Aktuálne 05. február 2016

Agentúra ministerstva hospodárstva SARIO bude mať zastúpenie na Kube

TASR
TASR
Zastúpenie SARIO na Kube by malo pre Slovensko pokryť aj ďalšie dve teritoriálne a ekonomicky najzaujímavejšie krajiny – Panamu a Jamajku.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Zastúpenie SARIO na Kube by malo pre Slovensko pokryť aj ďalšie dve teritoriálne a ekonomicky najzaujímavejšie krajiny – Panamu a Jamajku.

Zriadenie zastúpenia agentúry SARIO na Kube bolo prvým bodom stretnutia ministra hospodárstva Vazila Hudáka s podpredsedom vlády a viceprezidentom Rady ministrov Kubánskej republiky Riccardom Cabrisasom, ktoré sa konalo na pôde ministerstva hospodárstva SR.

Ďalšími spoločnými témami bolo prehĺbenie hospodárskych vzťahov a bilaterálneho obchodu, predovšetkým v oblasti energetiky, inovácií a nových technológií.

Zriadenie zastúpenia agentúry SARIO priamo na Kube by malo smerovať k vytvoreniu kontinuity kontaktov ako aj k administratívnej, logistickej a technickej podpore firmám, ktoré podnikajú na Kube, alebo majú tam záujem realizovať svoje projekty. Zastúpenie SARIO na Kube by malo pokryť pre Slovensko aj ďalšie dve teritoriálne a ekonomicky najzaujímavejšie krajiny – Panamu a Jamajku. Ako uviedol minister Hudák, “do SARIA vkladáme veľa nádejí. Veríme, že nám pomôže viac aktivizovať vzťahy v rovine konkrétnych projektov.“

Diskusia sa ďalej venovala aj konkrétnym projektom, ktorých spoločným menovateľom je oblasť energetiky. V piatok, 5. februára je naplánovaný podpis zmluvy so spoločnosťou SES Tlmače na výstavbu elektrárne Mariel, kde budú hlavné dodávky elektriny zabezpečovať práve slovenské spoločnosti. Predstaviteľ kubánskeho ministerstva pre energetiku a baníctvo Raúl Barreiro predpokladá, že “v roku 2019 bude elektráreň plne funkčná.“ Zároveň dodal, že “v nasledujúcich týždňoch sa dohodne aj model financovania elektrárne.“

Minister Hudák spomenul aj ďalšie projekty, ktoré má Slovensko záujem realizovať na Kube. Jedným z kľúčových je projekt výstavby bioetanolového závodu z cukrovej trstiny. Má napomôcť rozvoju kubánskeho poľnohospodárstva a zároveň znížiť závislosť krajiny od ropy. Kubánska delegácia o ponúkané projekty prejavila záujem, pričom zdôraznila dôležitosť vzájomných návštev a negociácií s predstaviteľmi podnikateľského sektora.

Na druhej strane slovenské firmy prejavili záujem o spoluprácu s Kubou už na medzinárodnom veľtrhu FIHAV 2015 v Havane, ako aj prostredníctvom úspešnej podnikateľskej misie Renovables Cuba 2015. Práve tá ponúkla príležitosť vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a obnoviteľných zdrojov, v dopravnom sektore a farmaceutickej výrobe, dodávkach techniky v civilnom letectve a poľnohospodárstve. Obchodovanie s Kubou Slovensko motivuje, pretože ponúka vstupnú bránu na trhy krajín Latinskej Ameriky - Venezuely, Bolívie a Ekvádoru. Naopak, pre kubánsky podnikateľský sektor Slovensko predstavuje bránu do členských štátov EÚ.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0