Politika 30. január 2016

Libanon: Kresťania sa konečne dohodli

Ján Krupa
Ján Krupa
V Libanone je na obzore koniec vyše 18 mesiacov trvajúceho politického zápasu o obsadenie postu prezidenta štátu.
V Libanone je na obzore koniec vyše 18 mesiacov trvajúceho politického zápasu o obsadenie postu prezidenta štátu.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Ján Krupa

Libanon: Kresťania sa konečne dohodli

Ako informovala rakúska tlačová agentúra KAP, prezidentský kandidát Samir Geagea, ktorý je predsedom kresťanskej strany Libanonské sily, vyzval svojich politických partnerov a prívržencov, aby podporili prezidentského protikandidáta Michela Aouna, vyslúženého generála a zakladateľa prevažne kresťanského Slobodného patriotického hnutia.

Geagea a Aoun, obaja maronitskí kresťania, sú politickými protivníkmi už od čias libanonskej občianskej vojny (1975 – 1990), aj v uplynulých rokoch stáli proti sebe na vnútropolitickej i medzinárodnej úrovni. Súčasný Libanon je rozštiepený na politické tábory v neposlednom rade aj pre rozdielne postoje v zahraničnej politike. Politický rozkol sa týka aj kresťanov, ktorí majú 41-percentný podiel na obyvateľstve takmer 6-miliónového Libanonu.

Aliancia 14. marca

Libanonské sily sú súčasťou Aliancie 14. marca, ktorá je podporovaná Saudskou Arábiou a odmieta sýrsky režim Bašara al-Asada. V tejto koalícii síce počtom kresiel v libanonskom parlamente vedie sunnitské hnutie Budúcnosť, no ďalšie priečky patria kresťanom. Záujmy maronitov zastupujú hneď dve politické strany: Libanonské sily, ktoré v parlamentných voľbách v roku 2009 získali 8 kresiel, a Kataeb, ktorý dosiahol 5 poslaneckých mandátov. Záujmy arménskych kresťanov reprezentuje Hunčakská sociálno-demokratická strana skrze svojich dvoch poslancov.

Aliancia 8. marca

Slobodné patriotické hnutie predstavuje najsilnejšiu zložku Aliancie 8. marca. Prevažne maronitskí kresťania tvoria koalíciu so šiitskymi hnutiami Amal a Hizballáh. Táto koalícia má blízko k iránskej vláde a podporuje vládnutie sýrskeho prezidenta Bašara al-Asad. Slobodné patriotické hnutie získalo v parlamentných voľbách v roku 2009 19 kresiel. Súčasťou koalície je aj maronitské hnutie Marada, ktoré je v libanonskom parlamente zastúpené 3 poslancami. 

Michel Aoun.

Prezidentský post vyhradený maronitovi

Politický systém v Libanone stanovuje, aby prezident bol členom Maronitskej cirkvi, naopak premiér príslušníkom sunnitskej a predseda parlamentu šiitskej vetvy islamu. V libanonskom parlamente musia mať kresťania a moslimovia paritne po 64 kresiel. 

Libanon je bez hlavy štátu od mája 2014, pretože prozápadná koalícia Aliancia 14. marca a na Sýriu Bašara al-Asada orientovaná Aliancia 8. marca sa nedokázali dohodnúť na nástupcovi Michela Suleimana (2008 – 2014). Doposiaľ stroskotalo 35 pokusov hlasovať o novom prezidentovi, pretože sa nikdy nezišiel potrebný počet poslancov.

Suleiman Franjieh

Na prekonanie krízy okolo nového libanonského prezidenta bol v decembri ako kompromis medzi politickými blokmi navrhnutý Suleiman Franjieh, blízky priateľ Bašara al-Asada a líder maronitského hnutia Marada, ktorý dovtedy podporoval prezidentskú kandidatúru Michela Aouna. Hoci Franjieh verejne vyhlásil, že v prípade svojho zvolenia bude výrazne podporovať zbližovanie politických blokov, kresťanskí poslanci ho 16. decembra aj tak odignorovali.

