Blog 14. október 2017

Aj korupčná ryba smrdí od hlavy. Je ňou prezident Kiska, alebo premiér Fico?

Pavol Martinický
Pavol Martinický
Podľa prezidenta Kisku sa teraz „rozhoduje, či Slovensko je, alebo nie je mafiánskym štátom." V zmysle výroku pápeža Františka, že „korupcia zapácha", patrí Slovensko k najviac zapáchajúcim štátom sveta. Podľa prívržencov Kotlebovej ĽSNS aj korupcia smrdí od hlavy, ktorou je prezident. Podľa premiéra je prezident rovnaký daňový podvodník ako Bašternák, od ktorého má Fico prenajatý byt. Čo však dokazujú fakty a kalkulačka?
Podľa prezidenta Kisku sa teraz „rozhoduje, či Slovensko je, alebo nie je mafiánskym štátom." V zmysle výroku pápeža Františka, že „korupcia zapácha", patrí Slovensko k najviac zapáchajúcim štátom sveta. Podľa prívržencov Kotlebovej ĽSNS aj korupcia smrdí od hlavy, ktorou je prezident. Podľa premiéra je prezident rovnaký daňový podvodník ako Bašternák, od ktorého má Fico prenajatý byt. Čo však dokazujú fakty a kalkulačka?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Martinický

Prezident tak reagoval na zverejnenie údajov z daňovej kontroly vo firme, ktorú vlastní spolu so svojim bratom, a ich zneužitie na politický boj proti nemu. Išlo o nadmerný odpočet dane z pridanej hodnoty (DPH) z r. 2014 vo výške 27-tisíc eur, a 155-tisíc eur v čase prezidentskej kampane.

„Prezidenta mrzí, že spoločnosť KTAG pri účtovaní spravila chybu, ale je rád, že okamžite po kontrole finančnej správy boli dane a penále vo výške 36 000 eur doplatené. Prezident Andrej Kiska však považuje za neprijateľné, aby sa v politickom boji zneužívali dokumenty finančnej správy,“ povedal hovorca prezidenta Krpelan. Niekto verí, že šlo o omyl, niekto neverí. Podstatné sú fakty a súvislosti, ktoré viacerí neberú do úvahy.

Mafiánsky štát a omyl pána prezidenta

Prezident sa mýli v tom, že teraz sa „rozhoduje, či Slovensko je mafiánskym štátom." Slovensko je ním už dlho. Stačí porovnať slovenskú realitu s tým, ako činnosť mafie opísal taliansky vyšetrujúci sudca Giovanni Falcone v knihe Cosa nostra:

„Úplatky dnes platia prakticky všetci“ napísal Falcone v r. 1995. Na Slovensku to platí už desaťročia. „Mafián v pozícii priemyselníka … bohatý a istý si tým že môže disponovať veľkými peniazmi, ktoré si nemusel požičať a nemusí ich ani vrátiť, vynaloží všetko úsilie, aby si vo svojej podnikateľskej oblasti vytvoril monopol.“ Väčšina (post)komunistických zbohatlíkov získala majetky korupčnou privatizáciou, podvodmi i pôžičkami z bánk, ktoré nemuseli vrátiť. Konkurzy verejného obstarávania, patria k hlavným zdrojom príjmov mafiánskych podnikateľov. Takéto zisky často smerujú cez nastrčené osoby a garážové firmy do daňových rajov.

Podľa Falconeho mafii prospieva organizácia justičných úradov, sťažujúca prácu vyšetrovateľom, ktorí majú pred sebou mafiánsku organizáciu oddávna pevne začlenenú do mocenských štruktúr štátu. Komunisti a eštebáci sú do nich začlenení už vyše 70 rokov, od Košického vládneho programu. Vieme ako riadi vyšetrovanie minister Kaliňák, aj že väčšinu z najhorších káuz zastavila prokuratúra a súdy. V korupcii a vymožiteľnosti práva patrí Slovensko k najhorším na svete už mnoho rokov. (viac tu: https://www.postoj.sk/26848/papez-frantisek-korupcia-zapacha-aj-na-slovensku )

Tunelovanie a zneužívanie štátu

Rozkrádanie štátu v miere vysoko prevyšujúcej západné demokracie má pôvod v komunistickej diktatúre. Už Stalin v r. 1926 priznal že Komunista ľahko porušuje a obchádza zákon, lebo „pokladá často štát, zákony a podobné veci za rodinnú vec. ... komunistovi nerobí veľkú námahu, aby podobne ako sviňa vliezol do záhrady štátu a niečo v nej zhrabol, alebo ukázal svoju štedrosť na úkor štátu." (Viac tu: https://blog.postoj.sk/24829/komunista-ako-svina-v-zahrade-statu )

Aj R. Fico pri vstupe do KS, ktorým začal politickú kariéru, vyjadril súhlas s politikou a cieľmi Strany, a zaviazal sa, že ich bude podporovať. Tým cieľom je boj proti demokracii a Cirkvi, a ovládnutie štátu, justície, i ekonomiky vládnou stranou.

