ktoré majú sklon viac ako 30 stupňov," uviedol. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú, ale môžu sa vyskytnúť spontánne splazy alebo malé lavíny. V Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň.
 

Dnes ráno bolo na horách zamračené, takmer všade snežilo, miestami sa vyskytovala hmla. Ochladilo sa, teploty vzduchu sa pohybovali v rozmedzí od mínus 15 do mínus troch stupňov Celzia. Fúkal dosť čerstvý vietor severných a západných smerov s rýchlosťou do 40, miestami na hrebeňoch Tatier až prudký do 65 kilometrov za hodinu.

Za posledných 24 hodín pripadlo do 15 centimetrov nového prachového snehu. Za posledné dva dni napadlo vo Vysokých Tatrách do 20 centimetrov, v Nízkych Tatrách a Fatrách do 10 centimetrov snehu. Vplyvom silného vetra a súčasného sneženia sa na záveterných stranách môžu vyskytovať snehové vankúše a vetrom naviaty sneh, ktorý nie je s podkladovou ľadovou vrstvou dostatočne zviazaný. Tieto vrstvy sú jasne rozoznateľné podľa farby, starý sivý sneh až ľadovica, naviaty je jasno biely. Takéto útvary sú veľmi nestabilné a môžu sa uvoľniť už pri malom zaťažení.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0