Takýto postoj poslancov roztrpčil maronitského patriarchu a kardinála Boutrosa Becharu al-Rahiho, ktorý kandidatúru kompromisného kandidáta verejne podporoval. Ako informovala agentúra Fides, najvyšší predstaviteľ najväčšej cirkevnej komunity v Libanone politikom cez médiá prísne odkázal: „Nikto nemá právo takouto blokádou hazardovať s osudom krajiny. Skôr je povinnosťou všetkých rešpektovať ústavu a podriadiť sa jej.“

Michel Aoun

Michel Aoun je považovaný za rivala sunnitského premiéra Tammama Salama, ktorý je v úrade od februára 2014. Tammama Salama nominovala Aliancia 14. marca, ktorá je proti Bašarovi al-Asadovi. Tammam Salam vládne s podporou nielen Iránu, ale aj Saudskej Arábie, doposiaľ sa mu ale nepodarilo rozbehnúť nijaké hlbšie reformy.

„Dodnes si s hrôzou spomínam, ako počas občianskej vojny, keď som bol ešte mladý kňaz, maronitské strany zaujali nepriateľské pozície a vášnivo proti sebe bojovali,“ povedal národný riaditeľ Pápežských misijných diel a maronitský kňaz Rouphael Zgheib pre agentúru Fides. O podpore Aounovej prezidentskej kandidatúry jeho protikandidátom Geageom sa vyjadril: „Čo sa teraz stalo, je zaiste prekvapivé a kresťania to prijali s úľavou. Zostáva len dúfať, že nie je príliš neskoro. Musíme si počkať na reakcie v regióne a pozorovať, ako budú reagovať moslimské strany, ktoré doposiaľ mlčali... Sme v čase očakávania. Žiaľ, ešte nemôžeme povedať, že táto záležitosť je už vybavená.“  

Samir Geagea.

Situácia v Libanone nie je ľahostajná ani Vatikánu

Maronitský patriarcha a kardinál Boutros Bechara Rahi pricestoval vo štvrtok 21. januára do Vatikánu, aby s pápežom Františkom a zástupcami kúrie diskutoval o najnovšom vývoji v politickom zápase o obsadenie postu libanonského prezidenta. Pred odletom do Ríma sa patriarcha pred NNA priznal, že povzbudzoval poslancov k rokovaniam a novým iniciatívam, pričom „toto úsilie bolo korunované Geageovou podporou kandidatúry Aouna“. Bývalý prezidentský kandidát Samir Geagea, ktorý je predsedom strany Libanonské sily, medzitým vyhlásil, že napriek stiahnutiu svojej kandidatúry jeho strana zostáva členom Aliancie 14. marca.  Podpora Aouna nemá „nič spoločné s naším politickým nasmerovaním“, povedal Geagea v stredu 20. januára v libanonskej štátnej televízii.

Sýrski patriarchovia

V súvislosti s najnovšími vývojom okolo prezidentských volieb v Libanone sa vo štvrtok 21. januára radili s libanonskými politikmi aj sýrsky pravoslávny patriarcha Mor Ignatius Aphrem II. a sýrsky katolícky patriarcha Ignace Youssif III. Younan. Informovala o tom agentúra Fides. Patriarchovia vyjadrili svoje obavy a návrhy vo veci krízy v regióne, ktorá ťažko dolieha predovšetkým na kresťanské komunity. Patriarchovia sa radili s Mohammadom Raadom zo šiitskeho „Hizballáhu“, s generálom Michelem Auonom z prevažne kresťanského Slobodného patriotického hnutia, Samirom Geageom z kresťanskej strany Libanonské sily, s Fuadom Siniorom zo sunnitskej strany Budúcnosť, so Samim Gemajelom z maronitskej strany Kataeb a so šiitskym predsedom libanonského parlamentu Nebihom Berrim. Patriarchovia zdôrazňovali, že nový prezident musí garantovať práva všetkých konfesií a náboženstiev v krajine. V tejto súvislosti žiadali, aby každej z oboch sýrskych cirkví bolo v libanonskom parlamente garantované aspoň jedno poslanecké kreslo, keďže Sýrčania žijú vo výraznej menšine v Libanone. Túto požiadavku podporuje aj maronitský patriarcha Boutros Bechara Rahi. V Libanone dnes existuje Sýrska sociálno-nacionalistická strana, ktorá je súčasťou Aliancie 8. marca a v parlamentných voľbách v roku 2009 získala dve kreslá. Podobným úspechom sa ale nemôže pochváliť Sýrska únia Libanonu, ktorá je členkou Aliancie 14. marca a v posledných parlamentných voľbách, naopak, úplne prepadla.

 

Foto: Flicr, wikimedia

 

 

 

 


 
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0