Na moskovskom inštitúte pre KGB a stranícke špičky študoval aj minister Lajčák a zakladatelia Penty. Väčšina našich najväčších a najbezohľadnejších zbohatlíkov má pôvod v komunisticko-eštebáckych kruhoch a Mečiarovskej privatizácii. Ficov Smer prevzal od Mečiara viacerých poslancov, politických i komerčných partnerov aj voličov.

Štát na boj proti politickým protivníkom viac než mafia zneužívajú nedemokratické režimy. Šéf československých komunistov Gottwald už v r. 1929 povedal, že naši komunisti sa do Moskvy chodia učiť ako svojim protivníkom zakrútiť krk. U nás to komunisti robili už ako súčasť Vlády Národného Frontu, ktorá na konci vojny nahradila Benešovu exilovú vládu. Robil to V. Mečiar s pomocou I. Lexu na čele SIS a I. Gašparoviča na čele NR SR, napríklad proti biskupovi Balážovi a prezidentovi Kováčovi. Teraz to niekto robí proti prezidentovi Kiskovi

DPH na Slovensku po slovensky

Ministrom financií v prvej vláde R. Fica bol J. Počiatek, ktorý podobne ako minister vnútra R. Kaliňák k ministerskému platu okolo 40-tisíc € priznáva príjem ročne 267-tisíc, 600-tisíc až takmer milión eur. Ako zdroj uvádzajú neurčité podiely v nemenovaných firmách a príjem z „nejakých eseročiek" bez udania čo len názvu. Počiatek vlastní jednu z najluxusnejších bratislavských víl v cene 3,5 milióna € a ďalšie nehnuteľnosti vrátane bytu v komplexe Bonaparte, kde býva aj R. Fico.

P. Kažimír ako minister financií v roku 2012 v relácii RTVS hovoril o tom, že sa vláde nepodarilo vybrať DPH vo výške 2,6 miliardy €. Moderátor pripomenul, že to je „... na naše staré peniaze ... 80 miliárd korún ... sa tu kradne roky, roky, roky?" Kažimír odpovedal: „Roky, roky, roky. ... sú to v zásade kriminálne živly, organizované skupiny. A samozrejme, že by to nešlo, z časti bez spolupráce zvnútra. ... čiže to je celá sieť a pokiaľ sa jasne nedá signál z najvyšších miest ..." http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/137/40309?p=fl )

Európska komisia 28.09.2017 zverejnila výsledky výberu DPH za 2015. Horšie ako Slovensko je z 28 štátov EÚ iba Rumunsko. (https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/tax-cooperation-control/vat-gap_en ) Kažimírovi sa nepodarilo vybrať DPH vo výške 2,25 mld. €. (https://vladimirkratky.blog.sme.sk/c/465503/80-000-000-000-sa-tu-kradne-roky-roky-roky-kazimir-roky-roky-roky.html?ref=viacbloger )

V júli 2016 denníkN informoval, že firmám L. Bašternáka vyplatil štát za posledných 12 rokov na vratkách DPH asi 16 miliónov eur. Pri údajnom predaji 7 bytov za 1 euro, štát pre nečinnosť úradov a polície prišiel o 680-tisíc na nezaplatení DPH a dane zo zisku. Bašternák potom tvrdil, že kúpnu cenu 12 miliónov eur zaplatil v hotovosti, a Kaliňák sa vyjadril, že je to v poriadku. (Aktuality.sk, 13.6.2016)

TREND a Aktuality sk. priniesli rozhovor s bývalým vyšetrovateľom kauzy z východného Slovenska, kde firmy prepojené na špičky Smeru pripravili štát neoprávneným čerpaním DPH o 75 miliónov eur. Vyšetrovateľ tvrdil, že na neho bol vyvíjaný nátlak aby sa nič nevyšetrilo. Polícia po vypočutí Počiatka a Kaliňáka povedala že skutok sa nestal aj keď ho potvrdzoval hlavný svedok a nahraté telefonáty. (etrend.sk, 11.12.2016)

Namiesto riešenia týchto nevybratých a ukradnutých miliárd niekto vytiahol zaplatených "prezidentových" 180 tisíc. Komu to slúži?

