Aktuálne 05. február 2016

Borec: Hanbím sa za mnohé kauzy súčasnej vlády

TASR
TASR
Ako reprezentant vlády musím povedať, že za mnohé kauzy, ktoré sú s ňou spojené, sa hanbím, povedal minister spravodlivosti.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Borec: Hanbím sa za mnohé kauzy súčasnej vlády
Ako reprezentant vlády musím povedať, že za mnohé kauzy, ktoré sú s ňou spojené, sa hanbím, povedal minister spravodlivosti.

Minister Borec (nominant Smeru-SD) to vyhlásil vo štvrtok pred podnikateľskou komunitou, ktorá bola na predvolebnej diskusii Iniciatívy za vládu zákona. 

Borec to uviedol v odpovedi na otázku, ktorá získala najviac hlasov z publika, či má ako minister prehľad o počte vyšetrených veľkých korupčných káuz. Vysvetlil, že jeho pocit hanby sa týka iba reálnych káuz. „Ale mnohé sú také, ktoré sú nafúknuté a zmanipulované, čo tiež chápem, že je to súčasť politického boja. Odmietam sa však podpisovať pod akékoľvek korupčné konanie kohokoľvek,“ zdôraznil.

Podľa ministra v súčasnosti prebieha vyšetrovanie viacerých veľkých korupčných káuz, napríklad viacerých ministrov prvej vlády Roberta Fica. „Je to téma, ktorú treba ďalej rozvíjať a riešiť a ja som presvedčený, že v budúcnosti bude potrebné riešiť akčnosť tak, ako sa to deje v Českej republike alebo aj v Rumunsku,“ doložil.

Potieranie korupcie a boj za lepšiu políciu, prokuratúru a súdnictvo je z jeho pohľadu jeden z najdôležitejších prvkov právneho štátu. Diskusné fórum zorganizovali zamestnávateľské organizácie, podnikateľské asociácie a obchodné komory združené v iniciatíve.

Zaujímalo ich, ako chcú politické strany zlepšiť transparentnosť a predvídateľnosť legislatívneho procesu, čo mienia urobiť pre zníženie korupcie a zlepšenie fungovania súdov, prokuratúry a polície. Zástupca iniciatívy Miroslav Šarišský priblížil, že pripravili balíček desiatich očakávaní od budúcej vlády.

„Uvedomujeme si, že budovanie právneho štátu je proces. Sme si vedomí, že prijatie samotných zákonov a opatrení často nerieši nič alebo len veľmi málo, že papier znesie všetko a v konečnom dôsledku ide o to, aké zmeny prispejú k tomu, aby sa na Slovensku podnikalo férovejšie, jednoduchšie, bezpečnejšie a predvídateľnejšie,“ povedal Šarišský.

Okrem ministra Boreca pozvanie do diskusie prijal predseda #Siete Radoslav Procházka, predseda SaS Richard Sulík, líderka kandidátky OĽaNO Veronika Remišová, podpredseda KDH Pavol Zajac a podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská. Publikum svojimi argumentmi najviac presvedčil Sulík, ktorý získal najviac hlasov.

Foto – TASR/Andrej Galica

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0