Aktuálne 06. august 2022

USA Parlament v štáte Indiana schválil takmer úplný zákaz interrupcií

TASR
TASR

Všetky interrupčné kliniky prídu o licenciu. Lekárovi, ktorý vykoná nelegálny potrat alebo nepredloží požadované správy, bude takisto odobratá licencia.

Všetky interrupčné kliniky prídu o licenciu. Lekárovi, ktorý vykoná nelegálny potrat alebo nepredloží požadované správy, bude takisto odobratá licencia.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Parlament v štáte Indiana schválil takmer úplný zákaz interrupcií
Parlament štátu Indiana. Foto – Twitter

Zákonodarný zbor v americkom štáte Indiana schválil v piatok večer miestneho času takmer úplný zákaz interrupcií. Umelé prerušenie tehotenstva bude povolené len vo výnimočných prípadoch: po znásilnení, v prípadoch incestu, keď plod nie je životaschopný alebo ak existuje vážne zdravotné riziko pre matku. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AP.

Interrupcie sa budú môcť vykonávať iba v nemocniciach alebo ambulanciách vo vlastníctve nemocníc, čo znamená, že všetky interrupčné kliniky prídu o licenciu. Lekárovi, ktorý vykoná nelegálny potrat alebo nepredloží požadované správy, bude takisto odobratá licencia.

Senát, horná komora parlamentu, v ktorom dominuje Republikánska strana, schválil zákon v piatok pomerom hlasov 28 ku 19. K všetkým 11 demokratom, ktorí hlasovali proti návrhu, sa pripojilo aj osem republikánov.

Snemovňa reprezentantov, dolná komora parlamentu, ho schválila už predtým pomerom hlasov 62 ku 38.

Zákon hneď po schválení Senátom podpísal republikánsky guvernér Eric Holscomb. Vo vyhlásení uviedol, že výnimky boli dôkladne zvážené a zohľadňujú „nepredstaviteľné okolnosti, ktorým môže byť vystavená žena alebo nenarodené dieťa“.

Indiana je tak prvým štátom, kde obe komory parlamentu po prelomovom rozhodnutí Najvyššieho súdu USA o interrupciách prijali nový zákon s prísnejšími pravidlami. Účinnosť nadobudne 15. septembra.

Koncom júna Najvyšší súd USA zrušil prelomový rozsudok známy ako Roeová vs. Wade, ktorý takmer 50 rokov zaručoval právo na interrupcie v americkej ústave.

Keďže toto právo už nie je chránené federálnym zákonom, jednotlivé štáty môžu prijať vlastné pravidlá. Reštriktívne zákony o potratoch už prijali najmä štáty ovládané republikánmi.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0