Súdruh predseda Fico povedal

R. Fico podnes neodpovedal na otázku, či bol v byte spojenom s kauzou Gorila.

Keď biskup M. Lach podporil štrajk zdravotných sestier, a jasne pomenoval príčiny zlej situácie nie len v zdravotníctve, premiér Fico reagoval rozčúleným útokom, že sa cirkev nemá miešať do politiky.

Protesty proti Bašternákovej a Kaliňákovej kauze označil R. Fico za úmyselné škodenie Slovensku. To zopakoval aj J. Čarnogurský a minister Lajčák, ktorého rezort sa o pár týždňov "vyznamenal" kauzou Evka, kde šlo „len" o asi 200 tisíc eur. Jej parlamentné vyšetrenie pomohol Smeru zastaviť aj poslanec za Kotlebovu ĽSNS.

Zuzana Wienk z Aliancie Fair-Play povedala, že Fico o daňovej kauze prezidenta Kisku vedel už predtým, ako to zverejnili médiá na základe informácie z ukrajinského webu. Fico potvrdil, že je to pravda, ale že sa to vraj dozvedel od Kisku, čo tento poprel.

Premiér zároveň povedal, že prezident chcel u generálneho prokurátora „vybaviť vec vratiek DPH v jeho a v bratovej firme." Podľa Stanoviska strany Smer Fico hovorí pravdu, že Kiska ovplyvňoval vyšetrovanie.

J. Čižnár, ktorého do funkcie menoval prezident Gašparovič ako kandidáta Smeru, vyhlásil, že Fico nehovorí pravdu. Že Kiska pri stretnutí s ním len vyjadril obavu, či bude vyšetrovanie objektívne. ( https://domov.sme.sk/c/20663603/ciznar-o-rozhovore-s-kiskom-prezident-odo-mna-nic-neziadal.html#ixzz4uj8ibMRS ) Na na tlačovej konferencii Čižnár zdôraznil, že nevnímal žiadny pokus o ovplyvňovanie, a Kisku len ubezpečil o tom, že vyšetrovanie prebehne podľa zákona.

Podobnosť a rozdiely

Na otázku poslankyne Jurinovej, kedy sa premiér vysťahuje z bytu daňového podvodníka, odpovedal Fico listom, ktorý v NR SR prečítal podpredseda vlády Pellegrini. Kisku tam prirovnal k Bašternákovi, nepriamo ho označil za daňového podvodníka, a protikorupčných demonštrantov poslal pred prezidentský palác. Tam ich zvolávali aj priaznivci Kotlebovej ĽSNS.

Medzi Kiskom a kauzami spojenými so stranou Smer sú však zásadné rozdiely:

Firma A. Kisku pýtala vratky za realizované služby, Bašternák a viacerí ďalší za fiktívne obchody a nereálne ceny. K prezidentovej firme pristupovala daňová kontrola rovnako, ako k väčšine „obyčajných" občanov a firiem, u Baštšernáka a iných Smeru blízkych so zjavnou snahou nič nevyšetriť.

Kiskov „prípad" niekto vytiahol a premiér o ňom hovorí dlho po tom ako nedoplatok aj s pokutou zaplatili, iné odmieta riešiť aj keď ide o sumy mnohonásobne vyššie, podnes nevyrovnané a zrejme pre štát navždy stratené.

So 180 tisícmi Kiskovej kauzy treba okrem vyššie uvedených podvodov na DPH, porovnať aj kauzy ako napr. Emisie za prvej vlády R, Fica keď prišiel štát o 3,7 miliardy Sk = 103 miliónov € ktoré by stačili na oddĺženie štyroch najväčších fakultných nemocníc. Vláda zaplatila aj 12,6 milióna, zo 136, ktoré Váhostav exeštebáka Širokého nezaplatil svojim drobným dodávateľom, a ďalšie mu škrtla.

K rekordnej strate Všeobecnej zdravotnej poisťovne 200 miliónov prispeli aj kšefty ako zmluva na 14 miliónov eur s firmou 77 ročnej tety šéfa poisťovne. Vládny „masér" Kostka, ktorého vyhlásenie ku kauze sa upravilo na počítači sekretárky R. Fica, zarábal denne 5000 eur. Hlavne pomocou špeciálnej klasifikácie ním robených úkonov vo VZP, ktorú ovláda Smer. A mnohé ďalšie.

A ešte jeden rozdiel doplním: A. Kiska si prezidentskú kampaň platil z vlastného. R. Fico si financuje kampane z našich daní - a opäť v mnohonásobne vyšších sumách ako 150 tisíc, ktoré žiadala na DPH vrátiť prezidentova firma.

Zodpovedný vedúci

Treba rozlišovať osobnú zodpovednosť za svoju firmu a politickú zodpovenosť za výkon verejnej funkcie a situáciu v štáte. A v tom je podstatný rozdiel medzi kauzou A. Kisku a zodpovednosťou vládnych činiteľov. 

Prvé úspechy bývalých komunistov po Novembri 1989 umožnila politika hrubých čiar za minulosťou. Mafiánsko korupčný systém do základov SR zabetónovala Mečiarova koalícia bývalých komunistov a nacionalistov.

Zákony a pravidlá fungovania štátu určuje parlament, kde má s krátkym prerušením už vyše 10 rokov väčšinu strana Smer. Vládu zo zákona kontroluje NR SR, ktorej predsedom bol v minulosti člen Smeru, dnes kapitán Danko zo SNS, ktorá je tradičným koaličným partnerom Mečiarovho HZDS aj Ficovho Smeru. O financiách i zákazkach štátu, aj obsadení vedúcich funkcií v štátnej správe rozhoduje vláda, ktorú už 10 rokov vedie R. Fico.

Jedinou kompetenciou prezidenta v tomto je podpísanie zákona schváleného parlamentom (ktorý ho môže prehlasovať), a (ne)menovať parlamentom navrhnutého sudcu či prokurátora.

Aj v tom je Kiska podstatne lepší než jeho dvaja predchodcovia. R. Schuster bol členom ÚV = vrcholného orgánu Komunistickej strany, ktorá tu s pomocou Moskvy korupčný systém zaviedla. Po Novembri 1989 bol predsedom parlamentnej strany SOP, ktorá sa po 4 rokoch zlúčila so SMERom. JUDr. Gašparovič, tiež exkomunista, vo všetkých ponovembrových funkciách pomáhal bývalým eštebákom, a aktívne brzdil demokratizáciu politického a právneho systému. Ako Mečiarov partner viedol parlament, keď tento hrubo porušoval demokratické princípy, a urážal prezidenta Kováča, ktorý tomu bránil. Ako prezident konal „akoby člen Smeru" a justíciu deformoval menovaním ľudí ako Harabín do jej vedenia.

To znamená, že aj ak sa ako podnikateľ prehrešil, konal ako mnoho iných slovenských podnikateľov a firiem. Za mafiánsko-korupčný systém ktorý tu máme však nenesie A. Kiska ani zlomok zodpovednosti hociktorého ministra či vedenia justície.

Má prezident odstúpiť?

Žiadajú to viacerí z rôznych dôvodov. Z hľadiska demokratických ideálov to teoreticky môže byť oprávnené. Z hľadiska spravodlivosti už menej, pokiaľ vo funkciách zostávajú takí, ktorí sa prehrešili mnohonásobne viac.

Čo by to však prinieslo Slovensku?

Finančne by občania nič nezískali. Firma A. Kisku svoj dlh voči štátu na rozdiel od biznispartnerov Smeru a SNS už splatila. Vzhľadom na to, že prezident bol už predtým slušne zabezpečený, a už viac krát svoj plat rozdal chudobným, stratili by možno najviac ďalší potenciálni obdarovaní.

Škoda, ktorú Slovensko kauzou prezidentovej DPH utrpelo nie je finančná, ale morálna a psychologická, lebo zrelativizovala omnoho horšiu korupciu vládnych strán a dala zdanlivý argument tým, čo tvrdia, že všetci politici sú rovnakí.

Odstúpenie A. Kisku by skutočne a nezištne ocenila sotva tretina Slovenska, ale žiaden z hriešnikov podstatne väčších ako Kiska by ho nenasledoval. Príkladom môže byť I. Radičová, ktorá sa vzdala poslaneckého mandátu po neúmyselnom porušení pravidiel, z ktorého nemala žiaden prospech. Málokto to ocenil, a v prezidentských voľbách proti nej zvíťazil I. Gašparovič, ktorý ako Mečiarov partner viedol parlament keď tento opakovane hrubo porušoval pravidlá demokracie i slušnosti.

Najviac by sa potešil plukovník Fico, kapitán Danko a ich parlamentná väčšina a biznispratneri, lebo by sa stratil niekto kto z vysokej pozície brzdí ich privatizáciu a zneužívanie štátu.

Na čas by prevzali prezidentské právomoci ako Mečiar a Gašparovič po odchode M. Kováča z funkcie. Vieme čo títo stihli za pár dní. Aká je šanca, že Slovensko, ktoré v r. 2016 zvolilo súčasný parlament a vládu, by zvolilo niekoho lepšieho ako A. Kiska?

Prezident Kiska prospieva demokratickému rozdeleniu moci, a napriek chybám je oprávnene najväčšou morálnou autoritou z našich ústavných činiteľov. Kto by ho nahradil?

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0